Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til matkastelov!

361 000 tonn spiselig mat kastes årlig i Norge.
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

I prosjektet MatVinn går Framtiden i våre hender sammen med kommunene for å redusere matkastingen og fremme en bærekraftig matkultur i Norge.  Asker, Fredrikstad og Ski er allerede i gang. Ønsker din kommune å bli Matvinn-kommune?

Miljødirektoratet foreslår at utsortering av mat- og plastavfall bør bli obligatorisk i hele landet, både for privatpersoner og næringsdrivende. Viktig for å få redusert matkastingen, mener Framtiden i våre hender.

Matsentraler som gir overskuddsmat fra butikkene til de som trenger den mest, er nå på trappene i Bodø, Tromsø, Trondheim og Bergen.

Reduserer vi matsvinnet til null, gir det samme klimaeffekt som å fjerne mer enn 400.000 biler fra veiene. 

En enstemmig næringskomite har vedtatt å utrede behovet for en matkastelov.

Hadde alle spist som nordmenn, ville verden trengt 67 prosent mer jordbruksareal enn det som er tilgjengelig.

Kutt i kjøttkonsum, og omlegging av landbruket til å produsere mer fôr og grønt, vil gi økt selvforsyning og mindre klimagassutslipp. 

Vi kaster 12 % mindre mat enn i 2010. Dessverre går utviklingen for sakte, og klimaavtrykket fra matkasting er om lag det samme som for fem år siden.

Heldigvis finnes det ildsjeler, gründere og kokker som redder maten fra søpla 

Her er ekspertenes råd om hvor lenge mat merket med «Best før» holder etter utløpsdatoen.

Mat som aldri når fram til tallerkenen står for åtte prosent av menneskeskapte klimagassutslipp. Det er like mye som all passasjertransport med bil, fly, tog, buss og båt.

Norske butikker kaster 60.000 bananer, 100.000 gulrøtter og 210.000 poteter hver dag. Framtiden i våre hender ønsker en matkastelov som pålegger butikker og matprodusenter å gi bort spiselig mat de ikke får solgt til veldedige organisasjoner.

Krf vil at Stortinget skal bremse butikkenes matkasting.

Konsekvensene av matkasting er dramatiske for mennesker, natur og klima.

Norske butikker kaster 54 brød i minuttet. 28 millioner brød i året. Samtidig har organisasjoner som Blå Kors for lite mat til å dekke behovet til vanskeligstilte.