Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Aktuelle rapporter om etiske investeringer, miljøvennlig forbruk, bærekraftig mat, miljøgifter og klima.

Ved å produsere og spise mindre kjøtt, vil vi gjøre oss mindre avhengig av importert mat og kraftfôr fra utlandet. I tillegg frigjør det jordbruksareal i utlandet, reduserer klimagassutslipp og nedhogging av regnskog, ifølge en rapport fra Framtiden i våre hender.

Framtiden i våre hender har undersøkt matsvinnet ved kommunale sykehjem i Oslo kommune, og gir i denne rapporten en rekke innspill til hvordan byrådet kan få ned matsvinnet i kommunale institusjoner.

Last ned rapporten her

Denne rapporten viser at dagligvarekjedene selger kjøtt med langt lavere fortjeneste enn andre matvarer. Konsekvensen er et høyt kjøttforbruk, som verken er bra for folkehelsa, miljøet eller matsikkerheten.

Last ned rapporten her

Hvis Norge reduserer kjøttproduksjonen med en sjettedel vil klimagassutslippene gå ned og selvforsyningsgraden opp, viser rapport fra Framtiden i våre hender.

Før vi forlater livet vil hver og en av oss i snitt ha spist 6 okser og kuer, 28 griser, ca. 23 sauer og lam, litt over 3 rein og hjortedyr, 4 småvilt og 1 288 kyllinger og annet fjørfe.

Hudpleie og kosmetikk er blant produktene som kan inneholde miljøgifter.
Miljøgifter er i likhet med klimaendringer en av vår tids store globale miljøutfordringer. Denne rapporten gir en generell innføring i miljøgiftproblematikken.

Norsk landbruk er i økende grad avhengige av importerte fôrråvarer. Soya har lenge vært den viktigste proteinråvaren i landbruket. De siste 10 årene har den også blitt den viktigste proteinråvaren for oppdrettsnæringen i Norge, viser rapporten «Godt brasiliansk – en kartlegging av soyaforbruket i norsk landbruk og oppdrettsnæring».

Spiser du kjøtt, vil du antakelig ha spist 1 375 dyr før du forlater livet. Det viser Framtiden i våre henders arbeidsnotat: «Så mange dyr spiser vi». Bare i 2013 spiste Kari og Ola 18 dyr hver, og totalt for hele landet ble det spist over 82 millioner dyr.

Framtiden i våre hender har undersøkt miljø-, etikk- og dyrevelferdsprofilen til 8 av Norges største dagligvarekjeder. Resultatene viser at alle har en lang vei å gå, men at det er betydelige forskjeller. Totalt kommer Meny best ut, mens Bunnpris havner på sisteplass. I rapporten "Grønn butikk? Miljø- og etikkvurdering av dagligvarebransjen" undersøker vi kjedene innenfor 10 sett med miljøkriterier, to sett med etikkriterier og ett sett med dyrevelferdskriterier.
Forbruket fortsetter å vokse, men veksten er relativt lav sammenlignet med tidligere år. Vi sparer mer. Likevel blir det flere og flere biler per husholdning, og vi flyr som aldri før.

Veksten i det private forbruket har stagnert de siste årene, på tross av økte lønninger. Det er godt nytt for miljøet, mener Framtiden i våre hender.

Lurer du på om norsk forbruk er miljøvennlig? Eller hvilke deler av forbruket som belaster miljøet mest? Du finner svaret i vår rapport «Forbruket i et miljøperspektiv».