Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kvinner i bresjen

– Før behøvde vi ikke gå mer enn noen meter for å finne fyringsved. Nå må vi gå mange kilometer, og bruker opptil halve dagen på vedsankingen, sier Alimata Kongtoga.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– Før behøvde vi ikke gå mer enn noen meter for å finne fyringsved. Nå må vi gå mange kilometer, og bruker opptil halve dagen på vedsankingen, sier Alimata Kongtoga.


Sammen med Aminata Ouedraogo og Mariama Sawadogo har hun tatt seg en hvilepause i skyggen for den intense solen. De tre godt voksne damene har vært ute siden tidlig på morgenen. Nå er det midt på dagen, og det gjenstår bare et par kilometer før de er hjemme igjen.

– Vi har vært ute i minst fem timer. Det blir vanskeligere og vanske­ligere å finne ved. Vi rekker knapt hjem slik at vi kan lage mat til mennene våre, sier Mariama.
Med sine 60 år er hun den eldste av de tre, og hun legger ikke skjul på at livet på landsbygda er blitt tøffere de siste tiårene. Hun klager over skog som er blitt hugget ned, over lite regn og dårlig jordsmonn. De to andre slår hendene sammen, og gjentar at alt er blitt vanskeligere. De uroer seg over klimaforandringene.

– Regnperiodene blir bare kortere og kortere. Vi har vært gjennom tørke­perioder. Da sultet vi. Dyrene måtte slaktes. Mangel på vann kan etter hvert bli et stort problem, sier Mariama.
Hun forteller at kvinnene ute på landsbygda er opptatt av å ta vare på den eksisterende skogen. De deltar også i nyplantingen på linje med mennene. Mer rekker hun ikke å si. Samtalen må avsluttes. Hjemme venter sultne ektemenn, sønner og andre arbeidere. Med vedpinnene bærende på hodet går de med sakte, men bestemte skritt videre.

Utnytter sola

Inne i byen Ouahigouya møter vi en kvinne som har gått i bresjen for å utnytte solenergi og lære medsøstre i å ta bedre vare på miljøet. Sodre Assetou leder en bedrift som satser på tørk­ing av frukt og grønnsaker.

– En viktig målsetting er nettopp å redusere forbruket av fyringsved og dermed skåne skogen. Det gjør vi ved å bruke solenergi og gass, forteller Assetou.
Bedriften sysselsetter over 60 kvinner. Alle er bosatt i og rundt Ouahigouya. I tillegg til tørking av frukt og grønnsaker, produserer damene såpe. Dessuten farger de stoffer, syr og vever. Men det er tørkede mango som er den store eksportartikkelen. Mellom 30 og 36 tonn selges årlig hovedsakelig på det europeiske markedet. Først og fremst i Sveits, Frankrike og Italia.

– Vi skulle gjerne inn på det norske markedet også. Men så langt har vi ikke kommet. Eksporten er en utfordring. Vi har ikke råd til å sende varene med fly og må bruke båt. Det tar lengre tid. Men kvaliteten på varene er det ingenting å si på, sier hun.

Bedre vedovner

Assetou peker på et annet perspektiv: Flerkoneri er nokså vanlig i Burkina, og det forventes at konene skal hjelpe ektefellen ute på åkrene, blant annet i forbindelse med innhøstingen. Men ektemennene lar kvinnene gå på jobben. For pengene de tjener, er de med på å finansiere hjelp hjemme på gården og betale skolegang og helse­tjenester.

Men en viktig grunn til at vi gikk innom Assetou, er det faktum at hun også har fått mange kvinner til å erstatte de åpne ildstedene med lukkede vedovner, som enten er laget av steiner eller metall. Alizeta Ouedraogo og svigerdatteren Sita viser mer enn gjerne fram sin nye ovn. Det er en utbedret utgave av det tradisjonelle ildstedet.

– Vi har redusert bruken av fyringsved etter at vi tok i bruk den nye ovnen, som holder mye lenger på varmen. I tillegg har fyringsutgiftene gått ned. For oss har dette vært et stort framskritt, sier Alizeta.