Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Russeklær med etikkhull

Årets russ kan ikke føle seg sikre på at deres røde og blå dresser er produsert under etisk tilfredsstillende kår, på tross av at Russeservice og Russedress, de to største leverandørene, har etiske retningslinjer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Årets russ kan ikke føle seg sikre på at deres røde og blå dresser er produsert under etisk tilfredsstillende kår, på tross av at Russeservice og Russedress, de to største leverandørene, har etiske retningslinjer.

Problemet er at de mangler systemer som sikrer at retningslinjene følges. Det viser en ny undersøkelse fra Framtiden i våre hender.

– Russeleverandørenes etikkarbeid går oppsiktsvekkende tregt, mener Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. Etter henholdsvis seks og fire års medlemskap i Initiativ for etisk handel og med etiske retningslinjer har de fremdeles ikke gode systemer på plass som kan avdekke brudd på retningslinjene.

–  De to selskapene må også snarest mulig sørge for arbeiderne betales en anstendig lønn. Løfter om å sikre en minstelønn og å dekke grunnleggende behov er slett ikke nok. I mange tilfeller er minstelønn å anse som sultelønninger. Dersom russen var klar over dette, ville de garantert krevd at leverandørene sørget for at arbeiderne får en lønn de kan leve av, sier Hermstad. – Turtøyprodusenten Stormberg stiller krav om levelønn ved sine fabrikker i Kina, og vi utfordrer nå Russeservice og Russedress  til å gjøre det samme.

Russetysyerske_490
Kvinne syr norske russeklær ved fabrikk i Pakistan. (Foto: Kristin Fagerlid)


Den største leverandøren, Russeservice/University, som har 70 prosent av markedet, fikk etiske retningslinjer etter at Framtiden i våre henders nyhetstjeneste Norwatch  avslørte svært kritikkverdige arbeidsforhold hos deres leverandører i Pakistan i 2004.

– Russeservice trenger et kraftig spark bak, jeg tror at russen forventer at etikken til 17. maiplagget er skikkelig, avslutter Hermstad.

Mer om undersøkelsen:

Varene produseres hovedsakelig i Kina, Tyrkia og Egypt. Den kjennskapen vi har til arbeidsforholdene i for eksempel Kina, tilsier at risikoen for brudd på arbeidernes rettigheter er stor. Undersøkelsen har også sett på fire andre små leverandører av russeklær. Felles for disse er at de mangler etiske krav.

Last ned en foreløpig utgave av undersøkelsen pdf Russeklær til besvær

Kontaktpersoner:
Leder Arild Hermstad 9803 6762
Fagrådgiver Carin Leffler 9953 0245

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!