Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Arbeiderne skifter på arbeidsoppgavene ved Solidaritetskollektivet. (Foto: Knut-Erik Helle)
Blodslit, utnytting og uholdbare arbeidsvilkår er historie for kvinnene ved Asias mest arbeidervennlige tekstilfabrikk. Kvinnene driver sin egen fabrikk midt i Bangkok. Drømmen deres er å lansere sin egen rettferdige kleskolleksjon.
− Strand Fjordhotell, god dag! Hallo? Ja. Fra Japan? Avbestille! Ja vel … Greit.
− Hvem var det?
− Fjerde avbestillingen denne uka. Fortsetter det slik, må vi permittere personalet.
Jeg gjetter på at hun er omkring 85 år. Hun patter på en lang, tykk sigar, lener hodet bakover og blåser røyk ut av munnen. Vi holder begge til ute på dekket til M/S «Margrete Læsø». Skipsskroget vibrerer og avsetter krusninger på overflaten til damens brune drikke i et plastglass. Jeg nyter sigarlukten der jeg sitter og leser en bok om den danske humoristen Storm P.
Det er ikke bare naturen og klimaet som har vist seg sårbart den senere tid. Enda mer det menneskelige samfunn og mennesket selv.
Den danske vindkraftpioneren Preben Maegaard forstår ikke motstanden i den norske miljøbevegelsen mot vindkraft. – Naturfundamentalisme, hevder 75-åringen som regnes blant de fremste drivkreftene bak utviklingen av dansk vindkraft.
Vi dyrerettighetsaktivister er kjent for å prate om det vi er imot. Men hvilke rettigheter er det vi er for? La oss begynne med hvorfor vi bruker betegnelsen  «rettigheter» i det hele tatt.
I de siste timene av klimatoppmøtet i København befant jeg meg i en hotell-lobby i nærheten av Kastrup flyplass. Stemningen var uvirkelige og nesten surrealistisk.
Lørdag kveld klokken 20.30 oppfordres alle til å slå av lysene og andre elektriske apparater i en hel time, sto det i en pressemelding jeg fikk i innboksen i morges. Earth Hour kalte de det.
Forsvaret vet knapt hvem som produserer deres uniformer eller hvordan arbeidsforholdene er ved fabrikkene. Hos Forsvarets underleverandører i Kina har Norwatch funnet bruk av hemmelige skyggefabrikker og brudd på kinesisk arbeidsmiljølov. Forsvaret legger seg flat, lover bot og bedring, og innfører nå etiske retningslinjer fra og med 1. mai.
Mandag 20.april: Bekken bruser. Restene av vinteren fosser ut av barskogen.
Kineserne feirer tigerens år i år. Kattedyret selv kjemper for å overleve kinesisk naturmedisin og overbefolkning. Tigerne i mangroveskogen i Bangladesh klarer seg best av alle.
Vi har alltid tatt for gitt at sunn mat er proppfull av alle slags næringsstoffer, men slik er det ikke lenger.
Å være klimajournalist er mer enn en jobb – det er en levemåte. Dette var unnskyldningen da jeg lot være å reise hjem i julen til fordel for et par ukers økoturisme i Sørøst-Asia.
Intelligente skapninger utenfor vårt solsystem har grunn til å glede seg. Ludwig van Beethoven er på vei til dem. Hans vakreste komposisjon er en del av lasten i romfartøyet Voyager: cavatina-satsen i strykekvartett nummer 13.
Vi trenger bedre helse, ja, optimal helse – både som enkeltmennesker, samfunn, befolkning, land og verdenssamfunn. Og ikke minst naturen, miljøet, klimaet og kloden vår trenger det. Derfor trenger vi helse i et nytt paradigme – i nye perspektiver og relasjoner – der vi ser oss selv i en naturlig sammenheng med alt og alle rundt oss og samtidig avhengig av alt dette mangfoldige miljøet og skaperverket.