Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Pakkehaugen større i Norge enn i Sverige

Framtiden i våre hender har satt sammen en del fakta om jula, og vi kan slå fast  at den norske julehandelen ikke er særlig miljø- og klimavennlig. 
Framtiden i våre hender har satt sammen en del fakta om jula, og vi kan slå fast  at den norske julehandelen ikke er særlig miljø- og klimavennlig. 


Nordmenns forbruk er allerede skyhøyt i forhold til den jevne europeer  og truer klimaet og miljøet (i følge en fersk rapport fra EU ). Julehandelen gjør definitivt ikke saken noe bedre!

 •  julekule220Jula blir grønnere hvis vi gir bort opplevelser og tjenester framfor harde og myke pakker til jul, mener Framtiden i våre hender. Men fremfor alt trengs politiske løsninger - som får ned ressurs- og klimaødeleggende julehandel og generelt forbruk. Hver nordmann bruker for eksempel 65 prosent mer enn en gjennomsnittelig svenske på desembershoppinga i kroner. Når vi justerer for at svenskene får mer for pengene enn nordmenn, er forskjellen på ca 40 prosent.
 •  Det er Oslofolk som svir av mest penger på gaver, klær og mat etc til jul,  og hedemarkinger og sogninger som er de mest moderate (uten at de på noen måte nærmer seg svensk nivå). 
 • Vi bruker ca tre ganger så mye på smykker, leker og musikk i julemåneden som vi gjør ellers i året. Det er derfor mye som tyder på at dette er slagere under juletreet. Det er også kjøkkenutstyr, bøker, klokker og elektronikk (indikator er ulike bransjers avhengighet av julen).
 • Det er imidlertid opplevelser og tjenester folk ønsker seg. Det viser en undersøkelse Infact har gjennomført på oppdrag fra Framtiden i våre hender (publisert på TV2).  Dette betyr at folk nå har en unik sjanse til å slå to fluer i et smekk - både gi folk det de ønsker seg OG gjøre noe for miljøet, siden opplevelser/tjenester, med unntak for transport, belaster miljø langt mindre enn varer. Her er noen tips til pdf grønt gavekort .
 •  Det vi bruker mest penger på i desember og alle andre måneder er imidlertid mat (33 prosent av pengene vi legger igjen i ulike butikker i desember, legger vi igjen i matbutikken). Vi skal selvfølgelig unne oss deilig julemat, men hvis vi kan bytte ut noen kjøttmåltider  med fisk og grønnsaker og kjøpe økologisk, er det sannsynligvis den beste måten vi kan gi en julegave som monner for miljø og klima. En annen mulighet er å gi bort et gavekort på et grønt gourmetkurs, slik at grønne matvaner blir varige
 • Vi trenger politiske løsninger
 • Til slutt, men ikke mindre viktig: Vi trenger politiske løsninger – som får ned ressurs- og klimaødeleggende julehandel og generelt forbruk. Vi kan ikke shoppe oss til en grønnere jordklode.
 • De avgjørende indikatorene på om vi lever i et godt samfunn bør ikke være vekst i kjøpekraft og økonomi, men indikatorer som måler fordeling, økologisk fotavtrykk og tilfredshet.
 • Prising av miljøet må bli bærende prinsipp i skatte- og avgiftspolitikken
 •  Reduser arbeidstiden – det gir mindre produksjon og mindre belastning på naturressursene. Det er også i tråd med hva et klart flertall av nordmenn ønsker.

  pdf Les hele bakgrunnsnotatet om "Jula i tall" .