Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rachel Carsons bok om forurensning, «Den tause våren», skapte så mye bråk på begynnelsen av 70-tallet at kjemikalie-produsentene Du Pont, Dow Chemicals, Monsanto og Shell måtte søke krisehjelp. PR-rådgiver E. Bruce Harrison ble tilkalt og fikk oppgaven med å snu opinion­en. Dette klarte han ikke – til tross for iherdige forsøk på å svartmale Carson og boken. Miljøbevisstheten bare fortsatte å vokse, og Harrison skiftet strategi.
– Selskapene forteller oss at de kjemper mot miljø­problemene, og at vi gjør en miljøinnsats ved å kjøpe produktene­ deres. I virkeligheten er vekstalliansen mellom oss forbrukere og næringslivet den aller største miljøfienden, sier økonomiprofessor Richard Welford.
«You can check out any time you like, but you can never leave». Siste strofe i Eagles-låta «Hotel California» skurrer ut av bilradioen i det drosjen svinger inn foran strandhotellet. Gitarsoloen tar over mens jeg betaler drosjeregningen og speider etter betjeningen. En turist døser i en fluktstol under den tropiske sola. I det turkise havet snorkler andre over korallrev og fargerike fisker. «Welcome to Club Kon Tiki» proklamerer et skilt.
Vi lever i spennet mellom to motstridende påstander: 1. Det vil alltid være fattige. 2. Fattigdommen kan utryddes.  Den første påstanden uttrykker en eldgammel forestilling om at fattigdom er skjebnebestemt, «naturgitt» – ofte knyttet til klasse­ eller religion­, men alltid med samme resultat: Noen må nøye seg med å være fattige.
SV-leder Kristin Halvorsen er en kraftfull og fornybar energikilde – kan hende med et større kraftpotensial enn Øvre Otta. Ble hun temmet, hadde dessuten Ap. og regjeringen kunnet leve fredelig­ere. Men ikke alle fornybare energikilder er aldeles miljøvennlige…
Tidlig på 90-tallet oppdaget to forskere fra universitetet i Colorado at den bolivianske kornsorten Quinoa inneholder dobbelt så mye protein som mais og ris. Dermed tok de patent på kornet, og nå står Bolivias millioneksport av Quinoa i fare. Bolivia har ikke rett til å selge noe som andre har patentert. En mengde liknende eksempler finnes, og nå står Norge på terskelen­ til å godta et slikt patentreglement.
MACHYNLLETH: Fra bunnen av dalen tar en vanndrevet taubane oss opp til inngangen. Her – i et nedlagt skiferbrudd i Wales – ligger Europas best besøkte økosenter – Centre for Alternative Technology (CAT). Det som startet med en gjeng hippier på flukt fra samfunnet, endte som en suksessrik opplevelsespark for miljøinteresserte.
Sola er en god oppvarmingskilde – også midt på vinteren i Finnmark. Det gjelder bare å ha pumpeutstyret i orden.
MANILA: Mustad fiskeutstyrsfabrikk i Filippinene har i flere år trukket trygdepenger fra arbeidernes lønninger og stukket dem i egen lomme, ifølge fagforeningen. Som følge av dette blir arbeiderne nektet sykepenger, svangerskapspermisjon og andre sosiale ytelser. Mustad-ledelsen i Norge innrømmer somm­el med innbetalingene og skylder på likviditetsproblemer.
Sist høst sto Vetle Lid Larssen alene foran en overfylt Aula og avkledde tidens sexfiksering, med sjelden retorisk kraft og utstråling. Mange har fått med seg at mannen er et umoderne menneske – som likevel kan gjøre suksess på Oslos utesteder. Mange ser at han er modig. Men ikke alle har fått med seg at hans samtidskritikk egentlig inneholder et seigt forsvar for menneskets verdighet.
– Jeg håper Folkevetts spørreundersøkelse blir brukt til å puste politikerne i nakken med, sier systemdebatta­nt Aina Edelmann. Men hverken hun, stortingsrepresentant Trond Giske, eller maktforsk­er Øyvind Østerud er overrasket over tallene­ i Folkevetts spørreunder­søke­lse. Hvorfor skulle vi være optimister, egentlig?
Vi ser mørkt på framtiden ved utgangen av årtusenet. Folkevetts spørreundersøkelse viser at et stort flertall av den norske befolkning tror at fattigdoms- og miljøproblemene bare kommer til å øke. Vi har heller ingen tro på at problemene kan løses med vårt nåværende politiske og økonomiske system. Derimot mener flertallet at forbruket i de rike land må gå ned, dersom vi skal få orden på kloden. Men at dette vil skje er lite sannsynlig. Flertallet mener nemlig at vi alle vil bli mer opptatt av materielle verdier.
Kjell Dahle lever av å se inn i framtiden. Til alle tider, i alle kulturer, har man hatt profesjonelle framtidstittere. Noen har brukt krystallkuler og kort, andre stjernebilder eller kaffegrut. Kjell Dahle bruker bare hodet, og her er det han ser.
GÖTEBORG: Møøøøøø! Gressklipperens rauting gjaller mellom de fargesprakende høyblokkene. Men raut blir til klynk når kommunens rapsdrevne bil bråbremser like ved snuta for å plukke opp en nyprodusert ruke. Det må nemlig gjødsles i borettslagets urtehage. – Vi flyttet landet inn til byen, sier lokal­politiker Arnar Sigurdsson og ønsker velkommen til framtidsbyen Bergsjön.
– Avsløringer om hva som egentlig foregår i et gjennomkapitalisert Norge er viktigere­ enn noen gang. Det må presses inn over politikerne­,­ mener historik­eren Tore Linné Eriksen.