Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

For mange kan det vere ei utfordring å endre på matvanane sine. Sjå korleis det gjekk då Stian Sandø prøvde å vere kvardagsveggis i Klimadugnad.

Mat fra havet, fra fiske og oppdrett, er en viktig del av et sunt kosthold og bidrar med millioner av arbeidsplasser verden over. Fisk og sjømat har lavere miljøbelastning enn kjøtt, men likevel kan det være vanskelig å ta gode valg i fiskedisken.

Oppdrettsnæringen er ennå ikke bærekraftig, og planlegger å produsere mye mer fisk. Men næringen er med på å true regnskog, menneskers tilgang til mat, og bidrar til enorme transportutslipp.

Vi spiser kjøtt både til hverdags og fest, selv om kjøtt og animalske matvarer har de høyeste klimautslippene. Samtidig med at kjøttforbruket vårt har gått opp, har vi glemt all den deilige maten vi kan lage med planter og med mat fra havet.

Rundt 27 prosent av verdens befolkning jobber i landbruket, som bønder og gårdsarbeidere. Mange av disse menneskene lever med uverdige arbeidsforhold og sitter igjen med luselønn for strevet.

Produksjonen av mat fører til store klimagassutslipp, men industrielt jordbruk har også direkte negative konsekvenser for livet på jorda. Hvor stort fotavtrykk måltidet ditt har, kommer an på hvordan vi produserer maten.

Maten vi kaster bare i Norge, kunne mettet mer enn 840 000 mennesker. Utfordre deg selv til å spise opp maten din og ha null matsvinn i 21 dager.

Det industrielle jordbruket står i fare for å overforbruke og ødelegge naturressurser som i praksis er fornybare. Skal vi løse klimakrisen og forhindre økosystemkollaps, må vi produsere mat på en måte som ivaretar naturen bedre, og der er økologisk jordbruk en spydspiss.

Stadig flere bruker REKO-ringer eller kjøper maten direkte fra sine lokale bønder. Da kan du være sikker på at bonden får en rettferdig pris for varene sine – og støtter opp under den livsviktige jobben bønder gjør. Dessuten får du ferske sesongvarer, og kan kjøpe lokale råvarer du ikke finner i dagligvarebutikken.

I en bærekraftig framtid må vi ikke bare løse klimakrisa, men også leve i et bedre samspill med naturen. Økologisk jordbruk er et mer miljøvennlig og sirkulært jordbruk, som tar bedre vare på ressursgrunnlaget vårt.

Å spise mindre kjøtt er et av de viktigste grepene du selv kan ta for at vi i Norge skal klare klimamålene våre. Men kjøtt trenger ikke forsvinne helt fra tallerkenene våre. Vi bør spise og produsere mer plantebasert mat, men vi bør også gjøre norsk kjøttproduksjon mer bærekraftig.

Kjøttkaker på søndagen, kyllingfilet og bacon til hverdags, kjøttdeig i fredagstacoen. Vi har blitt en nasjon med kjøtthuer! Det er på tide å gi grønnsakene større plass på tallerkenen.

Vi må omstille jordbruket i stedet for å lukke øynene for den nødvendige endringen i kostholdet vårt.

Hvordan kan vi vite om maten vår er brukbar eller ikke?

Den aukande norske eksporten av oppdrettslaks skaper store verdiar, men fører til enorme klimagassutslepp. Sjømatnæringa må finne ut korleis dei skal klare å halvere utsleppa.