Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Det er vel mest miljøvennlig å vaske opp for hånd, eller? (Foto: Flickr/NatalieMaynor / CC)
Det er vel mest miljøvennlig å vaske opp for hånd, eller? (Foto: Flickr/NatalieMaynor / CC)

Er maskinoppvask mer miljøvennlig enn håndoppvask?

Maskinoppvask er mest effektivt, men med gode vaner kan du kutte vann- og energibruk ved håndoppvask mye.

Maskinoppvask er mest effektivt, men med gode vaner kan du kutte vann- og energibruk ved håndoppvask mye.

De aller fleste som hevder å ha greie på strømsparing sier det er mer vann- og energieffektivt å vaske opp i maskin enn å vaske opp for hånd. Mye av bakgrunnen for det er en tysk studie fra 2003, som konkluderte med at en gjennomsnittlig håndoppvask krevde 103 liter vann og 2,5 kilowattimer energi. Til sammenligning bruker moderne oppvaskmaskiner, i følge studien, omtrent 1 kWh og 16 liter vann per oppvask.

Men er konklusjonen i studien riktig? Et kjapt søk på nettet tyder på at det er få andre som har forsket vitenskapelig på dette. Det er en god grunn til å sjekke om studien holder vann. Framtiden i våre hender sjekket energi- og vannforbruket ved maskinoppvask og en stor håndoppvask.

#OppvaskmaskinHåndoppvask
Vannforbruk 11-19 liter 30 liter
Strømforbruk 1,11 kWh 3,03 kWh
Ved håndoppvask brukte vi to fulle kummer med vann - en til oppvask og en til skylling. Oppvaskmaskinen var en 2004-modell. Vi brukte standardprogrammet, som varierer i forbruk med hvor skitten oppvasken er.

Selv om forskjellene i denne målingen er mindre enn i den nevnte tyske studien, er hovedbildet det samme: Det krever langt mer energi og vann å vaske opp for hånd enn i maskin. Noen enkle tips kan imidlertid bidra til å gjøre både hånd- og maskinoppvasken mer effektiv:

  • Bruk kaldt vann til eventuell skylling før du vasker opp - ikke varmt! Hvis det er mye fettrester, tørk av med en brukt serviett og kast den sammen med matavfallet.
  • Bruk kum eller balje når du vasker opp for hånd, ikke rennende vann.
  • Hvis du klarer deg med én kum med varmt vann og ellers skyller i kaldt vann, kan energiforbruket ved håndoppvask komme ned omtrent på nivå med maskinoppvask.

Hva hvis vi inkluderer produksjonen av oppvaskmaskinen i miljøregnskapet? Det har ikke så mye å si. En EU-studie viste at produksjonen av oppvaskmaskinen utgjør i størrelsesorden 5 prosent. av den totale miljøbelastningen. Bruksfasen utgjør godt over 90 prosent.

Er maskinoppvask mer miljøvennlig enn håndoppvask?

Ja. Med mindre du er ekstremt bevisst på vannforbruket når du vasker opp for hånd, blir både vann- og strømforbruket lavere med oppvaskmaskin.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i en litt annen versjon på www.gronnhverdag.no.