Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nesten som Jesus

Enkelte bøker har preget mitt blikk på verden mer enn andre. En av disse er Rolf Jacobsens «Samlede dikt» som jeg kjøpte en høstdag i 1973. Siden har jeg hatt boka lett tilgjengelig. Jeg ble smittet av hans kjærlighet til planeten vår.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Enkelte bøker har preget mitt blikk på verden mer enn andre. En av disse er Rolf Jacobsens «Samlede dikt» som jeg kjøpte en høstdag i 1973. Siden har jeg hatt boka lett tilgjengelig. Jeg ble smittet av hans kjærlighet til planeten vår.

Jacobsen, som ville ha fylt hundre år i år, er treneren min. Han trener meg opp til å se. Jeg har gjerne en pocketutgave av diktene hans i sekken min når jeg er ute og reiser – særlig med tog. Jeg kikker knapt ut fra et NSB-vindu uten å tenke på diktet «Fjerntog». 

Fjerntoget 1256 jager langs bortgjemte,
avlåste grender.
Hus efter hus vandrer forbi, gråbleke,
hutrende, skigarder, knauser og sjø
og de lukkede grindene. Da må jeg
tenke i morgendemringen:
Hva ville skje om noen fikk åpne for
hjertenes ensomhet?

Hva om du legger deg på ryggen i en barnevogn og lar deg trille rundt noen timer? Du får et nytt blikk på omgivelsene. Du ser med det lille barnets forbausete øyne. Du ser fly og fugler, løvverk og trekroner – og kan hende en sky som ligner en engel. En blek måne titter muligens ned på deg. Blir barnevognen for trang, gjør lyrikken den samme nytten. Det er mye i livet mitt jeg knapt kan endre, men blikket mitt på verden har jeg klart å forbedre – aldri så lite. Rolf Jacobsen tar meg med i sin glede over å se.

Stillheten som bor i gresset
på undersiden av hvert strå
og i det blå mellemrommet mellem
stenene.
Stillheten
som følger efter skuddene og efter
fuglesangen.
Stillheten
som legger teppet over den døde
og som venter i trappene til alle er gått.
Stillheten
som legger seg som en fugleunge
mellem dine hender,
din eneste venn.

Fra «Stillheten efterpå»

For meg er dikt, og ikke bare Jacobsens dikt, menneskets fremste kunsthåndverk, ved siden av kammermusikken. I et godt dikt ligger det en tanke bak hvert tegn. Diktet mangler romanens mangfold og persongalleri, men er kanskje nettopp derfor mer inntrengende. I diktet må fortellingene gjøres korte, puttes inn i bilder. Jeg ser litt annerledes på møkkavær etter dette:


Himmelen har stillet sin harpe på skrå
mot jorden
og rører de tusen strenger med
døvende vellyd,
løfter de store klemt over skog og sletter
med lekende hender.

Fra «Regn»

 
Lyrikken gir meg et alternativ til selgernes språk, til medienes skvalder og til klisjeene i hverdagsspråket. Den gjør meg mer kritisk til maktspråk og forførere. Kanskje dikt gjør oss mindre grove, mer mottakelige, mer omsorgsfulle? Et godt dikt er som en genial fotballpasning, det åpner et forsvar. Jacobsen mente at diktets munn har den laveste av alle jordens stemmer, nesten som gresset eller som sangen under en stein. Det er ikke nødvendig å rope høyt for å bli hørt.

Det umåtelige har ingen stemme.
Det som betyr noe. Ikke nattemørket.
Ikke sollyset. Ikke døden.

Fra «Uten en lyd»

Trekker lyrikken meg bort fra virkeligheten med sin interesse for det sære og usynlige? Nei, den setter ord på vage følelser, på gåtene i oss og rundt oss, på det hemmelige livet. Den gjør min verden større. Lyrikken er som tørrfisken, den sveller i folks bevissthet. Nesten som Jesus, sier poeten Torgeir Rebelledo Pedersen. Sitatene er utdrag av Rolf Jacobsendikt i samlingen «Alle mine dikt».