Vegetarisk viktigere for klimaet enn kortreist

pdf Les mer i arbeidsnotat 10/05 "Kortreist, langreist eller vegetarisk? Sammenhengen mellom mat og klimagassutslipp". 116.85 Kb
Notatet ser nærmere på klimagassutslippene knyttet til transport og produksjon av mat. Hovedkonklusjonen er at transportavstanden i seg selv er av betydning når man skal vurdere utslippsnivået som maten vi spiser forårsaker. Samtidig er det påfallende hvor stor del av utslippene av klimagasser som påvirkes av produksjonsmetode og råvarevalg. Særlig gjelder dette produksjon av kjøtt.
Notatets første del viser forskjeller i utslipp fra transport ved å velge en langreist variant av en typisk norsk søndagsmiddag, sammenlignet med en kortreist og til sist en gjennomsnittlig variant av samme søndagsmiddag. Her ser vi at den langreiste maten gir syv ganger større transportutslipp enn en tallerken som er kortreist, mens en gjennomsnittlig ”norsk” middagstallerken i dag har et transportutslipp som er dobbelt så høyt som det man kan få til med en kortreist. Det viser seg også at valg av transportmiddel (bil eller til fots/sykkel) den siste biten hjem fra butikken, har større innvirkning på det samlede transportutslippet enn man umiddelbart kan se av kilometerantallet. Vårt regneeksempel viser at ingrediensene i middagstallerkenen i gjennomsnitt har tilbakelagt nesten 2300 kilometer på sin vei fra åker og slakteri til middagsbodet.
pdf Les mer i arbeidsnotat 10/05 "Kortreist, langreist eller vegetarisk? Sammenhengen mellom mat og klimagassutslipp". 116.85 Kb

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!