Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Treningstøyet og skoene dine kan være behandlet med miljøgiftige stoffer som skal hindre vond lukt. (Foto: Adobe stock)
Treningstøyet og skoene dine kan være behandlet med miljøgiftige stoffer som skal hindre vond lukt. (Foto: Adobe stock)

Slik unngår du miljøgiftig sølv i klær

Sølv, som både er miljøgiftig og kan bidra til resistente bakterier, tilsettes blant annet i trenings- og sportstøy for å hindre vond lukt. Det er veldig dårlig nytt både for livet i naturen og helsa vår.

Sølv, som både er miljøgiftig og kan bidra til resistente bakterier, tilsettes blant annet i trenings- og sportstøy for å hindre vond lukt. Det er veldig dårlig nytt både for livet i naturen og helsa vår.

Antibakterielt sølv tilsettes i alt fra sportstøy og sko, til kosmetikk og hjelmer. Det er all mulig grunn til å unngå produktene som markedsføres som "luktfrie". Sølvet er giftig for organismer i vann og hav, og det er nettopp der sølvet havner når du vasker klærne dine. Studier viser at etter bare ti runder i vaskemaskinen så har mellom 31 og 90 prosent av sølvet i klærne blitt vasket ut.

Unødvendig bruk av antibakterielt sølv kan også bidra til sølvresistente bakterier, noe som kan gjøre livreddende sykehusbehandling ved blant annet alvorlige brannskader vanskeligere.

Dette kan du gjøre for å unngå miljøgiftig sølv og andre problematiske stoffer:

1. Velg klær i naturmaterialer som ull, bomull og lin, og også viskose, når du kan. Bakteriene liker seg dårlig på disse materialene, i motsetning til de fleste syntetiske plastmaterialer.

2. Velg produkter fra merkevarene som ikke bruker lukthemmende sølv eller problematiske antibakterielle stoffer når du må kjøpe nytt. Her er et utvalg av merker som sier de ikke bruker problematiske stoffer i sine produkter.

Asics Bjørn Dæhlie Casall
Craft Devold Helly Hansen
Kari Traa Nike Stormberg
Norrøna Houdini  

Vi tar forbehold om at opplysningene gitt av merkevarene på nettsider og i vår kommunikasjon med dem er korrekt og oppdatert. Vi har ikke testet produkter fra disse merkevarene.

3. Merkene som bruker antibakterielt sølv i noen av produktene sine. Produktene kan være merket med Polygiene eller det opplyses om at produktet er behandlet med antibakterielle stoffer, eller er "luktfrie". Spør i (nett)butikken om du er usikker eller kontakt merkevaren.

2XU Adidas Agu
Arc'teryx Athleta Blåkläder
Buff Burton Castelli
Champion Converse Dakine
Dcore Dynafit Elesse
Evoc Haglöfs Head
Inov McKinley Jack Wolfskin
La Sportiva Millet Mountain equipment
MxDc Sport Orvis Outdoor research
Patagonia POC Polartech
Puma Rab Salewa
Simms Sole Swix
Sympatex Vaude X-Bionic
X-Socks    

4. Skyll treningstøy og utstyr i rent vann så snart du kan etter bruk for å unngå at bakterier og sopp lager vond lukt. Bakteriene liker seg godt i svett tøy og utstyr som får tørke sakte, så heng opp til tørk og utlufting.

5. Bruk vaskemiddel som hindrer og eventuelt produkter som fjerner vond lukt i syntetiske materialer på en miljøvennlig måte. Den danske produsenten Zebla har flere miljøvennlige og lukthemmende produkter for vask av sportstøy og -utstyr. Unngå helst klor for å fjerne dårlig lukt. Klorforbindelsen i husholdningsprodukter kan danne mer miljøskadelige forbindelser i miljøet etter at du skyller det ned i avløpet. Produkter med hydrogenperoksid er et bedre valg.

Kilder: Polygiene, Framtiden i våre hender, Svenskt Vatten, Uppsala universitet: Aspects of bacterial resistance to silver, Miljødirektoratet, Er det farlig?.