Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Din guide til grønnere julegaver

Her er våre tips til hvordan du gjør julegavehandelen mer bærekraftig.

Her er våre tips til hvordan du gjør julegavehandelen mer bærekraftig.

Jula nærmer seg, og vi er mange som gleder oss til det! Men hvorfor er jul blitt synonymt med å halse rundt på kjøpesenteret for å kjøpe enda en pulsklokke til onkel Rolf og en ny salatsnurrer til mamma? Vi bruker stadig mer på gaveinnkjøpene, og Sparebank1 anslår at vi kommer til å bruke totalt 80-90 milliarder kroner på julegavehandelen i 2020! Har du lyst til å gjøre julegavehandelen mer bærekraftig? Her er våre tips:

1. Velg brukt! Den mest bærekraftige julegaven, er den du allerede har. Ifølge en undersøkelse utført av FINN.no, øker interessen for brukte julegaver for hvert år som går. I 2019 sa hele åtte av ti at de var positive til å få en brukt julegave! Sjekk hva de har på Fretex, FINN.no, TISE, loppemarkeder eller din lokale bruktsjappe. Kanskje har du noe hjemme som du ikke trenger, en bok du har lest som du tror onkel Arne vil like, eller en gammel boks med LEGO som niesen din ville elsket?

2. Ønsk deg brukte gaver. Det kan være en barriere å gi brukte julegaver. Derfor kan det være lurt å si til venner og familie at du gjerne vil ha brukte julegaver.

3. En opplevelse å dele. De fleste av oss har allerede det meste vi trenger av ting som fyller opp skuffer og skap. Hva med å gi en fin opplevelse dere kan dele – som konsertbilletter, en hyttetur på en DNT-hytte, gavekort på en fin restaurant? Et danse- eller keramikkurs? Eller kanskje du vil by noen på en flott, fireretters middag du lager selv?

4. Et gavekort på en tjeneste. Nyttige tjenester kan man aldri få nok av. Gi faren din gavekort fra en lokal skomaker, service på sykkelen eller kanskje massasje? Her er et forslag til hvordan du kan gi et reparasjonsgavekort. Eller du kan gi bort en tjeneste du selv står for: Et klippekort på barnepass, oppvask, måking av oppkjørselen eller beskjæring av epletrærne.

5. Spiselige gaver. Alle liker spiselige gaver! Noen har lange tradisjoner med å gi bort hjemmelagde sildeglass eller rista mandler til jul. Her er det bare fantasien som setter grenser: Vil du gi bort en flaske med din berømte plommelikør eller et glass hjemmelaget nøttesmør? Eller kanskje kjøpe en god rødvin eller den tørka steinsoppen som moren din liker så godt? Husk at som med andre julegaver, er det lurt å tenke over om den du skal gi gaven til, faktisk liker det du skal gi dem. Det er ikke vits å gi dem plommechutney år etter år dersom du vet at den blir stående innerst i kjøleskapet.

6. Gaver med mening. Mange bistandsorganisasjoner tilbyr gaver hvor du gir penger til noe konkret – som utdanningsmuligheter eller mat til de som trenger det. Du kan også gi medlemsskap i en organisasjon du liker.

Du kan bli med i kampanjen Klimadugnad og registrere at du velger grønnere julegaver i år. Bare se her!

Vil du ha noen mer konkrete, bærekraftige julegavetilps? Her er 243 grønne gavetilps fra A til Å!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!