Hopp til hovedinnhold
  • Klima

Regjeringens budsjettforslag forsinker nødvendig omstilling

Publisert 10. november 2021

Vi trenger er en klimapolitikk som gjør det enklere for folk og næringer over hele landet å ta miljøvalg.

For bare én uke siden sto statsministeren og talte i FN om behovet for å ta klima- og miljøkrisen på alvor. Og denne uken la regjeringen frem et budsjettforslag som vil gjøre bilkøene lengre, kollektivtilbudet dårligere og som sponser strømforbruk i stedet for å støtte vanlige folk som vil spare på strømmen i en tid der strømprisene er rekordhøye på grunn av kraftmangel. Jeg tror ikke det er dette folk først og fremst ønsker seg.

Vi må ta på alvor at mange nå sliter med å betale strømregningene når strømprisen flere ganger på kort tid når nye rekorder. Å bare gjøre et flatt kutt i elavgiften er imidlertid en svært kortsiktig og himmelropende lite målrettet løsning både for vanlige folk og for klimaet.

La meg ta et eksempel: De 4 milliardene som regjeringen vil bruke på å redusere elavgiften og ta store deler av regningen for fossilbilenes klimautslipp er nok til å sponse varmepumper og andre energisparingstiltak som kunne spart rundt 2 TWh strøm, tilsvarende strømforbruket til hele Trondheim. Det ville vært et stort steg i retning av Stortingets eget mål om 10 TWh energieffektivisering i bygg, som den forrige regjeringen aldri leverte en handlingsplan for. Fordelen ved at vi løser strømkrisen ved å spare energi der vi kan, er at det i tillegg til å redusere folks strømregning bidrar til å kutte klimagassutslipp, legge grunnlag for grønn industribygging og redusere behovet for å bygge ut ny vind- og vannkraft.

På samme måte er det en langt mer langsiktig løsning å forsterke satsingen på hurtigladere for elbil over hele landet slik at det blir mulig for flere å bytte ut fossilbilen, enn å kompensere fossilbilistene for høyere drivstoffavgifter når CO2-avgiften går opp. Og å sørge for at kollektivselskapene ikke må kutte rutetilbudet på grunn av pandemien.

Det regjeringen nå legger opp til er å sponse et forbruk som vi vet vi må endre raskt. Det henger ikke på greip og forsinker omstillingen vi trenger. Det vi trenger er en klimapolitikk som gjør det enklere for folk og næringer over hele landet å ta miljøvalg.