Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Gwyneths ansikt

Her suser det i bjørkene. Her er ikke ti skritt til tjernet. Der synger løvsangeren. En mann sitter med lupe.


Skogstjerne. (Foto: Randi Hausken / Flickr)
Skogstjerne. (Foto: Randi Hausken / Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Her suser det i bjørkene. Her er ikke ti skritt til tjernet. Der synger løvsangeren. En mann sitter med lupe.


 

Hvem er vakrest i skogen? Rådyret? Dompapen? Dagpåfugløyet? En liten jente jeg kjenner holder på marihøna. Selv stemmer jeg på skogstjerna.

Trientalis europæa med de hvite, stjernelike blomstene, hørte til Carl von Linnés favoritter. Han lurte på hvorfor skogstjerna blender, ja nesten forhekser betrakteren. Kommer det av blomstens symmetri, undret han. Vi mennesker, begge kjønn, tenner jo på symmetri.

”Det er en deilig oppgave å være menneske på jorden. En ser så meget vidunderlig, hjertet  banker så søtt og beveget, stille henrykt over skjønnheten”, skriver den russiske dikteren Maxim Gorki. Skogstjerna er skjønn. En klisjé kanskje, et uttrykk som egentlig ikke sier noe, men som ganske enkelt må sies. Bøy deg ned for å se, og spør deg selv om skjønnheten ligger i blomsten, eller om den ligger inni deg selv.

Skogstjerna skaper kontrast og spenning i skogen. Det er en iøynefallende kontrast mellom den lille lyse blomsten og de store mørke grantrærne, mellom hvit uskyld og mørk villskap, mellom blomstens fine orden og skogens uryddighet. Slike motsetninger fascinerer. De hjelper meg til å lese skogen.

Her blinker sola i termosen. Her er ikke fritt for sjokolade. Der synger løvsangeren igjen. Hva er nå livet uten stemninger?

Skogstjerna er tøff. Den virker sart og spe, men synet bedrar. Få andre blomster vokser i så mange ulike miljøer. Den trives fra fjæra til fjellet, helt til 1600 meter over havet. Der oppe får den et stenk av rødt, som om den må bli enda vakrere for å tiltrekke seg fjellets færre insekter.

Skogstjernene lager stjernehimmel i treskyggen:

”Jeg går mellom stjernebilder,
går som en liten Vårherre
gjennom galakser
av skinnende hvithet.
Et sted
stanser jeg med en fot løftet,
for ikke å tråkke på Sjustjerna”,
skriver Hans Børli.

Hvorfor navnet Sjustjerna? Skogstjerna er kjent for at den vanligvis har sju kronblader, og det er sjelden. Sjutallet er hellig og for folk før var skogstjerna en hellig plante.

Skogens blomster har sine ”tvillinger” blant fuglene. Skogstjernas tvilling er løvsangeren. Begge har en lett og luftig ynde som rører ved hemmeligheten ved all god stil. Begge har en uvanlig vid utbredelse i Norge. Skogstjerna er kanskje Norges mest utbredte blomst. Løvsangeren kanskje den mest tallrike fuglen. Likevel blir begge gjerne oversett. Både løvsanger og skogstjerna jakter på insekter i maiskogen. Kjenner du løvsangerens sang? Når en fuglebok skal ordlegge den, blir det sånn: ”sisisi-vyj-vyj-vyj svi-svi-vi tuuj tuuj tuuj si-si-sviij-sy”.

Her lukter solskinnet lyng og mose. Her har løvet mange tusen bevegelser i sekundet. Der vaker en fisk i tjernet.

Å stanse noen øyeblikk ved skogstjerna er en måte å øve opp langsomhet og oppmerksomhet på. Det gir meg også en motvekt til fulle fortauer, fulle pendlertog og fulle e-postbokser. Hvem tror at verden blir bedre om man dropper å dvele ved små blomster? Man behøver ikke å gi avkall på politiske oppfatninger om man plukker en blomst, heller ikke på interessen for fotball. Skogstjernas frukt ser ut som en gråblå fotball, med den moderne fotballens mønstre.

«Det är inte utsikt du behöver. Det är insikt. Ner i mossan med dig, människa. Titta nära. Böj dig ner”, skriver Kerstin Ekman i sin essaysamling ”Herrarna i skogen”.

Hva har nå Gwyneth Paltrow med skogstjerna å gjøre? Jo, skuespilleren har, i følge skjønnhetseksperter, perfekte ansiktsproporsjoner, bedømt ut fra den klassiske definisjonen på skjønnhet, nemlig symmetri. Når den ene siden av ansiktet er et speilbilde av den andre, signaliserer det helse, styrke og fruktbarhet.