Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Under et besøk i Kashipur den 16. november, ble delegasjonen fra Utkal-prosjektet angrepet av lokalbefolkning fra landsbyen Kucheipadar. Mr. Otta, som er prosjektleder i Utkal fikk juling, og tre ansatte i Norsk Hydro ble tatt med til Kucheipadar mot sin vilje. En meningsmåling som nylig er gjennomført i området, viser et flertall på 92% mot utbyggingsplanene.
Strømmestiftelsen og Framtiden i våre hender tar nå initiativet til en landsdekkende kampanje for å få Norsk Hydro til å trekke seg ut av Utkal-prosjektet i India. Kampanjen legger opp til å få flest mulig av norske organisasjoner og foreninger til å undertegne oppropet, og slik øke presset på selskapet og dets eiere, samt øke oppmerksomheten omkring de svært negative konsekvensene prosjektet vil få, og allerede har fått.
To norske reisebyråer selger pakketurer til Burma til tross for at norske myndigheter har frarådet økonomisk samkvem med landet. En av disse turene arrangeres av en nordmann i Thailand. I tillegg anløper norskeide cruiseselskap hovedstaden Rangoon, hvor de arrangerer turer i land. Turoperatørene selv hevder deres virksomhet ikke kan ansees som noe håndslag til det burmesiske militærregimet. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har oppfordret til turistboikott av landet.
Det norske gruveselskapet Ecuanor møter nå sterke protester mot selskapets gull-leting i Azuay-provinsen i Ecuador. Mandag den 19. oktober okkuperte et 40-talls bønder, samt miljøvernere og representanter for urbefolkningsorganisasjoner, det norske konsulatet i hovedstaden Quito.
NorWatch og andre aktører som er opptatt av å hindre avskoging i regnskogsområder, blir av den norske møbelfabrikanten Arve Varleite beskyldt for å operere med "doble standarder", når vi krever sertifisering av tømmer i Sør.
NorWatch legger i disse dager fram en omfattende rapport om Statoils internasjonale virksomhet. Rapporten viser at Statoil er involvert i en rekke prosjekter som er i konflikt med miljø, menneskerettigheter eller internasjonal folkerett. Dessuten viser NorWatchs undersøkelser at Statoil, som er heleid av Den norske Stat, i mange tilfeller fører sin egen utenrikspolitikk på tvers av offisiell norsk politikk - uten at den norske regjeringen griper inn.
Hagemøbelmarkedet i Norge flommet i sommer over av møbler i hardtre, angivelig produsert blant annet av vietnamesisk Shorea, med statlig godkjennelse. Dette til tross for at Vietnam har innført forbud for slik eksport. Kilder i Vietnam hevder at en del av trevirket også stammer fra Kampuchea, som også har forbud mot eksport. Til tross for landenes forsøk på å hindre avskogingen, vil også store mengder av neste års hagemøbler stamme fra ulovlig hugget tømmer. Danske ScanCom er en av de store eksportørene til Norge.
I juni møtte representanter fra Strømmestiftelsen, Kirkens Nødhjelp og Framtiden i våre hender styret i Utkal Alumina i Oslo (se NW 14/98) og framførte kritikk av måten selskapet har gått fram på overfor lokalbefolkningen i Orissa. Styret ble forklart at den planlagte byggingen av en anleggsmur har provosert lokalbefolkningen kraftig, og de vedtok å utsette dette inntil videre.
Svenske sanksjoner mot India etter landets atomprøvesprengninger i mai skaper problemer for det svensk/norske konsortiet som vil bygge Kishen Ganga-kraftverket i delstaten Jammu-Kashmir.
Scancems datterselskap i Liberia måtte tåle hard kritikk for lønns- og arbeidsforholdene etter NorWatchs besøk til sementfabrikken i fjor høst. Scancem opplyser nå at arbeiderne ved fabrikken har fått en ny og bedre lønns- og arbeidsavtale som gjør datterselskapet til lønnsledende i det krigsherjede landet.
Kværner Pulp & Paper jakter på en kontrakt i forbindelse med det planlagte og omstridte celluloseprosjektet Borneo Pulp & Paper på den malaysiske delen av Borneo. Dersom den norske industrigiganten får tilsagnet, vil Kværner nok en gang delta i et prosjekt som ifølge motstanderne tar fra urinnvånere deres livsgrunnlag og omgjør regnskog til hurtigvoksende treplantasjer. Urinnvånerne forsøker å stanse prosjektet med rettslige midler, mens Kværners informasjonsleder Marit Ytreeide, etter uttallige forespørsler over lengre tid, ikke vil kommentere Borneo-saken ovenfor NorWatch.