• Vi gir støtte til energi- og klimatiltak.
Framtiden i våre hender

Hvilket etisk ansvar har Norges største innkjøper?

Kvinner i den Bangladeshiske tekstilindustrien jobber lange dager til lav lønn. Foto: Clean Clothes Campaign.

Framtiden i våre hender, SV og KrF inviterer til seminar på Stortinget om etikk i offentlige innkjøp.

 

Klager First House inn for etiske brudd

Framtiden i våre hender og Greenpeace mener First House bryter etiske retningslinjer når de jobber for at selskaper ikke skal bli eksludert fra Oljefondet.

Norge importerte diktatorolje for 3,4 milliarder

Mens befolkningen lever i fattigdom, har diktator Teodoro Obiang og hans familie tjent seg styrtrike på å eksportere olje. I 2013 importerte Norge råolje for 3,4 milliarder fra Ekvatorial-Guinea.

Krever palmeoljefri Head & Shoulders

Palmeolje brukes ikke bare i mat. Også i sjampoer brukes den miljøskadelige oljen. En internasjonal kampanje krever nå at palmeoljen fjernes fra Head & Shoulders.

Nidar og «Smash!» er årets etikkversting

Bruken av miljø- og helseskadelig palmeolje er kuttet med 70 prosent i Norge de siste årene. Men Nidar, som står bak favorittene «Smash!» og «Smørbukk», nekter å fjerne palmeolje fra sine produkter. Derfor kåres Nidar til «Årets etikkversting 2013» av Framtiden i våre hender.

Mangelfull oljeetikk i Afrika

Afrika opplever en oljeboom, og norske olje- og gasselskap etablerer seg nå for fullt på kontinentet. En kartlegging Framtiden i våre hender har gjort, viser at de færreste selskapene har en tilfredsstillende etikk.

Er Apple verre enn konkurrentene?

Apple har fått mye kritikk for dårlige arbeidsforhold i produksjonen. Er situasjonen like ille hos konkurrentene?

Eplekrig på helsa løs

Apple lager små mesterverk av teknologi og underholdning. Men selskapet klarer ikke å unngå skandale og elendige arbeidsforhold på fabrikkene som lager telefonen. Framtiden i våre hender har besøkt en av byene hvor iPhone blir lagd; Shenzhen i Kina.

Lite åpenhet rundt overflødige tekstiler

Norske kleskjeder sier de kaster svært lite klær, men vil ikke oppgi hvor store mengder som kastes eller blir overflødig årlig. Det kommer fram i en undersøkelse gjort av Framtiden i våre hender.

Vi øker oljeimporten fra Ekvatorial-Guinea

Bensinen du fyller på tanken kan komme fra gjennomkorrupte Ekvatorial-Guinea. Norge importerte olje for 827 millioner kroner fra verstinglandet i 2012.

Omfattende uro på sørafrikansk vingård

Oppsigelser, trusler, fagforeningsnekt og streik har det siste halve året skapt en alvorlig konflikt ved vingården Leeuwenkuil i Sør-Afrika. Den norske vinimportøren Engelstad AS mener vingården «følger regelverket», og vil ikke kommentere den nye utviklingen.

Regulering av næringslivet

Framtiden i våre hender arbeider for:

  • At bedrifter som arbeider internasjonalt ikke omgår lover og reguleringer.
  • Minstekrav for norske bedrifter, slik at de overalt i verden følger norske miljø- og etikkstandarder, både i egne bedrifter og hos underleverandører.
  • At alle bedrifter praktiserer en tredelt bunnlinje med krav til rapportering av resultater både på miljø, sosiale forhold og økonomi, og at eierne er pådrivere for en omlegging.
  • At dagens fokus på minstelønn for arbeidere i fattige land erstattes med et krav om levelønn for alle arbeidsfolk i hele verden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta siste nytt fra oss på E-post.- Annonse -