Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sild, sigar og sykkelliv

Jeg gjetter på at hun er omkring 85 år. Hun patter på en lang, tykk sigar, lener hodet bakover og blåser røyk ut av munnen. Vi holder begge til ute på dekket til M/S «Margrete Læsø». Skipsskroget vibrerer og avsetter krusninger på overflaten til damens brune drikke i et plastglass. Jeg nyter sigarlukten der jeg sitter og leser en bok om den danske humoristen Storm P.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Jeg gjetter på at hun er omkring 85 år. Hun patter på en lang, tykk sigar, lener hodet bakover og blåser røyk ut av munnen. Vi holder begge til ute på dekket til M/S «Margrete Læsø». Skipsskroget vibrerer og avsetter krusninger på overflaten til damens brune drikke i et plastglass. Jeg nyter sigarlukten der jeg sitter og leser en bok om den danske humoristen Storm P.

Sild, dill, egg, løk, kapers og rugbrød. Det typisk danske møtte mine venner og meg allerede i Fredrikshavn, mens vi ventet på fergen til Læsø. Vi spiste sildeplatte med øl og snaps på restauranten La Bagatelle i Havnegaden, tidlig på formiddagen. Det danske sildebordet begeistrer mine smaksorganer i den grad at jeg føler omsorg for rugåkerens modning og sildestimens vandring. Storm P. sier: «Der er gode tider og onde tider – men heldigvis er der også spisetider».

Jeg hører til dem som fyller fergene fra Norge til Danmark. Nasjonale grenser får mindre og mindre betydning, sies det, men jeg fryder meg stadig når jeg krysser en grense, ikke minst den danske.

Hva er det som trekker meg til Jylland og “øerne”? Kan det være det fremmede som skjuler seg bak danskenes smil? Hvis landskapet vi lever i former våre sinn, så skulle nordmenn og dansker bli ganske ulike. Og det er vi vel? Et fjelland skaper et annet lynne enn et flatland. Fjellandets forfattere ser sola synke bak nuter og tinder. Flatlandets forfattere, som poeten Jens August Schade, ser solen synke «bag en bajer i en lille skovcafé».

Blide dansker? Odd Eidem skriver ertende i en av sine flanerier: Når du til en norsk kvinne som har vært lenge gift i Danmark priser danskenes humor, høflighet og blidhet, skal du legge merke til kvinnens minespill. «Hun blir forpint i blikket. Det eneste du skjønner, er at hun ikke vil ut med en fryktelig hemmelighet». Så kjenner vi kanskje ikke H. C. Andersens landsmenn? Nei, neppe. I hvert fall ikke vi turister.

Kan det være natur og landskap som trekker meg? Ja, den og  – det til tross for at Danmark i sjelden grad er dyrket og drenert. Gule kornåkre med border av røde valmuer. Små dammer der svaner og sothøner padler mellom sivene. Hvite steinkirker med røde tak og vertshus som nærmeste nabo. Og vinterens pløyde marker: De uendelige viddene med våt, svart, tung jord som suger til seg det tynne lyset. Ikke noe annet kulturlandskap i Norden har gjort sterkere inntrykk på meg enn det danske i desember.

Jeg trives på Læsø – den største øya i Kattegat. Rik på lys og luft og lukter. Fra havnen tar vi øyas gratisbuss til bostedet. Der står sykler klare til oss. Vertskapet serverer en treretters middag: Fiskesuppe, fisketapas og smoothie med is.

Læsø har uvanlig flate, frodige, fuglesyngende løvskoger. Jeg står gjerne opp tidlig, når sykkelstyret ennå trekker varme ut av hendene mine, og tråkker alene nordover Himmerigvej i sart morgensol. Veien tar meg til sjø og sanddyner og patruljerende terner – til et Kattegat med glimt i bølgene. Tenk etter: Hvordan lyder det når tannlegen din presser amalgam ned i et nyboret krater? Det knirker omtrent sånn: «krierjiik». Akkurat slik høres splitternens fluktlyd ut. En sjelden fugleart i Norge, vanlig på Læsø. Jeg morer meg over lyden.

Linjalveier, kilometerlange rette asfaltveier, oppmuntrer til høy sykkelfart, oppmuntrer til å leke Thor Hushovd. Salt vind mot naken hud. Storm P. sier: «Modvind er en god ting – når man skal den anden vej.”

Andpusten tar jeg igjen en syklende kvinne. Med roterende bein på hvert vårt sete utveksler vi noen ord. – Hei, roper jeg. – Hei, roper hun. – Her er det flott, roper jeg. – Intet er flottere enn Besseggen, roper hun tilbake. – Et flatt landskap har også sin sjarm, svarer jeg. Dansken gir seg ikke: – Jeg har sett mye i verden, men aldri noe så imponerende som Besseggen.

På fergen hjem fra Læsø leser jeg i Jyllands-Posten om tilstanden for dansk natur: Den får mindre og mindre plass dag for dag. Den blir mer og mer ensformig. Den invaderes av nye arter. EU kritiserer Danmark for manglende oppfølging av unionens direktiver for beskyttelse av natur.

Storkens skjebne illustrerer naturtilstanden i dronningriket. For hundre år siden hekket det om lag fire tusen hvit stork i Danmark. Nå er fuglen, som tidligere kom flygende med menneskebarn, nesten borte som hekkefugl. Skylden har den massive tørrleggingen av våtmarker, leveområder for fisk, frosk, store insekter og små pattedyr – storkens favorittføde.

Jeg hører hjemme i norsk villmark, men må litt motvillig innrømme at det også går an å like seg i et av verdens mest unaturlige land, et land der bare havet kan kalles vilt. Hva er bedre enn en dansk piknik ved Kattegat, omgitt av bris, bølger og blafrende fuglevinger? Storm P. sier: «Når man rigtigt tænker over livet – så drejer det sig om et stykke med leverpostej».

På fergen hjem til et av verdens mest naturlige land leser jeg brev Alexander Kielland skrev til Bjørnstjerne Bjørnson. I ett av dem, sendt fra København, står det: «Ære være de danske forresten; men hvor jeg lengter hjem – efter folk som banner og spytter.»

Vi passerer Drøbaksundet.