Hopp til hovedinnhold

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven er en milepæl i arbeidet for å holde selskaper ansvarlige for arbeidsforhold og større åpenhet. Norge er først ut med å sikre forbrukere, fagforeninger, frivillige organisasjoner, journalister og andre rett til informasjon, på forespørsel. Felles innsats gir håp om endring.

Foto: Sultan Mahmud Mukut/SOPA Image/Sipa USA
Foto: Terese Samuelsen
“Flere år med politisk arbeid har ført til en lov som vil gi arbeidere over hele verden en tryggere arbeidshverdag! Hurra!”
Anja Bakken Riise
Bli medlem

Åpenhetsloven på 1-2-3

Åpenhetsloven tar oss fra frivillig innsats og manglende åpenhet til forpliktende arbeid, åpen rapportering og svar på spørsmål. Loven gjelder for rundt 9000 virksomheter og skal sikre menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Les mer

Slik kan du bruke åpenhetsloven

Loven gir nye muligheter til alt fra forbrukere i Norge til fagforeninger i produsentland: Alle har rett til å få svar på spørsmål om arbeidsforhold knyttet til varer og tjenester, og generell informasjon om selskapers etikkarbeid.

Selskapene må ta ansvar

Gjentatte brudd på menneskerettigheter i vareproduksjonen verden over viser at selskapenes ansvar ikke kan baseres på frivillighet. Det må lovreguleres. Det er de som har makt til å endre forholdene til det bedre.

En lov for endring

Anstendige arbeidsforhold er en rettighet - ikke noe som skal være forbeholdt et mindretall. Foregangsbedrifter, en sterk fagbevegelse og engasjerte forbrukere er blant de som må bane vei for en produksjon med respekt for menneskeverd.