Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

(Illustrasjon: Knut-Erik Helle)
Miljøgifter kan skade både livet i naturen og deg. Vi forbrukere kan heldigvis gjøre mye for å unngå verstingprodukter med farlige stoffer.

Tema

Miljøgifter

Miljøgifter kan skade både livet i naturen og deg. Vi forbrukere kan heldigvis gjøre mye for å unngå verstingprodukter med farlige stoffer.

 
Miljøgifter er trungt nedbrytbare og giftige

Giftig for alltid
Mange av tingene vi bruker i hverdagen inneholder miljø- og helsefarlige mennskeskapte kjemikalier. Blant disse er miljøgifter verstingstoffene som kan være tungt nedbrytbare, kan hope seg opp i næringskjedene i naturen og er særlig giftige.

Miljøgifter finnes overalt

Truer alt liv
Verstingstoffene fra vårt forbruk forgifter våre medarter som allerede sliter med tap av leveområder, klimaendringer og plastavfallet som fyller havene. Vi finner miljøgiftene over alt på planeten. I Arktis, på fjelltoppene i Himalaya og i kroppen vår.

Utslipp av miljøgifter er ofte størst under produksjon

Truer arbeiderne
Utslippene av miljøgiftige og helsefarlige stoffer er ofte størst der klærne og dingsene våre blir laget. Arbeiderne og de som bor i områdene rundt fabrikkene er svært utsatt. Fra produksjonen spres flyktige miljøgifter verden over med vind og havstrømmer.

Utfasing av kjente miljøgifter går for sakte

Vi jobber for forbud
Utfasing og forbud mot bruk av miljøgifter går alt for sakte. Nye farlige stoffer erstatter miljøgiftene som blir forbudt. Vi arbeider for å få produsentene til å fase ut stoffene, få raskere forbud og informere om miljøvennlige alternativer.

 
Les videre
 

Din giftfrie hverdag

Mange av tingene vi omgir oss med og bruker i hverdagen fører til store utslipp av miljøgiftige stoffer både i produksjon og bruk. Med litt omtanke kan vi redusere belastningen til miljøgiftige stoffer både for livet i naturen og oss selv. Å ta vare på det du har og redusere kjøp av nye ting er et viktig første skritt mot en giftfri hverdag.

 
Fluorkarboner i klær og skoKlær og sko

Hundrevis av kjemikalier brukes for å lage klærne, tekstilene og skoene våre. Dyrking og behandling av materialer, farging, garving og impregnering kan innebære bruk av miljøgiftige tungmetaller, plastmykneren ftalat (DEHP), klorparafiner og fluorkarboner (PFAS). Vask av klær kan frigjøre miljøgiftige og andre problematiske stoffer.

Miljøgifter i kosmetikkKosmetikk og hudpleie

Vi utsetter naturen og oss selv for flere hundre kjemikalier som finnes i kremer, neglelakk, øyeskygge, parfyme, pudder, deodoranter, solkrem, sjampo og såpe. Blant stoffene finner vi miljøgiftene D5 og D6, fluorkarboner (PFAS) og syntetiske luktstoffer. Tungmetaller som sink kan skade livet i naturen.

Miljøgifter i elektronikkElektronikk

De elektriske dingsene våre bidrar til utslipp av miljøskadelige stoffer fra gruvedrift, produksjon og når de kastes. Bromerte flammehemmere i plastdeksler og kretskort finner vi igjen i husstøv. Mobildeksler og annen plast kan inneholde verstingstoffene ftalater og klorparafiner.

Miljøgifter i hjemmetTur- og sportsutstyr

Forskjellige typer smøring for ski og brett kan inneholde miljøgiftige fluorkarboner (PFAS), og det kan også telt, ryggsekker, soveposer og klatretau gjøre. Enkelte sykkelkjemikalier kan inneholde fluorkarboner.

