Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Butikkbakt brød er litt mer miljøvennlig enn hjemmebakt brød, men hva slags pålegg du har på kan ha mer å si. (Foto: Arne Storrønningen)
Butikkbakt brød er litt mer miljøvennlig enn hjemmebakt brød, men hva slags pålegg du har på kan ha mer å si. (Foto: Arne Storrønningen)

Er hjemmebakt brød mest miljøvennlig?

Alle vet hva som smaker best. Men hva er egentlig mest miljøvennlig av brødet vi baker selv, og det vi kjøper i butikken?
Alle vet hva som smaker best. Men hva er egentlig mest miljøvennlig av brødet vi baker selv, og det vi kjøper i butikken?

Brød har vært en grunnstein i menneskers kosthold siden vi begynte å dyrke jorda, og muligens fra enda tidligere tider. De gamle egypterne kunne kunsten å heve brøddeiger. Profeten Esekiel fikk etter sigende en brødoppskrift fra Gud for omtrent 2.600 år siden, som fremdeles er populær.

Nå for tiden kjøper vi mest ferdigbakt brød i butikken, selv om mange fortsatt liker å bake selv. Men det store, foreløpig ubesvarte spørsmålet er jo, som alle vet: hva er egentlig best for miljøet?

En svensk studie fra 2006 ser på nettopp det. Den sammenligner hjemmebaking med industribaking på alle tenkelige og utenkelige miljøparametre. Her konsentrerer vi oss om det viktigste: Energibruk og klimagassutslipp.

Stordriftsfordeler

Brødbaking belaster miljøet fra kornåker til tallerken. Miljøbelastningen fram til selve bakeprosessen er ganske lik for hjemmebakt og butikkbakt brød, men her skiller de lag. På et stort bakeri blandes, eltes, knas og formes deigen av maskiner, som drives av elektrisitet. Hjemme gjøres alt for hånd.

Men når brødene skal i ovnen, har de store bakeriene en fordel. Selv om ovnene der bruker mer strøm enn de vi har på kjøkkenet hjemme, kan bakeriovnene steke langt flere brød av gangen. Dermed blir energibruken per brød en god del mindre.

I den svenske studien forbruker bakeriene 1,459 kWh per kilo brød. Å steke et brød i ovnen hjemme krever omtrent 2 kWh – 37 prosent mer. Det gir et utslipp på henholdsvis 270 og 370 gram CO2 per kilo brød.

 

Konklusjon: Hjemmebakt er IKKE mer miljøvennlig

At hjemmebakt er mest miljøvennlig, er en myte. Men forskjellen er marginal. Hvis du vil veie opp for den lille ekstra miljøbelastningen fra å bake brød selv, kan du jo for eksempel bytte ut kjøttpålegget med makrell i tomat eller syltetøy. Da sparer du inn forskjellen og mer til.