Hopp til hovedinnhold
  • Hjem og hage

Sånn sparer du på varmtvannet

Publisert 14. september 2022

Varmtvannet står for i snitt 15 prosent av energiforbruket vårt. Her er våre beste tips til gode vannvaner som kutter i strømforbruket.

1. Velg dusjen! Et karbad krever 150 liter vann, mens en dusj på 5 minutter kan bruke rundt 40 liter om du har vanngjerrig dusj eller lavere vanntrykk.

2. Det er forskjell på dusjhoder. Med «rause» dusjhoder og fullt vanntrykk kan du bruke 16 liter vann i minuttet, mens om du har en sparedusj klarer du deg med 10 liter i minuttet. Hvis du lurer på om du skal kjøpe nytt dusjhode, ta en 10 liters bøtte, skru vannet på kaldt og trykket på fullt. Tar det mindre en 45 sekunder å fylle bøtta, så bør du vurdere å kjøpe sparedusj.

3. Begrens lengden på dusjingen og ikke åpne krana på fullt. Slå av vannet når du såper inn håret og kroppen.

4. Kanskje det holder å dusje annenhver dag? Det beste for huden er å begrense dusjingen og ikke dusje i for varmt vann. Ca. 35 grader er passe og det synes de fleste er behagelig.

5. Skru krana på kaldt når du har tappet vann. Da bruker du ikke varmt vann hvis du ikke må. Hver gang du skrur på vannet og åpner opp for varmt vann, går det litt vann ut i rørene og du må bruke litt energi på oppvarming, selv om varmtvannet ikke kommer fram til krana.

6. Om det drypper fra dusjen eller krana en gang i skundet blir det opptil 20 liter vann i døgnet og 7 kubikk på et år. Dette er vann som renner rett ut i kloakken til ingen nytte. I tillegg til energi på oppvarming av vann kan det gi en ekstra vannutgift på 500 -700 kr per år avhengig av hvor du bor.

7. Hvis du har en gammel varmtvannsbereder, kan det være lurt å skifte til en mer energigjerrig en. Nye beredere bruker inntil 50% mindre energi enn gamle. Om du kjenner at varmtvannsberedere er varm utvendig, er den dårlig isolert og bruker energi på å varme opp rommet.

8. Fyll vaskemaskinen det meste blir rent på 40 grader og 60 er som regel nok for kokevask.

9. Må du vaske klærne så ofte? Hver gang du vasker, sliter det litt på klærne i tillegg til at du bruker energi. Ofte holder det å fjerne flekker og å henge klærne til lufting. Og så blir det mindre jobb.

10. Lufttørk klærne og unngå tørketrommel, i tillegg til at den bruker energi, sliter den på tøyet