Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Med julelys og med norske flagg. Men bør juletreet være ekte, eller av plast?
Med julelys og med norske flagg. Men bør juletreet være ekte, eller av plast?

Er ekte juletre mer miljøvennlig enn kunstig?

Tilhengerne av ekte trær sier at naturlig er best. Tilhengerne av plasttrær sier de er det beste miljøvalget, fordi de kan brukes om igjen. Hvem har rett?

Tilhengerne av ekte trær sier at naturlig er best. Tilhengerne av plasttrær sier de er det beste miljøvalget, fordi de kan brukes om igjen. Hvem har rett?

Jula nærmer seg, og for de fleste av oss er det en hyggelig tradisjon å trekke et tre inn i stua, pynte det og legge julepresanger under det. Selv om den tradisjonelle julegrana fremdeles står sterkest, er det stadig flere som velger kunstige juletrær av plast.

Ekte juletrær belaster miljøet gjennom gjødsling, sprøyting og transport fra butikken. Det mer transport av ekte trær enn av plast, siden man må kjøpe nytt tre hvert år hvis man går for den ekte varianten. På den andre siden binder juletrær CO2 fra lufta mens de vokser, noe som motvirker klimaendringer.

De kunstige trærne belaster miljøet i produksjonsfasen, og må ofte reise lengre enn de ekte trærne for å komme til stua di. Dessuten kan plasten de er laget av inneholde en del tvilsomme kjemiske tilsetningsstoffer.

Så hva slags tre er mest miljøvennlig, alt tatt i betraktning?

For å kunne svare skikkelig på det, burde vi hatt noen analyser som passet for norske forhold. Det fins ikke, så vidt vi vet. Derimot fins det minst to nordamerikanske studier, som i stor grad er relevante for norske forhold. Hovedkonklusjonen derfra er at ekte juletrær er et marginalt bedre miljøvalg enn plast.

Basert på disse to studiene, og ut fra norske forhold, gir Framtiden i våre hender følgende råd om juletrær:

  • Velg ekte juletrær framfor plast. De er stort sett bedre miljøvalg.
  • Hogg gjerne ditt eget juletre hvis du har mulighet. Dyrkede juletrær gjødsles, og ofte sprøytes jorda med ugressmidler.
  • Velg norske, gjerne lokalproduserte juletrær. Transportavstanden har en del å si for den samlede miljøbelastningen.
  • Kombiner juletreinnkjøpet med andre aktiviteter, eller dropp bilen. Er det langt til butikken, kan bilturen ha mer å si for den samlede miljøbelastningen enn hva slags tre du kjøper.
  • Hvis du velger plast: Unngå helst trær laget av PVC. Velg heller PE-plast. PVC er i utgangspunktet en hard plasttype, som må tilsettes kjemiske mykgjørere for å bli mykt.  Flere av disse mykgjørerne, bl.a ftalater, har tvilsomme miljøegenskaper.

Men, og dette er viktigst av alt: Miljøbelastningen fra juletrær er forsvinnende liten sammenlignet med det meste. For eksempel har det mer å si hva du legger under treet.

Er ekte juletrær mer miljøvennlige enn kunstige?

Ja. Men miljøbelastningen fra juletrær er uansett forsvinnende liten. Velg det treet du foretrekker med god samvittighet!

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 26-11-2014