Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Erik Dammann har inspirert titusener til å drømme om en bedre verden. Den norske miljøhøvdingen som grunnla Framtiden i våre hender fyller 90 år, og her er et glimt inn i Dammanns spennende og innholdsrike forfatterskap, og sterke miljøengasjement.

Hvis vi blir hjemme, redder vi oss kanskje fra viruset. Men hvem skal redde oss fra sult, spør fattige tekstilarbeidere.

Da Jenny Skavlan var rundt sju, åtte år ble drømmeantrekkene hun så for seg i hodet sydd sammen av gamle klær, stjålne cornflakes-esker og telefonkataloger. Hun følte at hun hadde lurt systemet.

Framtiden i våre hender magasin nr 1 - 2019
Her finner du digitale utgaver av vårt medlemsblad "Framtiden i våre hender". Medlemsblad i PDF-format kan lastes ned fra arkivet vårt.
Vil overgang til el-bil være med på å nå klimamålene? Det er forenklet framstilling av den krevende omstillingen fra et fossilt til bærekraftig samfunn med fornybar energi  tilpasset verdens lager av ressurser, dyrkingsjord og vann.

Miljøtrusselen er blitt altomfattende; hvorfor snakker vi nesten bare om klimaet? spør forfatter, miljøveteran og grunnlegger av Framtiden i våre hender, Erik Dammann i denne artikkelen. 

Teslas mest langrekkende versjon S-100 D har satt en hel ny standard i batterikapasitet og kjørelengde. Vi kjørte lekende lett 530 kilometer med den på en ladning og det med en normal kjørestil og blandet kjøring i tett bytrafikk og på motorvei.

Mange av de mektige amerikanske industrisammenslutningene har ikke kastet bort tiden etter at Donald Trump ble valgt til USA 45. president. En ny undersøkelse viser at de er i full gang med å forsøke å skru amerikansk lovgivning tilbake til fossil tid. 

Salget av dieselbiler stuper. Mens 76 prosent av alle nye biler solgt i Norge var dieseldrevne i toppåret for 5 år siden, var det bare 31 prosent av nybilkjøpere som foretrakk diesel i 2016.

Mindre kjøtt er den nye store norske mattrenden. Nesten halvparten av oss sier at vi har kuttet i kjøttforbruket siste året.
Verdens mektigste oljesjef blir ny amerikansk utenriksminister. Blir det hans jobb å hjelpe Donald Trump med å få USA ut av Paris-avtalen?
 
Da kommende president Donald Trump i dag utpekte verdens mektigste oljesjef Rex Wayne Tillerson (64) til posten som ny amerikansk utenriksminister, plasserer han også en mann som har jobbet aktivt for Paris-avtalen i staben i Det hvite hus, og som allerede i 2007 bestemte at ExxonMobil skulle anerkjenne klimaendringer som et problem. Det må den nye utenriksministeren kanskje glemme nå.
 
Paradoksalt har Tillerson utad og som verdens mektigste oljesjef, framstått mer moderat i sitt klimastandpunkt enn Donald Trump. Trump har inntil nylig kategorisk avvist hele forskningen om menneskeskapte klimaendringer som humbug.
 
Den kommende presidenten har i noen kommentarer de siste ukene uttalt at det kanskje kan være «en forbindelse» mellom menneskeskapte utslipp av karbon i atmosfæren og temperaturøkning. Trump understreker samtidig at «ingen vet sikkert».

 

I store deler av sin valgkamp tordnet Donald Trump mot Parisavtalen som han mente ikke ivaretok amerikanske interesser. Han lovet velgerne at han skulle jobbe for å trekke USA ut av avtalen som ble jublet fram i Paris i desember 2015.

 
Uten en så stor aktør som USA med på laget frykter mange innenfor internasjonalt miljøarbeid at hele avtalen kan falle i grus eller at den i beste fall blir en skygge av seg selv.
 
Det er den 64 år gamle oljeproffen og toppsjefen i ExxonMobil som i stillingen som utenriksminister vil få jobben med å trekke USA ut av Parisavtalen, en avtale som John Kerry og Obama-administrasjonen signerte. I følge CNN vil ha også være en sentral nøkkelspiller når amerikanske myndigheter skal godkjenne ferdiggjøringen av den omstridte oljerørledningen Keystone XL.

 

Exxon Mobile tåkela og villedet om klimaendringer

Det er ingen miljøhelt som Trump har valgt til jobben som ny utenriksminister, den tredje mektigste i makthierarkiet i presidentstaben. Rex Wayne Tillerson har jobbet i ExxonMobil i hele sin yrkeskarriere.
 
