Ukesmeny: Marie Trane
Jeg heter Marie, er kokebokforfatter og bruker sosiale medier til å spre matglede og et sunnere kosthold. Jeg er med på 5 av 7-utfordringen og har laget første ukesmeny med fem plantebaserte retter! Håper det er til inspirasjon!
Pasta med grønnsaksragu
En klassisk pasta med tomatsaus, men fylt med masse næringsrike råvarer. Sopp og soltørkede tomater gir en deilig umamismak og fungerer derfor godt som erstatning for kjøtt sammen med
linsene som gir konsistens og proteiner. Lag gjerne en dobbel porsjon og frys ned!
60 minutter
4 porsjoner
1 gul løk
3 hvitløksfedd
250 g sjampinjong
2 gulrøtter
1 squash
1 boks tomatpuré (140 g)
3 ss hakkede soltørkede tomater
2 ss balsamico
1 ss oregano
1 ss basilikum
1 ts chiliflak
1 boks hakkede tomater (400 g)
2 dl vann
1 dl tørkede røde linser
salt og pepper
400 g spagetti
- Finhakk løk og hvitløk. Skrell gulrøttene og riv både gulrøtter, squash og sopp på et rivjern. Det er veldig effektivt og gir sausen en god konsistens.
- Ha litt olje i en gryte – bruk gjerne oljen fra de soltørkede tomatene. Tilsett sopp og løk, og stek til løken er myk.
- Tilsett gulrøtter, squash og hvitløk, og stek i ca. 10 minutter til, slik at vannet trekkes ut av grønnsakene.
- Ha i soltørkede tomater, tomatpuré, balsamico og krydder. Rør godt sammen, og la dem få surre litt med grønnsakene.
- Hell over hakkede tomater, og skyll ut boksen med ca. 2 dl vann. Skyll linsene og rør dem inn sausen. Sett på lokk, og la alt koke i 30-45 minutter, til linsene og grønnsakene er møre.
- Smak til med salt og pepper.
- Kok spagetti eller annen pasta, og server med litt frisk basilikum og parmesan om du vil.
Variasjoner:
En pastasaus passer perfekt til å bruke opp rester! Ha gjerne i andre grønnsaker som purre, pastinakk, persillerot, paprika eller brokkoli. Rester av et glass tacosaus, ketchup eller rødvin fungerer også fint i en slik rett.