Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

LED-pærer bidrar ikke til oppvarming. Er det bedre med halogen-pærer?
Bortkastede led-pærer?

Er LED-pærer bortkastet i Norge?

Varmen fra gløde- og halogenpærer bidrar til å varme opp huset. Derfor trenger vi ikke bytte dem ut med LED eller sparepærer. Eller?
Varmen fra gløde- og halogenpærer bidrar til å varme opp huset. Derfor trenger vi ikke bytte dem ut med LED eller sparepærer. Eller?

Omtrent 6 prosent av strømmen norske hjem går til belysning. Men Norge er et kaldt land, og varmen fra en lyspære vil bidra til å varme opp rommet den lyser i. LED og sparepærer bruker langt mindre strøm, og varmer ikke opp like mye.

Likevel er det ikke så smart å varme opp huset med lyspærer, av flere grunner.

1) Lyspærer = elektrisk oppvarming = lite effektivt

Å varme opp med strøm direkte er dårlig energiutnyttelse. Du får ikke mer varme ut av en lyspære (eller en panelovn) enn du putter inn i form av strøm.

Med en luft til luft-varmepumpe, derimot, får du 3-4 ganger mer varmeenergi ut enn du putter elektrisk energi inn.

2) Lyspærene varmer opp på "feil" sted

Panelovner er i motsetning til lyspærer ofte montert under vinduer, som gjerne har dårligere isolasjonsevne enn veggen. Derfor blir lufta ved vinduet kjølt ned. Kald luft er tyngre enn varm, og "faller" ned langs veggen under vinduet og ned på gulvet. Det oppleves som trekk. En panelovn under vinduet vil varme opp den kalde lufta fra vinduet, og dermed redusere trekkfølelsen og oppvarmingsbehovet.

3) Vi trenger ikke overskuddsvarmen hele året

Avhengig av hvor i landet du bor, er det flere måneder i året at overskuddsvarmen er bortkastet. Om sommeren bidrar varmen fra lyspærer til å øke behovet for kjøling, som også krever energi.

Er LED og sparepærer bortkastet i Norge?

Nei. Gløde- og halogenpærer bidrar til romoppvarming, men det er en lite effektiv måte å varme opp på. LED er framtiden, også i det kalde nord.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -