Hopp til hovedinnhold
Flere tusen tekstilarbeidere var inne i bygningen da den kollapset.

Aldri mer Rana Plaza – kleskjedene må ta ansvar!

2 816 av 3 000 underskrifter

10 år etter Rana Plaza-tragedien har mye forbedret seg, men flere store kjeder nekter fremdeles å ta tilstrekkelig ansvar for sikkerheten til arbeiderene sine. IKEA og Levi's og er blant dem som ikke vil skrive under sikkerhetsavtalene i Bangladesh og Pakistan. Skriv under for at de må ta ansvar!

❋ Skriv under for tekstilarbeidernes sikkerhet!

Ja, jeg vil at IKEA og Levi's skal ta ansvar for sikkerheten til arbeiderne sine. De må signere sikkerhetsavtalene i Bangladesh og Pakistan.

Utrygge arbeidsforhold er et av de største problemene for de som lager klærne våre. Det bør være en selvfølge at man ikke risikerer livet for å sy klær, men det er dessverre ikke tilfellet. Selv om Rana Plaza er den største ulykken hittil, skjer det stadig skader og dødsfall i tekstilindustrien gjennom bygningskollapser, brann og elektrisk støt fra ledninger.

Moren til Rina (18) ser på ruinene som falt over datteren hennes. Foto: Taslima Akhter

Hva innebærer den internasjonale sikkerhetsavtalen?

For at tekstilarbeiderne skal føle seg trygge på jobb, må kleskjedene forplikte seg til å ta vare på sikkerheten deres. Den internasjonale sikkerhetsavtalen (The International Accord) har blitt til i kjølvannet av Rana Plaza-ulykken. Ved å signere denne, forplikter selskaper seg til blant annet uavhengige kontroller av fabrikkene, offentlig publisering av inspeksjonsresultater og å betale for nødvendige utbedringer.

Avtalen gjaldt først bare produksjon i Bangladesh, men det har nå kommet en avtale som også gjelder Pakistan. Vi mener det bør være en selvfølge at alle selskaper som har tekstilproduksjon der signerer avtalen.