Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stadig flere bruker REKO-ringer eller kjøper maten direkte fra sine lokale bønder. Da kan du være sikker på at bonden får en rettferdig pris for varene sine – og støtter opp under den livsviktige jobben bønder gjør. Dessuten får du ferske sesongvarer, og kan kjøpe lokale råvarer du ikke finner i dagligvarebutikken.

I en bærekraftig framtid må vi ikke bare løse klimakrisa, men også leve i et bedre samspill med naturen. Økologisk jordbruk er et mer miljøvennlig og sirkulært jordbruk, som tar bedre vare på ressursgrunnlaget vårt.

Å spise mindre kjøtt er et av de viktigste grepene du selv kan ta for at vi i Norge skal klare klimamålene våre. Men kjøtt trenger ikke forsvinne helt fra tallerkenene våre. Vi bør spise og produsere mer plantebasert mat, men vi bør også gjøre norsk kjøttproduksjon mer bærekraftig.

Kjøttkaker på søndagen, kyllingfilet og bacon til hverdags, kjøttdeig i fredagstacoen. Vi har blitt en nasjon med kjøtthuer! Det er på tide å gi grønnsakene større plass på tallerkenen.

Vi må omstille jordbruket i stedet for å lukke øynene for den nødvendige endringen i kostholdet vårt.

Hvordan kan vi vite om maten vår er brukbar eller ikke?

Den aukande norske eksporten av oppdrettslaks skaper store verdiar, men fører til enorme klimagassutslepp. Sjømatnæringa må finne ut korleis dei skal klare å halvere utsleppa.

Hvert år gomler oppdrettsfisken og husdyrene våre i seg tonnevis med soyabønner. Her er 5 spørsmål og svar om hvorfor soya i norsk matproduksjon er et problem.

Produksjon av fiskefôr til oppdrettsfisk bidrar til overfiske, ulovlige fiskemetoder og konkurranse om mat, ifølge rapporten «Fishing for Catastrophe».

Bor du i Oppland og er nysgjerrig på hvor mye som kastes hjemme hos deg, og hvilke små endringer som skal til for å kutte matsvinnet? Bli med på Framtiden i våre hender sin MatVinn-utfordring!

64,90 kroner kiloen for sommerkoteletter. Det er ikke så gærent. Men vent - den annonsen er fra sommeren for 30 år siden. Den andre annonsen er for samme grillmat i dag: 39,90 kroner kiloen. 

Tusenvis har engasjert seg i høstens kampanje for mer bærekraftig laks. Sammen har vi lagt et godt grunnlag for videre politisk gjennomslag og endringer i oppdrettsnæringen. Jeg er sikker på at vi har vært med på å drive fram en reduksjon av bruken av problematisk brasiliansk soya, og en innfasing av mer bærekraftige fôrråvarer.

Fôret til norsk laks er langt unna å være bærekraftig. (Foto: Tom Haga)

De som selger oppdrettslaks må stille langt tøffere krav om bærekraftig fôr, viser ny undersøkelse fra Framtiden i våre hender.

Gjennom sitt soyaforbruk legg oppdrettsnæringa og landbruket beslag på store areal i Brasil. Områdene er så store at dei potensielt sett kunne ha blitt småbruk for nesten ti tusen fattige familiar.

Den siste uka har vi hisset på oss en del aktører i oppdrettsnæringen. De synes det er rart at vi kritiserer dem, vi som så lenge har sagt at folk må spise mindre kjøtt. Da bør jo fisk være et godt alternativ? Ja, norsk laks har potensial til å bli et godt og bærekraftig alternativ. Men det ER det ikke i dag.