Miljøgifter i matMat

Miljøgiftene kan oppkonsentreres i næringskjeden og kan lagres i fettvev, lever, nyrer og kjøtt i dyr. Enkelte importerte matvarer utsetter natur, arbeidere og lokalbefolkning for høye verdier av syntetiske sprøytegifter.

Miljøgifter i lekerLeker

Tester av leker viser at de kan inneholde mange problematiske og ulovlige mengder av regulerte kjemikalier, til tross for streng regulering. Hormonhermende ftalater, klorparafiner, tungmetaller, dimethylformamid, flammehemmere med mer blir funnet regelmessig i leker i Europa.

 
 
 

Eksperten forklarer [2:15 min]

Fire ting du trenger å vite om miljøgifter [1:31 min]

 
Internasjonalt faresymbol for miljøskadelige kjemikalier

Helseeffekter av miljøgifter

Studier på dyr viser at miljøgiftene fra vårt forbruk og kombinasjonseffekter av dem kan påvirke livet i naturen, og trolig også oss mennesker. Her er noen kjente helseeffekter av miljøgifter:

Kreft i flere organerNedsatt fruktbarhet
HormonforstyrrelserRedusert fødselsvekt
Nedsatt immunforsvarSkade på arvestoff
HjerneskadeLever- og nyreskade
Miljøgifter kan hope seg opp i næringskjedene.
 

Dette kan du gjøre

Seks ting du kan gjøre for å få en mer giftfri hverdag.

 
1

Følg helsedirektoratets kostråd, og dropp fiskelever og fisk fra havner og områder som har eller har hatt industri. Spis mer kortreiste grønnsaker og frukt.

2

Velg svanemerkede produkter når det er mulig. Spesielt når det gjelder klær, hudpleie, kosmetikk og rengjøringsprodukter.

3

Sørg for godt renhold. Studier viser at støv kan inneholde mange problematiske stoffer, spesielt der vi har mye elektronikk.

4

Unngå å kjøpe nye vanntette og pustende ytterklær eller sko med miljøgiftige og helsefarlige fluorkarboner (PFAS). I tillegg til ryggsekker, telt, soveposer med mer. En rekke kjente merkevarer har faset ut bruken. Sjekk vår liste!

5

Velg sykkelkjemikalier, impregnering, og smøring som er biologisk nedbrytbart. Unngå produkter som er merket farlig for liv i vann eller har et miljøgift-faresymbol.

6

Unngå unødvendig plast, for eksempel i leker, drikkeflasker, matbokser, redskaper og til oppbevaring av mat. Flasker i glass, ting i stål, tre, keramikk, kork er bedre valg. Unngå gryter, panner og annet med teflonbelegg.

 
 

Skriv under for en giftfri hverdag!

Krev strengere regulering av miljøgifter og at næringslivet slutter å bruke dem i forbrukerprodukter! Les mer her.

Ditt navn *
Din e-post *
Jeg vil bli holdt oppdatert om saken.
 

Slik jobber vi med miljøgifter

Vi sprer kunnskap

Vi sprer kunnskap

Vi jobber målrettet med på få miljøgifter omtalt i mediene. Vi skriver rapporter, får utført laboratorietester for å finne verstingprodukter, arrangerer frokostmøter og seminarer. Vi bruker våre egne kanaler for å nå ut med informasjon om miljøgifter.

Vi finner løsninger

Fokus på løsninger

Vi gir tips til forbrukere om hvordan en best kan unngå miljøgifter i hverdagen, og informerer om gode alternativer til problemprodukter og produsenter. Det bidrar til å øke presset på produsentene som bruker miljøfarlige stoffer i sine produkter.

Vi påvirker

Vi påvirker

Vi møter politikere og næringsliv for å få miljøfarlige stoffer faset ut. Vi deltar i debatter om miljøgifter og følger myndighetenes arbeid med å få stoffene faset ut. Vi samarbeider med organisasjoner i Europa for å få større påvirkningskraft i reguleringsarbeid i EU.