Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Velg sko som belaster miljøet minst mulig. (Illustrasjon: kre_geg / Istockphoto)
(Illustrasjon: kre_geg / Istockphoto)

Sko deg miljøvennlig og etisk

Våre beste råd til deg som vil sko deg mest mulig miljøvennlig og etisk.
Våre beste råd til deg som vil sko deg mest mulig miljøvennlig og etisk.

1. Ta vare på skoene dine. Riktig stell av skoene dine forlenger levetiden. Rengjør og puss. Nettsiden til skoprodusenten har ofte tips om hvordan du best tar vare på skoene og hvordan de ulike materialene best skal vedlikeholdes.

2. Velg sko laget delvis av resirkulerte materialer, økologisk bomull og gjerne med biologisk nedbrytbare såler. Timberland (Earthkeepers), El Naturalista (Vegan), Levi's (og Dockers), Mountain Hardwear og G-Star Raw er noen av selskapene som skiller seg ut med sin miljøinnsats. I tillegg er de ganske gode på etikk med åpne leverandørkjeder og offentlig tilgjengelig miljøinformasjon.

3. Reparer når det er mulig. La en skomaker gi favorittskoene dine nytt liv. Noe ny søm, litt lim eller ny såle er ofte alt som skal til. Bra for miljøet og du sparer tid og penger på å ikke måtte finne nye.

4. Skapet fullt av sko du ikke bruker? Gi dem et par nye bein! Selg eller gi bort sko som støver ned på www.finn.no eller gi dem til Fretex.

5. Unngå lærprodukter når du kan. Mange produsenter har gode og holdbare alternativer til skinn. Du sparer miljøet for store mengder miljøgiftige kjemikalier, og dessuten helsen til både dem som garver læret og dem som skal sette sammen skoene. Tips: Søk på nettet etter "vegan shoes".

6. Sjekk hvor miljøvennlig og samfunnsansvarlig skomerket er på nettsidene Rank-A-Brand eller Good Guide.

7. Spør i (nett)butikken om de beste miljøvalgene. Vis at du som kunde ønsker de mest miljøvennlige alternativene. De aller fleste merkevarene har også egne nettsider med informasjon om miljø og samfunnsansvar. Ta en rask sjekk før du handler nye sko. Hvis du ikke finner informasjonen på nettsiden, så velg et annet merke. De beste på miljø og samfunnsansvar er garantert dem som gir offentlig informasjon om dette.

8. Velg sko laget av lær fra garverier som er med i The Leather Working Group (LWG). Garveriene rangeres etter bronse, sølv og gull etter hvor god miljøstanderen er på kjemikaliebruk, energiforbruk, avfallshåndtering og vannrensing. Alternativet er produsentene som er med The Zero Discharge of Hazardous Chemicals Group (ZDHC Group). Ingen av disse ordningene er vurdert av en uavhengig tredjepart, men miljøengasjementet bak er i alle fall et godt skritt i riktig retning.

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 28.000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -

Relaterte artikler