Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Er hjemmelaget mat best for miljøet? (Foto: madlyinlovewithlife / flickr / CC)
Er hjemmelaget mat best for miljøet? (Foto: madlyinlovewithlife / flickr / CC)

Hjemmelaget eller ferdigmat?

De fleste tenker nok at det er mer miljøvennlig å lage maten fra grunnen av. Men er det riktig?
De fleste tenker nok at det er mer miljøvennlig å lage maten fra grunnen av. Men er det riktig?
De fleste tenker nok intuitivt at ferdigmat belaster miljøet mer. Maten tilberedes to ganger, både på fabrikken og hjemme. Men er det sant? Kanskje ferdigmat kommer bedre ut, fordi maten tilberedes mer effektivt i store fabrikker enn på kjøkkenet hjemme?

Hjemme best?

Som alltid: Dette har noen forsket på. For eksempel Chris Dulith, miljøsjef for Unilever i Nederland. Konklusjonen i hans studie er at det er minst energikrevende å tilberede mat hjemme av ferske råvarer, mens tilberedning på restaurant er mest energikrevende. Ferdigmat havner et sted midt i mellom.

Transport og emballasje er riktignok ikke inkludert i regnestykket til Dulith. Uansett utgjør disse faktorene såpass lite sammenlignet med energibruk at de ikke gjør noe fra eller til for konklusjonen.

Betyr dette at restaurantmat ikke er miljøvennlig? Nei, for når du spiser på restaurant, betaler du for service og tilberedning i tillegg. Da blir miljøbelastningen per krone mindre.

Hva du spiser betyr mer


Energiforbruk ved produksjon og tilberedning av forskjellige matvarer. Klikk for større bilde.
Men la oss ta det et hakk videre. Den samme studien ser ikke bare på energiforbruk i tilberedning. Den tar også for seg energiforbruk i produksjon, foredling og transport av råvarer, og da blir bildet annerledes. Særlig produksjonsfasen er energikrevende.

Søylediagrammet til høyre viser hvordan energiforbruket blir hvis vi slår sammen energiforbruk for råvarer og tilberedning. Vi ser klart og tydelig at den store forskjellen ligger i hva slags råvarer man bruker, og ikke i hvordan man tilbereder dem. Grønnsaker er langt mindre ressurskrevende å produsere enn kjøtt, derfor kommer de best ut.