Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tøybleier er et bedre valg enn engangsbleier når det gjelder klimaavtrykk og avfallsmengder. (Foto: Håkon Lindahl, Framtiden i våre hender)

Er tøybleier mer miljøvennlig enn engangsbleier?

Tøybleiene har fått en renessanse de siste årene. Men er de mer miljøvennlige enn engangsbleiene?

Tøybleiene har fått en renessanse de siste årene. Men er de mer miljøvennlige enn engangsbleiene?

Tøybleier er ikke hva de en gang var. Fra å være en brettet klut pakket inn i en ullbukse, finnes det nå mange moderne varianter som gjør det enkelt å velge bort engangsbleiene – og tøybleiene har fått en aldri så liten renessanse de siste årene.

Nå får du kjøpt tøybleier i et utall farger, mønstre og typer, og de er like enkle å bruke som engangsbleiene. Men hva er miljøeffekten av å velge en gjenbrukbar bleie av tøy over en engangsbleie?

5000 engangsbleier vs 24 tøybleier

Tøybleier må produseres av mer robuste råvarer enn engangsbleier, deretter vaskes en rekke ganger, før de selges videre eller kastes. Noen tøybleier er produsert på naturmaterialer, som bomull, ull og bambus – mens noen har et beskyttende plastlag ytterst. Engangsbleier trenger ikke å vaskes, men til gjengjeld må svært mange bleier produseres.

Ett barn bruker i snitt over 5000 engangsbleier gjennom bleieperioden. Engangsbleier kalles ofte papirbleier, men det er riktigere å kalle dem plastbleier da de hovedsakelig består av plast og en rekke kjemikalier som skal holde på væsken.

Til sammenligning trenger du bare 24 tøybleier til ett barn. Det betyr at engangsbleienes råvare- og kjemikalieforbruk er langt høyere, og ikke minst at engangsbleiene produserer langt mer avfall. Avfallsforbrenning krever energi og gir egne utslipp, og da engangsbleiene består av hovedsakelig plast, gir de både store utslipp og skaper store miljøproblemer om de havner på avveie i naturen.

Tøybleier har lavere klimaavtrykk

Det finnes ingen nye, norske livsløpsanalyser som viser klimaavtrykk på tøybleier opp mot engangsbleier. Det refereres ofte til en britisk undersøkelse fra 2009, som konkluderer med at tøybleier har ca 13 prosent lavere klimaavtrykk enn engangsbleier. Dersom man kjøper brukte tøybleier eller gjenbruker tøybleiene til barn nummer to, gir tøybleiebarna 60 prosent lavere klimaavtrykk enn de som bruker engangsbleier.

Man må også ha i bakhodet at denne undersøkelsen bruker britisk energimiks, som i 2009 i stor grad var basert på gass og kull. En nordisk energimiks gir mindre utslipp enn dette. Derfor vil tøybleiene ha lavere klimaavtrykk i Norge i dag, enn i den britiske undersøkelsen.

Konklusjonen er dermed at tøybleiene slår engangsbleier både på klimaavtrykk, på materiale- og kjemikaliebruk og på hvor stor avfallsmengde de produserer.

Tips til en mer miljøvennlig bleieperiode:

  • velg tøybleier til barna – sjekk for eksempel nettbutikken Tøybleia eller Facebook-gruppa Tøybleiesnakk for tips og råd
  • sjekk Tøybleietilskudd for å se om din kommune gir tilskudd til kjøp av tøybleier
  • fyll vaskemaskinen helt opp før du vasker
  • kjøp brukte tøybleier på gruppa Tøybleietorget eller gjenbruk tøybleiene på barn nr 2
  • dersom tøybleier ikke passer for deg: Velg en miljømerket engangsbleie
Er tøybleier mer miljøvennlig enn engangsbleier?

Ja, gjennom en hel bleieperiode har tøybleiene lavere klimaavtrykk enn engangsbleier og tøybleiene er bedre for miljøet fordi de skaper langt mindre plastavfall.

Kilde: Environment Agency (2009): An updated lifecycle assessment study for disposable and reusable nappies.

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 04-02-2014