Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

De sydøstasiatiske regnskoger står for fall og vil være borte om få år hvis utviklingen forsetter. Men i Queensland i Australia, bare noen titalls mil fra rovhogsten til indonesiske tømmerselskaper, har en sterk opinion klart å snu utviklingen.

Optimismen var å ta og føle på under Rio-konferansen for 10 år siden. I dag har de som kjemper for en annerledes verden lært forskjellen på god bærekraftig retorikk og politikk.

LEDER: En bølge av forbruk ruller over Kina. I takt med at stadig flere kinesere får bedre økonomi og større kjøpekraft, er matvaner, forbruksmønster og verdier i dramatisk endring.

KOMMENTAR: Finansminister Foss vil ikke investere oljefondet etter etiske kriterier – det er for vanskelig, det blir for lite risikospredning, fondet er for stort, og det er dobbeltmoral å utelukke selskaper som vi samarbeider med i Nordsjøen, sier han. Men kan vi stole på det han sier?

KOMMENTAR: "Alt går så fort i våre dager", slår Odd Børretzen fast: "Ikke bare tiden, ikke bare flyet til Amerika, biler, tog og båter, ikke bare musikk. Japanerne har fått tiden ned til fire minutter og femten sekunder på en avspilling av Beethovens femte symfoni. Så fort går det".

Hvorfor tapte de store asiatiske nasjonene som India og Kina sin flere tusen år lange posisjon som verdens ledende nasjoner innen handel, kultur og vitenskap? Helt fram til tidlig på 1800-tallet sto Asia for nesten 60 prosent av verdens samlede brutto nasjonalprodukt og Kina alene for over 30 prosent av den registrerte verdiskapningen på kloden. Hva gikk galt?

En forbruksrevolusjon ruller over Kina. De glitrende veksttallene og de nye mulighetene begeistrer den voksende kinesiske middelklassen. Miljøeksperter i øst og vest frykter et økologisk sammenbrudd med store ringvirkninger som følge av det økonomiske hardkjøret.

Mange har beundret Thor Heyerdahl for det mot han viste ved å legge ut på månedslange havseilaser med flåter av siv og balsa. Og han lot seg aldri skremme av den voldsomme kritikken han visste ville komme hver gang han utfordret noen av forskningens etablerte «sannheter».

Trekkfuglene flyr utenom Afghanistan. De dør heller på omveien enn å fly inn i det krigsherjete landet. Naturen har igjen lidd et stille tap, mens bombene har falt over Afghanistan i jakten på Taliban og Al Qaeda.

Gaupa (Lynx lynx) er oppført som sårbar på den norske rødlista. Likevel tillater myndighetene jakt hvert år. (Foto: Kristin Andersen)
Få av oss vil få kjenne duften fra den vakre orkideen huldreblom - og bli overrasket over at den lukter banan. Å få se sporene etter vårt største ville kattedyr er heller ikke selvsagt lenger. Begge er fordømt av et norsk samfunn som setter økonomi og menneskelige behov foran våre medarters eksistens.
Ingvild Vaggen Malvik: Den ene AUFeren som meldte seg offentlig ut av Ap i protest mot partiets uutryddelige behov for gasskraft. Styrelederen i Framtiden i våre hender som gikk av for å bli stortingsrepresentant for SV – og saksordfører for klimameldingen. Men er ikke SVs hjertesak størst mulig offentlig velferdsvekst for nordmenn?
Kåre Willoch viser en sjelden, åndelig uavhengighet. Hans synspunkter kommer ikke i forutsigbare blokker. Ikke minst er den tidligere høyrestatsministeren dypt opptatt av miljøspørsmål - i en tid da samfunnsdebattantene ikke lenger pynter seg med grønske.
India er et nesten kaotisk mangfold - av livskraft og skjebnetro; av ideologiske motsetninger; av ond fattigdom og hemningsløs rikdom; av eldgamle jordbrukstradisjoner og moderne datateknologi. I Kashipur i delstaten Orissa var spørsmålet om Norsk Hydro skulle få virkeliggjøre et omfattende bauxitt-prosjekt som mange trodde ville bringe velstand til området.
Konkurransen har blitt et fundament for samfunnet vårt - en livsanskuelse hvor individuelle prestasjoner står i fokus. For sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen handler det om oppdagelsen av vår tids selvbedrag og om å ta tiden tilbake fra et overflødig overflodssamfunn.
Borgerkrigen i Colombia har rast i over førti år. Med Plan Colombia kom et nytt moment inn i konflikten. USAs myndigheter sier selv at det dreier seg om kokain. Befolkningen på landsbygda sier det dreier seg om å gjøre alt vondt verre.