Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bok trykket på resirkulert papir må vel være mest miljøvennlig, eller? (Foto: Knut-Erik Helle)
Bok trykket på resirkulert papir må vel være mest miljøvennlig, eller? (Foto: Knut-Erik Helle)

Er papirbøker mer miljøvennlige enn e-bøker?

Er pocketbøker med resirkulert papir best for miljøet, eller bør miljøvennlige bokelskere heller satse på et elektronisk lesebrett? Vi tar miljøduellen!

Er pocketbøker med resirkulert papir best for miljøet, eller bør miljøvennlige bokelskere heller satse på et elektronisk lesebrett? Vi tar miljøduellen!

På den ene siden har vi den velduftende og kjære pocketboka i resirkulert papir. På den andre siden har vi e-boka på et Amazon Kindle elektronisk lesebrett med e-blekk-skjerm som skal gjøre leseopplevelsen så papirlik som mulig. Nok en elektronisk dings blant alle de andre vi omgir oss med. Duellen er ikke over før miljøvinneren er kåret og taperen sendt til resirkulering. La oss begynne med å sammenligne klimabelastning.

Mange faktorer avgjør klimafotavtrykket til boka vår. For eksempel hvor i verden papiret lages og trykkes, og hvilke energikilder fabrikken eller trykkeriet benytter seg av. I bokhandelen finner vi bøker med papir og trykk fra mange land. Finland, Estland, USA og Kina er noen av landene som produserer bøkene våre. En rapport fra USA viser at en pocketbok, i resirkulert papir fra USA og som trykkes i Canada, har et klimafotavtrykk som tilsvarer effekten av tre kg karbondioksid(1) for hele livsløpet(2). En tykk innbundet roman i bedre papirkvalitet vil ha et høyere klimafotavtrykk, rundt syv kg CO2.

For å gjøre et anslag på klimabelastningen til en Kindle må en ta høyde for alt fra råmaterialer til hvordan hver enkelt komponent er produsert. Produksjonen av et Kindle lesebrett gir et klimagassutslipp som tilsvarer 13 kg CO2, ifølge en rapport fra American Chemical Society(3). I tillegg kommer utslipp knyttet til transport, strømforbruk og resirkulering.

Strømforbruket til Kindle er på bare 0.7 watt. E-blekk-skjermen som Kindle benytter seg av trenger bare strøm til å bytte bokside, men ikke mens siden viser. Et lesebrett har mindre minne, lagringsplass, mindre batteri og svakere prosessor enn for eksempel de fleste smarttelefoner, noe som bidrar til å holde både produksjonsutslipp og strømforbruket nede. Hvis en bruker lesebrettet i gjennomsnitt en time hver dag i tre år, så vil klimagassutslippet knyttet til strømforbruket tilsvare bare rundt et halvt kilo CO2 hvis en ikke har kjøpt miljøvennlig strøm med garanti for at strømmen en får er fra norsk vannkraft.(4)

For transport og resirkulering gjør vi et grovt anslag og bruker tallene som Apple har oppgitt for nettbrettet iPad mini 4(5). Tilsammen bidrar da transport og resirkulering til et klimagassutslipp som tilsvarer rundt seks kg CO2. Det gir oss et totalt anslag på utslippstall for lesebrettet vårt på 20 kg CO2.

Klimafotavtrykket til lesebrettet tilsvarer bare syv pocketbøker med resirkulert papir. For hver bok som leses på Kindle'en etter de første syv, så sparer altså leseren minst tre kg CO2 per bok. Hvis en leser i gjennomsnitt en bok i måneden og regner med en levetid for lesebrettet på tre år har en spart klimaet for minst 88 kg CO2. Kindle har blant annet også støtte for PDF-filer, så om en i tillegg for eksempel dropper papiraviser og utskrifter av rapporter, så kan det bli en hel del klimautslipp spart.

Hvis en regner med at papirboka kan lånes bort og leses av flere vil klimabelastningen falle, og klimaregnestykket vil se noe bedre ut for pocketboka. Elektronisk er også mulighetene for å dele bøker gode, med minimal miljøkostnad. Tusenvis av e-bøker er tilgjengelig på nettet til fri nedlastning og deling, fra for eksempel Project Gutenberg.

Miljøregnskapet til papirboka ellers er dårlig med hensyn til vannforbruk i produksjon og kjemikaliebruk. Hogst av tømmer er en viktig årsak til at tusenvis av arter over hele planeten er truet med utryddelse fordi de mister leveområdene sine. I Norge er 1400 arter truet med utryddelse på grunn av skogbruksaktivitet. Miljøutfordringene knyttet til produksjon av lesebrettet blir til sammenligning betydelig mindre.

Konklusjon: At det er mest miljøvennlig å lese bøker på papir er en myte.

Å lese e-bøker på et Kindle lesebrett er mer miljøvennlig enn pocketbøker trykket på resirkulert papir. Papirbøker har både større klima- og miljøbelastning enn e-boka. En ivrig lesehest kan spare flere hundre kg CO2 i løpet av levetiden til lesebrettet, avhengig av hvor mange bøker som leses. Å lese bøker på et lesebrett passer kanskje ikke like godt for alle og sammenlignet med klimabelastningen til annet forbruk kommer ikke papirboka så forferdelig dårlig ut. Et par med høye lærstøvler belaster klimaet med for eksempel rundt 100 kg CO2 og et kg storfekjøtt gir 20 kg CO2. Å sette seg ned med en god bok og en kopp te er også rimelig miljøvennlig tidsbruk i seg selv. Selv om lesebrettet er mest miljøvennlig, så kos deg for all del med papirboka også.

Kilder og noter:

Andre kilder:

Ecoinvent - LCA-database.