Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo
Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!
Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!
Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse
Erik Dammann vil snakke mer om fattigdom, mindre om miljøvern og har sett seg lei på å spikke fliser. Det dreier seg om å skape et alternativt økonomisk system.
Vi lærer å gå i løpet av noen måneder. Snakke gjør vi også tidlig. Lese gjør mange av oss før første skoledag. Verre er det å lære å se. Naturen har spesielt mange overraskelser for de oppmerksomme med gluggene åpne.
Utenlandske bioteknologi- selskaper stjeler tradisjonell kunnskap og frarøver mennesker sine livsgrunnlag, skriver Vandana Shiva i denne kommentaren.
En aktivist i FIVH kommer lett opp i smertefulle dilemmaer: Du er på besøk hos svigermor. Hun serverer kaffe. Kaffe er et produkt som styrker de flernasjonale selskapenes makt, og utbytter u-landene. Du drikker bare urtete. Skal du plage svigermor med en politisk belæring eller u-landene med utbytting?
– Livet er alltid vanskelig, sier Shamim og ser ned. Hun er dagsarbeider på en bomullsplantasje i Pakistan. Datteren Sumera på elleve år har allerede startet å plukke bomull. De to tjener til sammen ti kroner dagen, og tilhører det nederste skiktet i den lange produksjonskjeden som ligger bak norske russeklær.
Å drepe en havskilpadde eller stjele egg fra reirene på strendene deres kan føre til en bot på 140.000 dollar og opptil ni år i fengsel i Mexico. Likevel er ikke dette nok for å beskytte flere arter av havskilpadder – som er i ferd med å bli utryddet for alltid.
– Hva gjorde du med den? spør vi. Minerydderen fra Norsk Folkehjelp har vært på befaring og funnet en udetonert antipersonellmine.
– Ingenting, det er nesten ikke folk der, svarer han. Da får vi øye på en saueflokk og gjetere på vei rett inn i mineområdet. Folkehjelpa tjener millioner på å rydde miner for Norsk Hydro i Iran.
Slagordene mot verdens bestående orden hagler fra tusenvis. En annen verden er mulig er mantraet som går igjen og igjen på Verdens sosiale forum. På en strand noen drøye steinkast unna toppmøtet i motstand har Pusba og familien hennes nok med å kjempe om smulene i verden slik den er.
I flere år har Steinar Lem i denne spalten plaget makt- mennesker – og stimulert ressurs- mennesker – med sunne, verdipropre spørsmål. Er det ikke grenser for sunnhet og verdimessighet?
Skiene knirker, stavene dirrer, termosen klunker. I ti kuldegrader glir jeg inn til et bortgjemt tjern i Oslo-marka for å nyte vinterkvelden.
Nike, GAP, Adidas og andre store internasjonale merkevarenavn i konfeksjonsindustrien sliter med å sikre arbeiderne grunnleggende rettigheter ved sin produksjon i Sør. Nå har Thailandske fabrikk- arbeidere tatt saken i egne hender – og lansert merkevarenavnet ”Dignity Return”.
Myndigheter så forskjellige som Washington og Beijing håner bevegelsens krav og selskapene hater det. De multilaterale institusjonene føler seg tvunget til å ta til seg deres syn på rettigheter, skriver Walden Bello om motstanderne mot det neo-liberalistiske verdenssystemet i denne kommentaren.
Etter et voldsomt underskudd i 2000 befant Norsk Folkehjelp seg på konkursens rand. I april året etter inngikk de avtalen om minerydding for Norsk Hydro i Iran. – Den svake egenkapitalen var et viktig argument for at vi tok oppdraget, innrømmer informasjonssjef Ivar Christiansen.
Ingen bruker mer elektrisk energi enn nordmenn, i følge det internasjonale energibyrået (IEA). Det er foreløpig lite som tyder på at det bildet vil endre seg.
En rekke urfolk i Sør står bak kravet om at det opprettes en uavhengig kommisjon for å granske historiske overgrep knyttet til opprettingen av flere nasjonalparker. Målet er anerkjennelse av rettigheter og tilbakebetaling.
© Framtiden i våre hender Økernveien 94, 0579 Oslo
Telefon: 22 03 31 50 E-post: post@framtiden.no
Konto: 1254 62 79950 Vipps: 522118 Gavekonto: 1254 62 79977 Org.nr.: 970221115