Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Dere er høflige, og kan ikke være amerikanere. De snakker aldri med vanlige folk. Vi ble nøye vurdert av en eldre, rakrygget mann med turban midt ute i en åker i Pakistans bomullsbelte. Sola stekte, og vi slapp gjennom nåløyet. Lokalbefolkningen hadde godtatt oss.

Jeg tenker på William «Snowflake» Bentley her jeg sitter og kikker ut i desembermørket. Under utelampen snør det stille. Varsomme fjon legger seg til rette på bakken. Jeg syns jeg ser unge William stå der med et brett i hendene.

For rettssosiolog Thomas Mathiesen er problemet at vi oppfatter oss selv som frie når vi ikke er det. Da har disiplineringen nådd sitt høydepunkt.

Det har blitt stille rundt hvalfangsten. Det som var den store symbolsaken for den internasjonale dyrevernbevegelsen fra tidlig på syttitallet til midten av det forrige tiåret har nærmest blitt helt borte fra nyhetsbildet og den internasjonale miljøagendaen.

Forfatteren Birger Sivertsen er initiativtaker til aksjonen "Gi oss jula tilbake". I denne kommentaren forteller han om bakgrunnen til aksjonen og om all responsen den fikk.

Det er gått ti år siden Norge vedtok å gjenoppta hvalfangsten. Det skapte et rabalder uten like. Siden har Norge fanget stadig mer hval, til stadig svakere protester. I dag er det bare propaganda, halvsannheter og enighet tilbake.

Den internasjonale markedsøkonomien har beveget seg inn i en ny fase – en rå og brutal konkurranse mellom fattige lavkostnadsland om oppdrag fra rike vestlige merkevareselskaper og butikkjeder. I et galopperende kappløp mot bunnen er miljøet og unge kvinnelige industriarbeidere de store taperne.

Sykkelhjulene mine knaser mot grus. Jeg tråkker inn i skogen øst for Oslo. Der skal jeg prøve å finne min favoritt blant trærne – en høyreist, gammel osp. Jeg er spent.

I et over tusen kvadratmeter stort hus lever 24 små og store ut kollektivdrømmen. Med fellesmiddager, miljøbevissthet, og uten konflikter. I alle fall nesten.

– Det internasjonale markedssystemet vil bryte sammen. Da antar jeg at det vil kunne være et behov for å stable et nytt system på beina. Til det vil jeg bidra, sier professor i sosialøkonomi, Fritz Holte.

På fortauet sitter en mann og venter tålmodig. Protesen har han tatt av seg. Han er en av flere spedalske som kommer hit til landsbyen for å tjene til livets opphold ved å tigge på gaten.

Mens verden har kommet til hektene etter det fryktede SARS-viruset, er en eldre, men minst likefryktet infeksjonssykdom i ferd med å gå fullstendig i glemmeboken. Fortsatt utgjør spedalskhet enhelsetrussel for mennesker i mange fattige land.

Forbrenningsmotoren basert på bensin og diesel har nesten fått hundre års forsprang på andre teknologier, men vil møte veggen før eller senere - skriver Mekonnen Germiso i denne kommentaren.

Den internasjonale markedsøkonomien har beveget seg inn i en fase med forsterket konkurranse om produksjonsoppdrag mellom lavkostnadsland.

Hundretusenvis av eksotiske fugler, de fleste av dem fra Latin-Amerikas jungler, livner opp mange hjem i Europa med sang og frodige farger. De er blant de få som har overlevd den grusomme og lukrative internasjonale handelen med ville dyr.