Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norge flyr mot Europa-toppen

Gardermoen – Værnes har blitt Europas tiende mest trafikkerte flyrute. Fra Gardermoen går nå tre av de tjue travleste rutene i Europa, og tilsammen fem ruter med over én million passasjerer hver.
Gardermoen – Værnes har blitt Europas tiende mest trafikkerte flyrute. Fra Gardermoen går nå tre av de tjue travleste rutene i Europa, og tilsammen fem ruter med over én million passasjerer hver.


Leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, mener at store deler av flytrafikken innenriks må over på høyhastighetstog, som gir langt lavere klimagassutslipp. Foto: Lillian AndersenLeder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, mener at store deler av flytrafikken innenriks må over på høyhastighetstog, som gir langt lavere klimagassutslipp. Foto: Lillian Andersen

Vi flyr tre ganger så ofte innenriks som nummer to på lista, spanjolene, og fire ganger så ofte som svenskene. Det viser tall fra Eurostat, innhentet av Framtiden i våre hender.

– Det er skremmende at norske politikere legger til rette for denne galskapen, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad. – Det er nå tvingende nødvendig med nye og høyere avgifter og en stans i utbyggingen av rullebaner og terminaler, for å begrense flytrafikken og dermed også klimaødeleggelsene.

Blant Europas travleste flyruter

Norge har nå tre av de 20 mest trafikkerte flyrutene i Europa: Fra Gardermoen til henholdsvis Værnes (10. plass), Flesland (14. plass), Sola (19. plass).

Allerede på 21. plass følger Gardermoen - Kastrup. Litt lenger ned på lista, men likevel med over én million passasjerer i året kommer ruten fra Gardermoen til Arlanda.

Tre ganger så ofte som neste land på lista
Nordmenn flyr tre ganger så ofte med innenriksfly som nummer to på lista, spanjolene, og fire ganger så ofte som svenskene.

Selv når du ser bort fra at Norge er et land med relativt få innbyggere og sammenligner totale passasjertall, ser man at det bare er fem land i Europa som har flere innenriks flypassasjerer enn Norge.

Nordmenns enorme flyreiseaktivitet har gjort Gardermoen til Europas 19. største flyplass, med 160.000 flere passasjerer enn Bruxelles National og 400.000 flere enn Stockholm Arlanda.

Høyhastighetstog overtar passasjerene i Europa
Tre av Europas mest trafikkerte flyruter hadde til dels dramatiske fall i passasjertallene fra 2007-2008 som følge av åpning av nye strekninger med høyhastighetsbane. Det gjelder flyrutene Madrid – Barcelona (-24 %) og London Heathrow – Paris Charles De Gaulle (-17 %).

Det største prosentvise fallet hadde flyruten Madrid – Malaga, som i 2007 lå på 16. plass i Europa, og hadde 5,5 % vekst. I 2008, det første året med ny høyhastighetsbane med reisetid på ca 2,5 timer, var antallet som valgte fly redusert med 27,1 %, og flyruten forsvant ut av topp-20 listen.

– Det er ikke umulig at vi kunne sett en nedgang fra dagens 18–19 millioner flypassasjer, til cirka 12 millioner, hvis vi hadde fått bygd høyhastighetsbaner fra Oslo til Trøndelag, Vestlandet og Sørlandet, samt en sammenkobling med Sverige til Stockholm, Göteborg og København, sier Hermstad.