Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Klesindustrien har et avfallsproblem

Publisert 16. mai 2023
En søppeldynga i Ghana, hvor store mengder brukte klær fra vestlige land ender opp. Foto: Torbjörn Wester

Våre brukte klær skaper et gigantisk og urettferdig avfallsproblem. Nå må klesgigantene rydde opp i søpla si.

Kles- og tekstilindustrien er av verdens mest forurensende industrier.

Klesgigantene setter store mengder nye plagg på markedet i et tempo vi aldri før har sett maken til. Og du og jeg både kjøper og kaster flere klær enn noen gang.

Norske kjeder importerte nesten 75 0000 tonn klær i 2022 alene. Det kan vi regne om til omlag 300 millioner klesplagg.

Alle disse plaggene blir på et tidspunkt til søppel. Og noen betaler prisen for håndteringa av søppelet, mens vi får bedre rabattkoder jo mer vi kjøper.

Kleseksport blir søppeleksport

Nesten alle våre brukte klær sendes ut av landet. Vi sendte 124 millioner brukte klesplagg ble eksportert i fjor. Det er mer enn 31 000 tonn uønskede tekstiler vi har donert til gjenbruk, og klær som har blitt til overs fra kleskjedene, ifølge tall fra SSB.

Og nå viser rapporter at så mye som 40 prosent av de brukte klærne som sendes videre fra Europa til land som Ghana og Kenya ender på søppeldynga! Våre gode intensjoner risikerer å bli noen andres problem.

Kleskjedene må rydde opp i søpla si

Å dumpe håndteringen av klesavfall fra områder med finansiell rikdom til områder med færre ressurser er urettferdig.

Det er på høy tid at klesgigantene rydder opp i søpla de har dumpa på land i sør.

Framtiden i våre hender krever at det blir utarbeidet en ordning hvor de som produserer klærne er nødt til å ta ansvar for hele livsløpet til plaggene.

Og ting er på gang. Regjeringen har satt ned en gruppe som foreslår et produsentansvar for tekstiler i Norge. Framtiden i våre hender sitter i arbeidsgruppa og jobber for en ambisiøs ordning som sikrer at kleskjedene må produsere færre klær og at de må rydde opp søpla si.