ExxonMobile som er verdens største privateide oljeselskap er anklaget for å ha ført publikum bak lyset om virkningene av karbon i atmosfæren. Det er ikke uten grunn. Allerede i 1978 fortalte selskapets toppingeniører til ledelsen at menneskeskapte klimagassutslipp var i stand til å skape store klimaendringer. Tidlig på 80-tallet gjennomførte oljeselskapet store tester som ytterligere bekreftet dette.

 

«Intet selskap har noensinne gjort noe så stort og ondt».

De hevdet at en videreføring av utslippene ville føre til 2 til 3 graders økning i global gjennomsnittstemperatur. Det viste seg at de fikk skremmende rett i sine spådommer mener Bill McGibben, leder av den innflytelsesrike kampanjeorganisasjonen 350.org
 
Gjennom flere tiår kjente ExxonMobil til at menneskeskapte klimagassutslipp trigget en farlig klimakrise. En laboratoriesjef i et av de viktigste forskningslaboratoriene skrev i et brev til ledelsen at det er« “unanimous agreement in the scientific community that a temperature increase of this magnitude would bring about significant changes in the earth’s climate, including rainfall distribution and alterations in the biosphere”.
 
I stedet for å opplyse publikum og bidra til å kaste lys over et avgjørende viktig forskningsfelt, valgte ExxonMobil å bruke sine store juridiske, politiske og kommunikasjonsfaglige ressurser til aktivt å villede og føre folk bak lyset, ifølge kritikerne.
 
Strategien minner mye om den tobakksindustrien hadde brukt tidligere for å tilsløre sammenhengen mellom røyking og utvikling av kreft og andre alvorlige sykdommer, hevdet McGibben i en kronikk i The Guardian for litt over et år siden.
Den amerikanske miljøforkjemperen karakteriserer Exxons Mobil tåkelegging av fakta om klimaforskningen slik: «Intet selskap har noensinne gjort noe så stort og ondt».

Tillerson mykner Exxons klimaprofil

Da Tillerson overtok ledelsen i selskapet i 2006 myknet han Exxons formelle klimastandpunkt noe. Klimaendringer ble anerkjent som et problem og selskapet stilte opp som en av støttespillerne for å få plass en klimaavtale i Paris i fjor.
 
Det er imidlertid bare en del av historien. Bak kulissene hadde han allerede samlet makt og fått på plass en ordning med seg selv som både direktør og styreleder. Rockefeller-familien, en av de historiske eierne av selskapet ønsket en skille mellom styreledelse og operativ administrativ ledelse for å sikre bedre maktdeling og kontroll.

 

Exxon dropper fornybar energi fordi «vi ikke vil tape penger med hensikt»

De ønsket også at Exxon skulle gå sterkere inn i satsing på fornybar energi. Denne drakampen tapte de og Tillersons modell med maktkonsentrasjon og full fossil fart forover ble banket igjennom.
I følge  Politico.com nedtonet Tillerson virkningene av klimaendringene i en tale på det årlige aksjonærmøtet i slutten av mai 2015. ExxonMobil har valgt ikke å investere i fornybar energi fordi «vi ikke vil velge  å tape penger med hensikt», utttalte Tillerson.

 

Med speiderhåndboka til Det hvite hus

Tillerson er som Donald Trump en mann helt uten politisk og diplomatisk erfaring. Men har stor erfaring fra myndighetskontakt i de mer enn 50 landene hvor Exxon har sin hovedvirksomhet.
 
Særlig er han kjent for å ha gode forbindelser til Russland og han nevnes som en nær samarbeidspartner av Vladimir Putin. John Hamre sjefen for det amerikanske senteret for strategiske og internasjonale studier hvor Tillerson er styremedlem sier at den kommende utenriksministeren «har hatt mer interaktiv tid med Vladimir Putin enn trolig noen annen amerikaner med unntak av Henry Kissinger.(Wikipedia).
 
Om Tillersons livslange lidenskap for speiding og årene som valgt toppsjef for det amerikanske guttespeiderforbundet vil hjelpe ham i det Hvite hus og i den nye jobben som utenriksminister er en annen ting. Hvis han da husker på å ta med seg speiderhåndboka i den nye jobben.

Han har viet år av sitt liv til å saksøke og kjempe i mot det amerikanske miljøtilsynet (EPA). Nå er han utpekt som leder av det samme tilsynet.  Et historisk dårlig valg, mener amerikanske miljøledere som frykter at 40 år med miljøarbeid kan bli satt i revers. Les om reaksjonene her.

Nå blir den internasjonale kles- og moteindustrien tatt i ørene av sine egne.
Donald Trump i det Hvite hus er et skrekkscenario for amerikansk og global klimapolitikk.
 Er produkter designet for å ha kortere levetid enn nødvendig?

De fleste delene i forbruksvarene våre kan lages slik at de holder i 50 år. Hvorfor gjør de det ikke?