Norge på bunn i Europa innen ny fornybar energi

I den danske elektrisitetsproduksjonen utgjør andelen ny fornybar energi 29 prosent. I den norske er den bare en prosent. Finland har 12, Tyskland 11 og Sverige 8 prosent.
– Produksjonen av ny fornybar energi har eksplodert i Europa, det er derfor trist at Norge ikke utnytter disse grønne næringsmulighetene. Det er interessant at land som Irland, England, Italia og Portugal ligger milevis foran oss på dette området, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.
Les hele minirapporten


Figuren er laget på grunnlag av opplysninger fra IEA (International Energy Agency) og inkluderer geotermisk, solvarme og sol fra PV, vind, fast og flytende biomasse, biogass og fornybart kommunalt avfall.
Puslete norsk arbeid med ny fornybar energi
Norske myndigheter vedtok i sin tid et mål om 3 TWh vindkraft innen 2010, et mål som ikke blir nådd. Forhandlingene med Sverige om et grønt sertifikatsystem for fornybar energi er tidligere blitt avbrutt, og tar ser fortsatt ut til å ta lang tid, om det blir realisert. Regjeringen har så langt også vært nølende og motstrebende når det gjelder EUs fornybardirektiv, som pålegger de enkelte landene å bidra til større fornybarandel ved å øke produksjonen av fornybar energi og/eller redusere forbruket av fossil energi.
Halvparten av elektrisitet brukt i Norge er produsert med kull, gass og kjernekraft
Andelen elektrisitet produsert med fornybare energikilder inkludert vannkraft er høy i Norge. Men siden Norge er del av et internasjonalt elektrisitetsmarked er det ikke slik at all denne rene elektrisiteten blir levert til norske forbrukere.
Norske forbrukere som ikke ber om å få kjøpe fornybar elektrisitet, vil få over 50 prosent av sin elektrisitet produsert ute i Europa. Siden det meste av den fornybare energien ute i Europa er bundet opp i lokale leveranser, er dermed denne elektrisiteten produsert med kull, gass og kjernekraft. Dette medfører enorme klimagassutslipp og håndtering av radioaktivt avfall.
– Norge bør ha ambisjon om å levere ren energi til andre land som ikke har de samme rike vannkraft-ressursene som oss, samtidig som vi selv kun bruker fornybar energi, mener Arild Hermstad.

Framtiden i våre hender krever blant annet at EUs fornybardirektiv må implementeres raskt, og omlegging fra fossil til fornybar energibruk må økes betydelig. Den fornybare andelen i Norges energisystem må økes fra dagens ca 60 % til 75 % innen 2020, som vil være verdens høyeste. Det må utvikles langsiktige rammebetingelser som gir grunnlag for industriell utvikling av fornybarbransjen.
Les hele minirapporten

Les oppslag på NRK Nyheter 7. juni 2010: Norge blant de verste på ny fornybar energi
Kontakt: Leder Arild Hermstad 98 03 67 62


Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!