Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Grumsete aksjefondsinvesteringer

Nesten en millard aksjefondkroner er investert i selskaper som produserer masseødeleggelses-våpen, begår miljøovertramp eller tilbyr begredelige arbeidsvilkår for sine ansatte.
Vår verstingliste med begrunnelse finner du i vårt arbeidsnotat nr 3/05 Les mer i arbeidsnotatet "Verstingselskaper i aksjefond".329.59 Kb
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nesten en millard aksjefondkroner er investert i selskaper som produserer masseødeleggelses-våpen, begår miljøovertramp eller tilbyr begredelige arbeidsvilkår for sine ansatte.
pdf Les mer i arbeidsnotatet "Verstingselskaper i aksjefond".329.59 Kb
  • Storebrandfondene forvalter aksjer i verstingselskaper til en markedsverdi på nesten 308 mill kr, og har investert i 14 av de 23 selskapene på vår verstingliste. DnB Nor kapitalforvaltning forvalter aksjer i verstingselskaper  til en markedsverdi på nesten 289 mill kr, og har investert i 12 av 23 selskaper på vår verstingliste. Nordea forvalter aksjer i verstingselskaper  til en markedsverdi på  235 mill kr, og har investert i 10 av 23 selskaper på vår verstingliste. Alle disse tre fondsforvalterne hevder å ha et fokus på bedrifters samfunnsansvar. Både DnB NOR og Storebrand har sluttet seg til de ti prinsippene i FN initiativet Global Compact (www.unglobalcompact.org ). Nordea skriver i sin Annual Review 2004 at de støtter Global Compact, men de er ikke innmeldt.
  • DnB NOR har gjennom aksjefondet DnB NOR Asia investert i Singapore Technologies, og aksjene har i følge rapporten en markedsverdi på ca 7,6 millioner kroner. Dette til tross for at politikere fra Singapore i 2003 opplyste at selskapet produserer og vil fortsette å produsere landminer. Dette er i strid med konvensjonen om forbud mot produksjon av landminer. DnB NOR støtter dermed ulovlig virksomhet. Selskapet ble ekskludert av oljefondets Folkerettsråd den 22. mars 2002, se begrunnelsen her .
  • KLP kapitalforvaltning, som er det forvaltningsselskapet i Norge som profilerer seg mest på sine etiske retningslinjer, overrasker med å ha mange klase- og atombomeprodusenter i sin portefølje. Vi stiller oss også undrende til at de har investert i det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee, som har inngått kontrakter med den marokkanske stat og deltar i oljeleting i okkuperte Vest-Saharas farvann. Dette selskapet ble den 6. juni 2005 det første selskapet som ble svartelistet som følge av de ny etiske retningslinjene for oljefondet.
  • Storebrand Norges Røde Kors Global, hvor halvparten av tegningsprovisjonen og forvaltningshonoraret går til Norges Røde Kors, har heller ikke utelatt verstingene. Fondet har investert i tre av verstingselskapene på vår liste (Coca Cola, Exxon Mobil og Marathon Oil), og aksjene har en samlet markedsverdi på rundt 20 millioner kroner.
  • Aksjefondene Storebrand Barnespar og DNB Nor Barnefond har også flere verstingselskaper i sin portefølje.

pdf  Vår verstingliste med begrunnelse finner du i vårt arbeidsnotat nr 3/05 "Verstingselskaper i aksjefond". Der er det også flere tall og detaljer om hvilke selskaper som befinner seg i hvilke fond. 329.59 Kb
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!