Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Neppe en lønn å leve av

Ingen av de 25 kleskjedene som Framtiden i våre hender har kartlagt i en ny undersøkelse stiller klare krav til sine leverandører om at disse skal betale arbeiderne en levelønn, dvs. en anstendig lønn som dekker grunnleggende behov.
Ingen av de 25 kleskjedene som Framtiden i våre hender har kartlagt i en ny undersøkelse stiller klare krav til sine leverandører om at disse skal betale arbeiderne en levelønn, dvs. en anstendig lønn som dekker grunnleggende behov.

Et selskap som legger listen lavt ved å mene at minstelønn kan være godt nok, er den svenske klesgiganten Hennes & Mauritz. Selskapet har over 1500 butikker i rundt 30 land og leverer kjempeoverskudd år etter år. Den norske klesaktøren Voice AS, som driver kleskjedene Voice of Europe, Boys of Europe, Vic og Match har heller ikke krav om levelønn i sine etiske retningslinjer.

Selv om ingen av de undersøkte kleskjedene har innlemmet et utvetydig krav om en levelønn i sine etiske retningslinjer, er det én kleskjede som arbeider svært forpliktende for å sikre arbeidernes rettigheter i leverandørkjeden. Spanskeide Inditex Group, som blant annet eier Zara og Massimo Dutti, og har flere butikker i Norge, signerte sist år en såkalt global rammeavtale om grunnleggende arbeiderrettigheter med Tekstilarbeiderinternasjonalen. Den omfatter alle selskapets leverandører. 

7 øre per t-skjorte
I mange land hvor klær for det norske markedet produseres, er minstelønningene svært lave og dekker sjelden de grunnleggende behov hos arbeiderne. En levelønn er derimot en lønn som dekker de grunnleggende behov en familie har slik som mat, rent vann, husrom, klær, utdanning for barna, grunnleggende helsestell og litt ekstra til sparing eller uforutsette utgifter. 

En nylig utgitt rapport fra Tekstilarbeiderinternasjonalen viser at en kvinnelig tekstilarbeider i Bangladesh tjener 71 taka, eller rundt 6 kroner per dag. I løpet av denne dagen må hun produsere 90 t-skjorter. Det betyr at arbeidskostnaden for et slikt plagg er 0,8 taka, eller 7 øre. Den samme t-skjorten koster kanskje 149 kroner i butikken.

I fjor kom 54 prosent av den norske importen av klær fra Kina. Bangladesh, India og Tyrkia er andre sentrale land Norge importerer fra. Det som kjennetegner disse landene er at de er såkalte lavkostland hvor det er svært billig å produsere klær og sko.


Levelønn må inn i etiske retningslinjer

Vårt krav er at kleskjedenes etiske retningslinjer skal inneholde krav om levelønn og at klesselskapene gir en klar beskrivelse av hvordan intensjonen om en levelønn skal omsettes i praksis. For arbeidere som syr klær til norske forbrukere utgjør dette forskjellen mellom et liv i relativ fattigdom, eller en mulighet til et anstendig liv.

  pdf   Les hele arbeidsnotatet "Neppe en lønn å leve av". 163.00 Kb

Er du en engasjert forbruker? Her kan du sende et e-kort til kleskjedene som viser at du ønsker en høyere lønn til tekstilarbeiderne.