Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Velg sko som belaster miljøet minst mulig.
Velg sko som belaster miljøet minst mulig.

Sko deg miljøvennlig og etisk

Våre beste råd til deg som vil sko deg mest mulig miljøvennlig og etisk.

Våre beste råd til deg som vil sko deg mest mulig miljøvennlig og etisk.

Skoene våre kan bidra til å spre helsefarlige og miljøgiftige stoffer i naturen. Skinn har også det desidert høyeste klima- og miljøfotavtrykket av alle materialer som vi lager sko og klær av. Når vi går kan vi dessuten spre mikroplast ved slitasje av skosålene, som stort sett er laget av plast. Arbeidsforholdene ved garverier og skofabrikkene kan være svært dårlige, og utsetter arbeiderne for svært helsefarlige kjemikalier. Dyrevelferd utenfor Europa kan være svært dårlig. Hvis du synes dette høres ille ut, så sjekk for all del hva du kan gjøre for å sko deg mer miljøvennlig.

1. Ta vare på skoene dine. Riktig stell av skoene kan forlenge levetiden drastisk. Rengjør og puss regelmessig, men ikke bruk impregnering med miljøgiftige fluorkarboner. Skinnsko bør få et skotre (skoblokk) slik at skinnet holder på formen best mulig. Nettsiden til skoprodusenten har ofte tips om hvordan du best tar vare på skoene og hvordan de ulike materialene best skal vedlikeholdes.

2. La skoene hvile. Ikke bruk samme par sko flere dager på rad, de trenger utlufting. Fotsvette tærer på sømmer og materialer. Det er noe fuktighet i skoene selv om du ikke merker noe til det. Fuktig skinn er spesielt utsatt for skader.

3. Reparer når det er mulig. La en skomaker gi favorittskoene dine nytt liv. Noe ny søm, lim eller ny såle er ofte alt som skal til. Bra for miljøet og du sparer tid og penger på å ikke måtte finne nye. Flere skomerker tilbyr reparasjon ved egen fabrikk, for eksempel Lundhags, Kavat og Hanwag. Du kan også gjøre endel selv med lærnål, tråd og fleksibel superlim som passer til skomaterialer. Sjekk din lokale sybutikk og jernvarehandel, eller Ebay.com og Aliexpress.com, for det du trenger.

4. Gi bort, bytt og kjøp brukt. Ikke fyll opp skapene med sko du ikke bruker. Gi dem et par nye bein! Selg eller gi bort sko som støver ned på www.finn.no eller gi dem til Fretex. Slik bidrar du til at markedet for nye klima- og miljøbelastende sko blir litt mindre. Hva med å arrangere en byttefest for sko og klær blant venner og kjente?

5. Velg kvalitet. Å betale litt ekstra for skoene dine kan lønne seg i lengden. Kvalitetssko har gjerne såle som det er mulig å bytte og er konstruert for å få et langt liv med gode naturmaterialer. Se etter randsydde sko (Goodyear eller norwegian welt) med en lærkant rundt skoen på øvre del av sålen, innerfor i skinn, stablet hæl og mellomsåle bygget lagvis opp av naturmaterialer som lær, kork og eventuelt tre, og gelenkfjær (skinne i sålen) av stål, tre eller et annet materiale for stabilitet og fjæring.

6. Spør i (nett)butikken om de beste miljøvalgene. Vis at du som kunde ønsker de mest miljøvennlige alternativene, så kanskje de vil vurdere å ta inn mer miljøvennlige skomerker. De aller fleste skomerkene har også egne nettsider med informasjon om miljø og samfunnsansvar. Ta en rask sjekk før du handler nye sko. Hvis du ikke finner informasjonen på nettsiden, så velg et annet skomerke.

7. De grønneste skoene. Skoene du har er aller mest miljøvennlige, men må du kjøpe nytt så velg sko laget delvis av resirkulerte materialer, naturmaterialer, og gjerne Fairtrade. Unngå vanntett membran laget av fluorkarboner (PTFE). Skinn fra gårder drevet økologisk og som er vegetabilsk garvet uten miljøgiftige tungmetaller begynner å bli noe mer utbredt. Økologisk drift kan ha bedre dyrevelferd. Å velge sko med lær garvet i Europa eller USA under rimelig strenge miljøkrav er et godt valg. Det er fremdeles en god del skoproduksjon i Portugal, Spania, Italia, Tyskland, Australia, England og USA.

Utvalgte skomerker med miljøfokus*


Po-Zu
Sko produsert i Portugal med fokus på miljøvennlige materialer som Piñatex (skinnalternativ laget av fiber fra ananas), økologisk bomull, ull, coir (naturgummi og fiber fra skallet til kokosnøtter), kork og vegetabilsk garvet lær. Fokus på etikk i produksjonen.

Veja
Har sneakers med fokus på Fairtrade, resirkulerte og økologiske materialer, og vegetabilsk garvet skinn. Har stor grad av åpenhet i leverandørkjeden, inkludert hva de betaler for råvarer og hvilke kjemikalier som brukes.

Kavat
Enkelte modeller er miljøsertifisert med EU ecolabel (Blomsten). Ellers har skoene fra Kavat kromfritt skinn og skoene er fri for miljøgiftige fluorkarboner i impregnering eller membran. Produksjon og skinn fra Europa.

Sneaky Steve
Svensk skoprodusent med modeller for menn og kvinner i økologisk skinn som er garvet uten krom. Se etter modellene merket med "Eco-leather". Produsert i Europa.

Timberland
Miljøfokus på både garving og spesielt sine Earthkeeper-modeller, der enkelte skomodeller blir konstruert med mindre skinnbiter som ellers ville bli kastet for eksempel. Fokus på resirkulerte materialer. Oppgir klimafotavtrykk for hver enkelt skomodell og har åpne fabrikklister.

Adidas
Parley-modellene er laget av resirkulert havplast som har blitt samlet inn, og Adidas har som mål å bare bruke resirkulert plast i sin produksjon. Ellers skiller ikke Adidas seg så mye fra tilsvarende merker på miljø og etikk i produksjonen.

Ilse Jacobsen
Vanntette og fôrede sko i miljøvennlig naturgummi. Viking og Stutterheim har også sko i naturgummi og med frisk stil.

Oliberte
Fairtrade sertifisert skoproduksjon i Etiopia, de bruker lokalt skinn og de resirkulerer kromet som brukes i garvingen.

* Utvalget er basert på informasjon om produksjon og materialer gitt av merkevarene selv, på nettsiden eller informasjon gitt på e-post etter spørsmål fra oss. Vi tar forbehold om at oppgitt informasjonen er riktig. For enkelte merkevarer nevnt er det bare noen modeller eller et utvalg av modellene som er noe mer miljøvennlige. Enkelte av skomerkene er bare tilgjengelige i nettbutikker.

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 21-07-2015
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!