Hopp til hovedinnhold
  • Klima

Stem for håp

Publisert 08. september 2023
Teksten er skrevet av ni representanter fra ulike deler av norsk samfunnsliv, både næringsliv, miljø, vitenskap og kultur.

Det finnes svært mye god og naturvennlig lokalpolitikk i Norge. De partiene og politikerne som løfter frem tydelige, kunnskapsbaserte og troverdige løsninger på klima- og naturkrisen, er de som nå trenger vår støtte.

Den største trusselen mot fremtiden er apatien, troen på at det du og jeg gjør ikke betyr noe. For klima- og naturkrisen løses ikke på den andre siden av verden, den løses av oss alle, deg og meg, i by og bygd, i hvert eneste hjem. Alle valg vi gjør påvirker også naturen rundt oss. Derfor er det vårt felles ansvar å løse klima- og naturkrisen, sammen. Og det viktigste verktøyet vi har er stemmeseddelen.

Det er ikke bare barnebarna våre sin fremtid vi snakker om lenger. Det er også vår nåtid. Din og min. Jonas sin. Ernas og Sylvis. Denne sommeren har ferierende nordmenn rømt fra skogbranner i Hellas, haglskurer store som egg i Italia, storm og flom på Balkan. Det Europa vi kjenner er i forandring. Her hjemme holdt avlingene på å ryke med i juni på grunn av tørke – og så kom uværet Hans. Dramatikken for dem som ble rammet var større enn mange forstod. Kostnadene er i milliardklassen. Svært mange har mistet hus og hjem. Også i ukene etter Hans har regnet fortsatt å strømme ned, kjellere fylles med vann, vassdrag renner over.

Dette tar ikke slutt. Og selv om hetebølger, flommer og ekstremvær ikke er noe nytt, så taler nå hyppigheten og omfanget sitt tydelige språk. Er det én ting vi vet, som forskerne er klare på, så er det nettopp dette: Denne krisen er først og fremst selvforskyldt, og den vil ikke opphøre, uansett hvor hardt vi forsøker å lukke øynene for den. Jorda er i ferd med å endre seg og våre liv med den. Men graden av krise har vi fremdeles mulighet til å påvirke.

I ukene etter Hans har vi snakket mye om beredskap. Både politikere og media har hatt fokus på hvordan vi kan forberede oss på neste uvær. Og god beredskap er helt essensielt i årene som kommer. Men den aller viktigste samtalen kan ikke handle om beredskap. Den må handle om hva vi skal gjøre for å stanse det som forårsaker klima- og naturkrisen. Når baderomsgulvet ditt stadig flommer over fordi kranen er ødelagt, nytter det ikke bare å kjøpe inn bedre kluter, du må faktisk forsøke å reparere kranen.

Vi må i større grad spille på lag med naturen. For klima- og naturkrisen er to sider av samme sak, og vi må løse disse utfordringene samlet.


Hvis apatien får styre, fortsetter vi som før. Med litt bedre kluter. Men det finnes et alternativ, et håp, som følges av handling. Å stemme ved et politisk valg handler om håp. Å avgi sin stemme er å tro på at det du og jeg gjør, faktisk betyr noe.

Det finnes svært mye god og naturvennlig lokalpolitikk i Norge. De partiene og politikerne som løfter frem tydelige, kunnskapsbaserte og troverdige løsninger på klima- og naturkrisen, er de som nå trenger vår støtte.

11. september er det valg. Undertegnede representerer ulike deler av norsk samfunnsliv, både næringsliv, miljø, vitenskap og kultur. Vi har samlet oss med en oppfordring om å bruke stemmeretten. En stemme for klima og natur er en stemme for en bedre og mer rettferdig fremtid for alle.

Håp er vilje, håp er handling, stem for håp.

Kronikkforfattere:

  • Maja Lunde, forfatter
  • Anne Sverdrup-Thygeson, professor i bevaringsbiologi ved NMBU
  • Dag O. Hessen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo
  • Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender
  • Gina Gylver, Leder i Natur og Ungdom
  • Espen Karlsen, administrerende direktør i Jernia
  • Marianne Røren, administrerende direktør i Mesta
  • Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør, Stiftelsen Miljøfyrtårn
  • Bjørn K. Haugland, administrerende direktør, Skift - Næringslivets klimaledere

Publisert først i VG 08.09.2023