Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Dobler klimaødeleggelsen

Framtiden i våre hender (FIVH) har gått gjennom porteføljen til Statens Pensjonsfond Utland, og funnet at mer enn 11 prosent av aksje- investeringene i fondet er i selskaper som driver med kull, olje og gass.
Les mer om Pensjonsfondets investeringer i fossile selskaper i arbeidsnotat nr 12/07 Les mer i arbeidsnotatet "Statens Pensjonsfond dobler klimaødeleggelsen". 145.48 Kb.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender (FIVH) har gått gjennom porteføljen til Statens Pensjonsfond Utland, og funnet at mer enn 11 prosent av aksje- investeringene i fondet er i selskaper som driver med kull, olje og gass.
pdf  Les mer i arbeidsnotatet "Statens Pensjonsfond dobler klimaødeleggelsen". 145.48 Kb .
olje.jpg
Norge investerer overskuddet fra petroleumsvirksomhet og bidrar dermed til doble klimaødeleggelser. Sats på fornybare selskaper, krever Framtiden i våre hender.
Til sammenligning er 0,1 prosent av aksjeinvesteringene i selskaper som primært driver med fornybar energi. Daglig leder Arild Hermstad i FIVH mener fokuset på fossil energi er skremmende:
       -Først har vi tjent store summer på klimaskadelig petroleumseksport, deretter investerer vi inntektene i fossile selskaper. Måten vi investerer overskuddet fra petroleumsvirksomheten bidrar dermed til at vi dobler klimaødeleggelsen.

Dersom Pensjonsfondet følger vedtatte planer, vil investeringene i fossile selskaper dobles fra 90 milliarder i 2006 til 180 milliarder i 2008.
       -Mens norske politikere diskuterer kommaer i klimameldingen, settes stadig nye oljemilliarder inn i selskaper som satser tungt på en fossil framtid, uttaler Hermstad.

Framtiden i våre hender krever at fondet øker andelen i fornybare selskaper drastisk, og at man selger seg ned i fossile selskaper gradvis. Dette bør gjøres ved at man først gjennomgår samtlige 139 selskaper og rangerer disse ut fra CO2 utslipp pr produserte enhet og øvrig miljøstrategi.
        -Miljørisikoen ved å satse på en fossil framtid er uakseptabel, mener Hermstad. Våre etterkommere skal ikke bare arve finansformuen, for dem vil framtidens værsystemer være langt viktigere enn finansielle størrelser. Det er i dag vi må investere riktig, når klimaet løper løpsk vil det være for sent, avslutter Hermstad.

pdf  Les mer om Pensjonsfondets investeringer i fossile selskaper i arbeidsnotat nr 12/07 145.48 Kb .
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!