Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Jeg har drukket vann i Nicaraguas tropeskog, og sitter derfor i rullestol på et sykehus. Dagene er lange. Jeg leser artikler i Aftenposten av den unge miljøjournalisten Ole Mathismoen.
Jeg kikker inn i peisen og tanker av ulik art dukker opp i hjernen: Usikkerhet om min kone rakk toget, Newcastles plassering på den engelske ligatabellen, en lyst på vørterøl – og en frykt for skiløpingens undergang.
Naturopplevelser fra fjern og nær foran fjernsynsskjermen kan være givende underholdning for oss naturvenner. Etter siste gjennomgang av programguiden for Animal planet og National Geographic – og noen timer foran skjermen – begynner opplevelsen å få en ekkel bismak for min del.
KOMMENTAR: Endelig har klimaproblemet fått den plassen i offentlig debatt som det fortjener. Årsakene er flere. Al Gores film, Stern-rapporten, det unormalt varme høstværet, sammen med de stadig flere forskningsrapportene på emnet, skriver EU- parlamentariker Anders Wijkman* i denne kommentaren.
Skjønnlitteratur er ikke viktig, mener bestselgende Anne B. Ragde. Skjønnlitteratur er artig. Dessverre er hun dårlig til å uttrykke seg diskret – om bøker, tv, ytringsfrihet, økologi, jordbruk og dyr. En gang hadde hun en venn som var flue.
Stien lyser barnålbrunt i grå søndagståke. Gjennom fuktige brilleglass ser jeg enkelte gule blader på løvtrærne – bare de mest utholdende henger igjen nå. Jeg er på vei hjem til får-i-kål-gryta. En granmeis lokker ”zi-zi tææh tææh tææh”.
>– Vi er angrepet av en smittsom og skadelig forbruksepedemi og trenger behandling mot viruset hevder den amerikanske forfatteren og tv-produsenten John de Graaf.
Det er en menneskerett å ha 500 meter strandlinje, smiler Tor Prestgard og viser stolt fram sitt økologiske kongerike ved Vermundsjøen på Finnskogen. Kanskje er han Norges eneste sauebonde som blir varm i blikket når han snakker om ulv, gaupe og bjørn. Er han heldig kan ha se villdyrvennene sine fra kjøkkenvinduet.
– Rødgrønn, sier nylig avtroppet Fivh-leder Nina Tangnæs Grønvold med varm røst og får det til å høres ut som om hun snakker om en nyoppdaget primærfarge.
LEDER: Den store strømmen av folk på flyttefot går fra distriktene og til de store byene. Men det finnes en liten og økende motstrøm av enkeltpersoner og familier den andre veien.
Sissel Gran har i årevis gitt samlivsråd i en av Norges største aviser. Hun tar imot par og enkeltpersoner til samtaleterapi. Hun tar også imot Folkevett for å samtale om kjærlighetens vilkår i Norge ved starten av det tredje årtusen – frihetens og kommersialismens tid.
Starten på en lang togreise beveger meg. Først fløyta, så det grønne flagget og deretter landskapet som langsomt, så raskere og raskere passerer vinduet. Men fra Oslo S går det rett inn i en tunnel når du skal vestover – og i dag skal jeg til Bergen. Klokka er 0635 en soldag i juli.
Ikke bare havdypet, men også skogdypet er fullt av liv, hemmelig, forunderlig liv, som du bare aner når du betrakter det ovenfra. Den som liker å dykke i havet, kunne kanskje også ha glede av å dykke ned i skogen? Helst gammel skog, med alle dens kryp og vekster.
Det var verken kapitalismen eller kommunismen som vant det tjuende århundrets ideologiske kriger, det var konsumerismen som til slutt vant fram som den universelle idé-retningen på kloden, hevder den amerikanske historieprofessoren Gary Cross.
ILDSJEL: Den internasjonale fattigdommen er en skamplett på vår sivilisasjon, sier den amerikanske fysioterapeuten og romersk-katolske nonnen Linda Glaeser. Hun har startet FIVH i USA.