Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Om "Vi gjør Norge billigere"

Denne høsten viser Framtiden i våre hender hvordan arbeidere som produserer klær, sko, telefoner og mat har det. Formålet med kampanjen er å vise sammenhengen mellom dårlige arbeidsforhold og billige varer, samt å jobbe for en norsk etikklov.
Graveriarbeidere fra Kanpur i India behandler skinn som skal brukes til sko under svært helse- og miljøskadelige forhold. Foto: CC Daniel Bachhuber
Graveriarbeidere fra Kanpur i India behandler skinn som skal brukes til sko under svært helse- og miljøskadelige forhold. Foto: CC Daniel Bachhuber
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Denne høsten viser Framtiden i våre hender hvordan arbeidere som produserer klær, sko, telefoner og mat har det. Formålet med kampanjen er å vise sammenhengen mellom dårlige arbeidsforhold og billige varer, samt å jobbe for en norsk etikklov.

Prisraset som skader arbeiderne

De store merkevarenes krav om billige varer og høy profitt, gjør at fabrikker i mange asiatiske land blir hardt presset for å få ned kostnadene. Mens selskapene som selger varene i Vesten kan hente ut milliardutbytte, betaler asiatiske arbeidere prisen med lave lønninger og elendige arbeidsforhold.

Mer åpenhet

Vi har presset næringslivet til mer åpenhet, og vi har oppnådd mange viktige seire. Men åpenhet bør ikke være basert på frivillighet. Derfor ønsker vi at alle nordmenn vil støtte vårt krav om en etikklov for i alle produkter som selges i Norge, som pålegger bedrifter og det offentlige å opplyse om hvor varene deres produseres, og om arbeidsforholdene på fabrikker og plantasjer. 

Vil du vite om det du kjøper er produsert på en etisk forsvarlig måte? Signer vår kampanje for en etikklov!

Ønsker vi at alle varer skal bli dyrere?

Nei, vi ønsker først og fremst at arbeiderne skal få en større andel av totalprisen. Merkevarene kunne enkelt gitt arbeiderne i Asia levelønn med samme totalpris hvis de hadde marginalt redusert sin egen fortjeneste. Dette skjer ikke i dag. Når prispresset på enkelte produkter øker, blir det fabrikkarbeiderne som må levere for mindre lønn. Hvis ikke velger merkevarene å flytte produksjonen til en annen fabrikk eller land. Derfor er prispress negativt for mange arbeidere, mens hovedproblemet er merkevarenes manglende vilje til å gi en lønn til å leve av.

Derimot er billige klær og sko en miljøutfordring. Klær har blitt 71 prosent billigere de siste 36 årene og forbruket har galoppert. Produksjon av bomull og tekstiler belaster miljøet. Det går med ca 10.000 liter vann for å fremstille nok bomull til en dongeribukse, og bruken av sprøytemidler i bomullsindustrien er enorm. Dette skjer i områder med hardt press på vannressursene. Kles- og skogproduksjonen må bli mer bærekraftig og prisen må kompensere for miljøskader i produksjonen. Det er billig å slippe kjemikalier rett i elva, men veldig dyrt når elva er død og avlingene svikter. Forurenser betaler er et godt prinsipp – men som regel betaler ingen for skadene for vareproduksjonen.

Er det bedre å kjøpe dyre klær enn billige?

Nei, det er ingen direkte sammenheng mellom totalpris og hvor mye arbeiderne har fått i lønn. Mange tekstilfabrikker produserer både billige og dyre klær. I et miljøperspektiv er det positivt å kjøpe kvalitetsprodukter som holder lengre. Men det er ingen automatisk sammenheng mellom kvalitet og pris.

Hva kan du gjøre?

Framtiden i våre hender håper du kan skrive under på vår underskriftskampanje for mer åpenhet. Din underskrift er viktig når vi ber politikere om å utarbeide en ny etikklov. Med en ny etikklov kan du kreve at butikken som selger deg klær, mobiltelefoner, mat eller andre varer skal informere deg om hvordan varen ble produsert. Da har du også muligheten til å velge en vare hvor produksjonsforholdene er bedre enn ellers.

Du må også gjerne bli medlem i Framtiden i våre hender, jo flere medlemmer vi har, jo mer får vi til sammen.

Kilder:
Vannforbruk i tekstilindustrien. UNESCO 2005: http://waterfootprint.org/media/downloads/Report18_1.pdf