Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Klokka er sju om morgenen, og strømmen går igjen i Tblisi. Tengiz har ikke råd til gassoppvarming, og den fattige timen med strøm er ikke nok til å varme opp leiligheten hans. Før parlamentsvalget hadde de strøm døgnet rundt i flere uker, men dagen etter avstemningen ble strømmen igjen kuttet. Eneste mulighet er å ta seg en tur i parken for å hogge ved. Det er ikke lov å hogge i parken, men hva skal man gjøre når gradestokken kryper ned mot frysepunktet?
Dei karelske busetnadene har vore seigliva, men bygdene er truga av sentralisering og kraftutbyggjing. Her ligg mange verneverdige hus, men hus treng folk. Og folk treng eit leverbrød for å bli verandre på landsbygda.
I århundrer har befolkningen i Sahelbeltet sør for Sahara klart å tilpasse seg det tørre og karrige landskapet. Tørkekatastrofer på 1970- og 1980-tallet ble hovedsakelig forklart med at deres tradisjonelle livsstil førte til ørkenspredning. Riktignok har overbefolkning og intensivt jordbruk ført til økt jorderosjon i en del områder. Men nyere forskning avliver myten om for­ørkning. Hva er virkelighet, hva er myte? Folkevett har vært i det vestafrikanske landet Burkina Faso hvor både lokalbefolkning og styresmakter er engasjert i kampen mot jord­erosjon – som de fremdeles betegner som ørkenbekjempelse.
Befolkningsveksten fører til økt press på jorda og naturressursene. Statlige myndigheter har lite å stille opp med, men satser på å ansvarliggjøre lokalbefolkningen.
Ousseni driver økologisk jordbruk. Han pløyer opp ufruktbar jord og høster korn og grønnsaker.
– Før behøvde vi ikke gå mer enn noen meter for å finne fyringsved. Nå må vi gå mange kilometer, og bruker opptil halve dagen på vedsankingen, sier Alimata Kongtoga.
Siden 1985 har NORAD gitt blandede kreditter på til sammen 1,8 milliarder kroner til prosjekter hvor norsk næringsliv er involvert. Fagbevegelsens forskningsinstitutt (Fafo) har evaluert ordningen, og avdekker mislykkede prosjekter og liten bistandseffekt til fattige og kvinner. Likevel skryter Fafo av de norske bedriftene som har nytt godt av bistandsmidlene.
Regjeringa vil ha vinteropen veg over Hardangervidda. Tilhengarane av Hardangerbrua jublar. – Opprørande, seier miljøvernarane. Villreinen blir ei fanesak for miljøpolitikken.
Frankrike: Grytidlig morgensol over et blankt Middelhav. Opp fra kysten, bugnende vinmarker i grøntgulrødt, fin vei, stadig oppover mot fjellene – allerede 20 grader i luften. Det skal bli en het dag.
Helene Bank mener WTO ikke bør utvides før dagens regelverk er grundig evaluert. – Vi må vite at WTO faktisk bekjemper fattigdom og urettferdighet før vi kan godta større makt til Verdens Handelsorganisasjon. WTO må også bli mer demokratisk.
– Vi har sett en dramatisk omfordeling de siste årene: De rike har fått mer på bekostning av de fattige. Og det private forbruket vokser på bekostning av det offentlige. Privatiseringen er en del av denne tendensen, og innebærer mange og vesentlige ulemper, mener Asbjørn Wahl, daglig leder av For velferdsstaten.
ATTAC – forkortelsen oser av fransk révolte og skjuler, like fransk, et langt og litt høytidelig formelt navn: «Association pour la taxation des transactions pour l’aide aux citoyens» (Forbundet for skatt på finanstransaksjoner for borgerens beste). Hvordan kan noe så ukult og høyintellektuelt i løpet av to år oppnå så massiv støtte?
– Jeg nyter livet, sier den 63 år gamle 19-barnsfaren og søppelsamleren Sebastiâo Dias de Morais. Jobben hans er å samle papir, glass og annen søppel. Andre menneskers avfall betyr penger til mat for Sebastiâo og hans familie.
Tre svartkledde unge menn har sammen skrevet en bok om dagens forbruker. De slår fast at vi ikke går i butikken utelukkende for å få dekket våre primærbehov. Varen har en symbolverdi som kanskje er vel så viktig som dens nytteverdi.
Halmhusbygging for hele familien! Eller hva med å invitere hele jobben på dugnad? Det gjorde John Lurås, som er tilknyttet Stiftelsen Idébanken.