Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hvor miljøvennlig er egentlig kork?Kan dere si om det er bra eller dårlig å bruke kork?

Hilsen, GauteHei, Gaute.

Naturlig kork fra barken til korkeika (Quercus suber) er faktisk blant de mest bærekraftige materialene som finnes på planeten vår. Når den tykke barken til korkeika høstes rundt hvert niende år, så tar ikke treet skade av det. Etter hver innhøsting gror et nytt lag bark til. Korkeika kan bli flere hundre år gammel. Nettopp på grunn av den økonomiske verdien knyttet til barken hogges ikke eikeskogene. I Portugal har det vært forbudt å hogge trærne siden 1300-tallet, og selv dødende trær kan bare hogges etter innvilget søknad.

Det at skogene med korkeik i landene rundt Middelhavet og i Nord-Afrika får stå i fred er svært viktig for miljøet. Eikeskogene er blant annet hjemmet til den kritisk truede iberiske gaupa og truede den haleløse berberapen. Uten de beskyttede eikeskogene ville de ikke ha klart seg. Skogene er også grunnlaget for et rikt økosystem ellers, med over 200 dyrearter og 135 plantearter.

Klok ugle

Spør oss om miljøvennlig og etisk forbruk
Våre eksperter gir deg klare grønne svar på det du måtte lure på.

Spør oss her

I tillegg hindrer skogene erosjon og dermed ørkenspredning i de tørre og varme leveområdene til skogene. Trærne tar opp og lagrer også store mengder med klimagassen karbondioksid. I årene etter høstingen av korken øker karbon-opptaket til trærne med opptil fem ganger når ny bark dannes.

En naturlig vinkork har et klimafotavtrykk som er rundt ti ganger mindre enn en plastkork og rundt tjue ganger mindre enn en skrukork av aluminium, ifølge en studie bestilt av korkprodusenten Amorim. Kork kan erstatte svært klima- og miljøbelastende bruk av skinn og plast. I motsetning til plast er kork biologisk nedbrytbart og lar seg enklere re- og oppsirkulere. Kork er også naturlig vannavstøtende og vanntett.

Et utvalg ting laget av kork:

  • Gulvbelegg og lampeskjermer
  • Vesker og ryggsekker
  • Sandaler og sko, lommebok
  • Yogamatte og -blokk, barneleker
  • Spisebrikker / kuvertbrikker, glassbrikker
  • Oppslagstavle, knivlist og veggtapet

For eksempler på bruk av kork sjekk nettsiden til Corkway og norske Corkini.

Med grønn hilsen,