Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Fôret til norsk laks er langt unna å være bærekraftig. (Foto: Tom Haga)

De som selger oppdrettslaks må stille langt tøffere krav om bærekraftig fôr, viser ny undersøkelse fra Framtiden i våre hender.

Gjennom sitt soyaforbruk legg oppdrettsnæringa og landbruket beslag på store areal i Brasil. Områdene er så store at dei potensielt sett kunne ha blitt småbruk for nesten ti tusen fattige familiar.

Den siste uka har vi hisset på oss en del aktører i oppdrettsnæringen. De synes det er rart at vi kritiserer dem, vi som så lenge har sagt at folk må spise mindre kjøtt. Da bør jo fisk være et godt alternativ? Ja, norsk laks har potensial til å bli et godt og bærekraftig alternativ. Men det ER det ikke i dag.

 Alexander Solstad Ringheim (t.v.) grunnla i 2015 larveselskapet Invertapro.

Oppdrettsnæringen fôrer laksen med klima- og miljøfiendtlig soya fra Brasil. To unge gründere mener de har løsningen: larver og alger fra Norge.

Fem måltider går inn i produksjonen av én laksefilet

Vi øker ikke verdens matproduksjon ved å fø opp fisk på mat som mennesker kunne spist direkte.

Dei brasilianske produsentane av soya til norsk laksefôr har vore involvera i ulovleg avskoging, valdelege landkonflikter, ulovleg bruk av urfolksterritorium og slaveliknande arbeidsforhold.

Soyaen i laksefôret må erstattes med bærekraftige alternativer som alger, treflis, matavfall og insekter. Oppdrettsnæringen må etterspørre og bidra til å videreutvikle alternativene. Politikerne må sørge for at bærekraftige fôrråvarer blir tatt i bruk.

Norsk matbransje kaster sannsynligvis mer mat enn norske husholdninger.

All soya i norsk fiskefôr kan erstattast med berekraftige fôrråvarer produsert av treflis, algar, insekt og slakteavfall.

I samarbeid med Too Good To Go og Blåkors, skal Framtiden i våre hender se hvor mye mat vi kan redde fra å havne i søpla under Arendalsuka.

Framtiden i våre hender har i samarbeid med ti kommuner reddet tonnevis av mat fra søpla. Nå inviteres flere kommuner med på laget i vårt Matvinn-prosjekt.

Bærekraftig bruk av havet kan bidra til å møte verdens behov for mat og energi, mener Erna Solberg. Problemet er bare at den norske laksen er langt fra bærekraftig i dag.

En middag med storfe som hovedingrediens krever 9 ganger mer matjord enn en vegetarmiddag med belgvekster. I tillegg kommer beitearealet.

Verken myndighetene eller laksenæringen tar innover seg klimautfordringen ved flytransporten av norsk laks. Næringens ambisjoner om økt eksport til Asia er en potensiell klimabombe.

Billig lokkekjøtt har en høy pris for helsa og klimaet. Allikevel blir kjøtt stadig billigere sammenliknet med all annen mat - viser en ny rapport fra Framtiden i våre hender.