Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

(Foto: Roman Tiraspolsky)
I dag kommer regjeringens varslede luftfartsstrategi. Strategien skal blant annet bidra til en klima- og miljømessig bærekraftig luftfart. Det er gode nyheter, ettersom luftfarten er en sektor hvor det lenge har vært varslet en massiv vekst i klimagassutslippene mot 2050. Derfor har vi store forventninger til hva strategien vil si om behovet for trafikkreduksjon.
Istedenfor å tisse i buksa, bør vi nå heller se på hvordan vi reelt sett kan omstille oss slik at vi kan etablere bærekraftig reiselivsnæringer over hele landet som baserer seg på mindre bruk av fly. Illustrasjonsfoto: iStock/Roman Tiraspolsky

NHOs krav om tiltak for å stimulere til økt reiseaktivitet er umusikalsk i en tid hvor både Det Internasjonale Energibyrået (IEA) og EU oppfordrer oss til å droppe flyet.

Foto: Magro_kr (CC 2.0)

SAS og Norwegian med skuffende karakter i rapport om flyselskapers lobbyarbeid mot klimatiltak.

Bildeling handler om å ha tilgang til bil i hverdagen uten å trenge å eie sin egen. Når vi reduserer antallet biler bidrar vi til klimakutt og til å frigjøre viktig areal i byer og tettsteder.

Å velge å jobbe digitalt handler i hovedsak om å begrense mengden forretningsreiser. Disse utgjør en betydelig andel av flyreisene og bilreisene våre. Det vil ha mye å si for utslippene fra fly- og biltrafikk samtidig som det begrenser behovet for å bygge ut veier og flyplasser.

Å velge nærferie handler om å begrense egne utslipp, bidra til å endre den globale reiselivsnæringen og til lokal verdiskapning og omstilling.

Nordmenns personbiltrafikk utgjør ni prosent av de offisielle norske klimagassutslippene, og har økt med 26 prosent siden 1990. Å redusere biltrafikk bidrar til både klimakutt, bedre miljø og helse.

Nordmenn er på flytoppen i Europa og i verden. Vi flyr fire ganger mer innenriks enn svenskene, og ti ganger mer enn gjennomsnittseuropeeren. All denne flyinga gir enorme utslipp.

Norge kan bli en pådriver for teknologiutviklingen i lufta, hvis vi tør å satse. Men vi må også endre reisevanene våre.

Vi flyr stadig oftere og lengre, og de siste 10 årene er prisen halvert for flere lange utenlandsreiser, samtidig har gjennomsnittslønningene steget. Det viser en ny rapport fra Framtiden i våre hender.

Jeg synes det er vanskelig å snakke om flyreising. Men kanskje det blir lettere nå? I Sverige ble flyskam kåret til årets nyord i 2018.

Hvis vi skal hindre mer enn 1,5 graders oppvarming, kan ikke flytrafikken få frislipp til økte utslipp.

Flyavgiften får en “grønn profil”, sa Siv Jensen under framleggingen av årets statsbudsjett. Vi har regnet på klimaeffekten av vridningen. Resultatet: tiltaket har ingen klimaeffekt!

Ny rapport fra Framtiden i våre hender viser at du og jeg vil reise 50 ganger rundt ekvator i vår levetid: 25 ganger med personbil og 18 ganger med fly. Tog og buss kommer langt bak.

Taxfree-ordningen gjør at nordmenn kan spare inn hele flybilletten ved å kjøpe alkohol og tobakk.  — Taxfree ødelegger for miljø og folkehelse og må avskaffes, mener Framtiden i våre hender