Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mangfold i stolen

Jeg sitter i skinnstolen min og kikker ut på snødekte trær i mørket. I radioen spiller Leif Ove Andsnes Mozart. Ved siden av meg står det et glass rødvin, i ryggen har jeg en blå pute, og i fanget 700 fugler og 2500 planter.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Jeg sitter i skinnstolen min og kikker ut på snødekte trær i mørket. I radioen spiller Leif Ove Andsnes Mozart. Ved siden av meg står det et glass rødvin, i ryggen har jeg en blå pute, og i fanget 700 fugler og 2500 planter.

Jeg blar i Gyldendals to store naturguider og gleder meg over illustrasjonene. ”Kunst er det modsatte av natur – jeg maler ikke efter naturen – jeg tar fra dens rike fat”, sa Edvard Munch. Så disse bøkene bringer kanskje ikke kunst, men illustratørene har i hvert fall forsynt seg grovt fra fatet. Han som har malt blomsterbildene tilbrakte ti år ute i terrenget!

Biologitimene på skolen var kjedelige. Bøker og lærere ble for teoretiske. Jeg husker bare én gang klassen min var ute i naturen. Vi skulle fange småkryp i et gjørmete tjern. Jeg var ukonsentrert og mistet taket i skolens hov som fløt ut på dypt vann. Litt klabb og babb oppsto og jeg klarte å velte norgesglasset med den foreløpige fangsten – og var i tillegg uheldig å tråkke med litt for store gummistøvler (arvet fra storebror) på de kravlende dyrene.

I ungdommen dro jeg på flystevner, var aktiv i Norsk Astronautisk Forening, spilte fotball og leste Detektivmagasinet – i dag er jeg på nikk med sommerfuglene. Naturinteressen kom i voksen alder og ble skapt i barskogen. Etterpå har interessen for biologifaget kommet. Jeg leser gjerne om dyr og planter jeg har sett når jeg kommer hjem fra turer. Slik blir søndagen min dag for biologiske studier.
Floraen jeg har i fanget mitt omtaler urter, busker og trær som har slått rot i Norden – i alt 2500 arter. I hele Europa finner du 12.000 slik arter. Her nord har istidene drevet masseutryddelse. Likevel har vi planteelskere nok å ta av til et langt liv. Jeg blar og finner min favoritt blant norske blomster: Den lille hemmelighetsfulle fjellplanten snøsøte med den nesten overjordiske, himmelblå fargen som den bare viser fram i godvær over ti varmegrader. ”Kristi blå augo”, som den også kalles, er nesten usynlig i gråvær og danner en påfallende kontrast til fjellets veldighet. 

Fra stolen min ser jeg nå en tynn røyksøyle opp av naboens pipe og jeg tenker på villdyrene som skal prøve å overleve frostnatten som kommer. Dyr som lusker rundt for å finne mat til en krevende mage og dyr i ro som prøver å holde på varmen. I kveld speiler månen seg i øynene deres.

Den lille fluen som akkurat nå vandrer fra side 38 til 39 i fugleguiden, er ukjent for meg. Insektet har kanskje våknet av peisvarmen min og skaper nå liv i en tekst som beskriver de over syv hundre fugleartene som hekker eller regelmessig kan ses i Europa, Nord-Afrika og deler av Midtøsten. Rikdommen av fuglenavn imponerer. Siden 1990 har en seksmannskomité holdt på med å finne meningsfulle norske navn på alle fugleartene i verden. Komiteen skal lage navn som skal passe til utseende, levevis eller leveområde til 9800 arter. For en jobb!

Jeg fortrenger at halvparten av jordas arter er usympatiske parasitter og fryder meg over mangfoldet av liv. Men et snev av sorg farer gjennom meg – jeg tenker på noe jeg nettopp leste: En av fire fuglearter står i fare for å bli utryddet i løpet av dette århundre.       

Jeg liker at naturguider er noe mer enn tørre leksikon, men de bør heller ikke være for pratete. Fugleguiden er fin slik. Om vadefuglarten tundralo heter det at den ”oppfører seg verdig (for ikke å si sindig)” og hunnen til sandloen, en annen vadefugl, ”ser ikke like prektig og elegant ut som ♂”. Jeg synes jeg ser de prektige fuglene, og de ikke fullt så prektige, vandre rundt på afrikanske strender mens jeg sitter her i vinter-Norge.
Ute lyser bare snøen nå. Den skinner svakt og hemmelighetsfullt som snø gjerne gjør om natten. Naboens herresko knirker forbi vinduet mitt. En hund gjør langt borte. Kanskje værer den en rev eller et rådyr. Selv værer jeg vinen, men jeg kan ikke fortelle deg om den lukter lær, tobakk, svett hest eller våt hund – heller ikke om lukten inneholder sedertre og sigarboks. Jeg beklager. Jeg har også problemer med å fortelle deg hvilke fugler den lille myrsangeren hermer etter i sangen sin. Menneskeører som gjenkjenner et par hundre hermelyder i denne ene sangen, likner på ganer som skriver om vin i avisen. Den evnen ligger brakk hos meg. Sanseapparatet vårt gjemmer en fantastisk evne til å fatte mangfoldet rundt oss, men vi lar være å utvikle evnen. Kan det være fordi den ikke bringer oss oppover karrierestigen?

Jeg har 1100 sider natur i fanget, og lar meg imponere over hvor stort mangfold det er mulig å samle mellom to permer. Bøker erstatter likevel ikke vandringer i naturen, gjerne med en kikkert dinglende på brystet. Naturbøkene gir meg ikke den vidunderlige følelsen av samhørighet med alt levende som kan oppstå utendørs – i korte, sjeldne glimt. Har du opplevd den? Russeren Vladimir Nabokov skriver om sin egen opplevelse av å være nær sjeldne sommerfugler og blomstene de lever av: ”Dette er ekstase, og hinsides ekstasen er det noe annet, som det er vanskelig å forklare. Det er som et øyeblikks tomrom som alt jeg elsker skyller inn over. En følelse av enhet med sol og sten”. Nabokov sender et grøss av takknemlighet til rette vedkommende. 

Hva gjør jeg nå? Jeg forlater lysringen under leselampen og går ut og lager en engel i snøen.