Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fra Kongo til Kurland – notater fra en dagbok

Mandag 20.april: Bekken bruser. Restene av vinteren fosser ut av barskogen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mandag 20.april: Bekken bruser. Restene av vinteren fosser ut av barskogen.

Jeg er blitt vant til svarttrostsangen nå. Stanser ikke lenger opp under trærne. Nå venter jeg på fluesnapperen – den svarthvite. Hvor langt har den kommet på veien fra tropisk Afrika? Har den rukket fram til norskekysten?

Kveldstur over Bjønnåsen, delvis på snø. Isen er borte på tjernet, bjerkene er i ferd med å bli grønne, rugder flakser lavt over grantoppene. Skogsturen er mitt beste sovemiddel. Henry David Thoreau måtte vandre fire timer hver dag for å bevare helse og livsmot. Jeg klarer meg med to.

Onsdag 22.april

I dag trillet jeg sykkelen til verkstedet igjen. Den støyer og skraper og jeg skjønner ikke hvorfor. Reparatør Olav fant en defekt del i navet, og måtte bestille en ny fra Sverige. Jeg er nødt til å klare meg uten min rullende venn i noen dager. Sykkelreparatør er et hederlig yrke, og Olav den fødte sørvismann.

Min navnebror Trond kom kjørende med en ny, gråmalt, fuglekasse til meg. Vi festet den på bjerka ved inngangen til huset – og satte propp i hullet. Propp i hullet? Naboene lurer. Forklaring: Jeg vil ha en fluesnapper i denne ene av mine tre kasser, ikke en meis, og fluesnapperen har ennå ikke rukket fram til Kurland.

Lørdag 25.april

Ut av dynen klokken 0730. Med kaffekopp ut for å lese Aftenposten og Klassekampen. Lun sol i husveggen. Fuglelyder: sang, lokking og kjappe vinger. En dompap landet plutselig i asalen. Den prøvde å få finkenebbet sitt inn til peanøttene i fôringsautomaten, ga fort opp.

Sushi til middag. Kan det være så vanskelig å leve når en munnfull mat utløser velvære?

Torsdag 30.april

Kveldene i april er kanskje årets fineste i skogen. Rå lukt og fuglesang – troster og rødstruper. Fra stien opp til Bjønnåsen hørte vi en orrhane buldre. 
Plenen er moden for vårens første klipp. Pinseliljene blomstrer, snart også epletreet. Blankmispelhekken er tett grønn. Blodbøken er så vidt begynt å springe ut. Insekter glimter i sola. April har vært ekstremt mild, forteller en meteorolog på tv.

Hentet stigen i dag, og klatret opp til fuglekassen og fjernet proppen. Kommer fluesnapperen i år? Jeg er spent. Jeg har lest at en tidligere vår i Europa forstyrrer denne artens hekking. Fluesnapperen fôrer ungene sine med larver, og får problemer når larvene har blitt til insekter før den kommer i gang med ungematingen. Det har blitt færre fluesnappere mange steder i lavlandet i Sør-Norge. I Nederland har arten nesten forsvunnet som hekkefugl.

Lørdag 2. mai

”Tsi vritsy vritsy vritsy tsu tsu tjy-vi tjy-vi tsi tsi tsi” – svarthviten synger fra ospetreet! Jeg hørte den da jeg tøflet ut til aviskassen i morges. Høylytt og rytmisk. Finnes det noe vakrere enn en svarthvit fluesnapper som finner fram fra Kongo (eller der omkring) til Kurland? Jeg feiret ankomsten med sjokolade til frokost.

I dag fant jeg noe filosofisk oppmuntrende på Peter Englunds blogg: Henri Bergson mener at våre erfaringer, våre tanker og våre inntrykk summeres til den vi er. Sånn sett blir livet rikere for hver dag som går.

Torsdag 7. mai

Sol og skyer og vind. Byger. Vær som på Jæren. På vei hjem strevde jeg i fuktig sykkelmotvind. Fluesnapperen strever fortsatt med å lokke til seg en dame. I løpet av én dag kan den visstnok fremføre strofen sin fem tusen ganger.

Hva har denne fuglen tatt med seg i hodet sitt fra Kongo? Om mennesker på flukt? Om mennesker stuet sammen i leire? Om mennesker i matkøer? Har lyden av gråt, angstskrik og automatgevær gjort inntrykk på den? Har den sett kvinner bli voldtatt? (Disse spørsmålene kom jeg på etter at jeg hadde gått til sengs i går. Måtte tenne nattbordlampen for å notere. Sidedamen våknet). Fluesnapperen kommer fra et brutalt land og er selv en liten slåsskjempe, en energisk forsvarer av eget territorium. Brutalt kan den kaste ut hekkende meiser fra fuglekasser.

Lørdag 9. mai

Svarthviten synger i kjølig luft. Sangen kan minne om folkedans. Gjesten fra Afrika har gitt rekkehushagen vår en annen atmosfære, en ny tone, en nerve. Overmodig farer den rundt og sprer uro, jager inntrengere av egen art, mobber den større og sterkere flaggspetten.

Søndag 10. mai

”I sin enkelthet er fluesnapperen et skulpturelt mesterstykke”, skriver ornitologen Lars Jonsson. ”Nokså satt og kraftig”, står det i en annen fuglebok jeg har. I dag satt den lenge i epletreet og gjorde kjappe utfall mot insekter i lufta. Er det fare for at den holder bestøvende insekter unna treet?

En stor hvit panneflekk gjør visstnok fluesnapperhannen populær hos hunnkjønnet. Jeg lurer på: Har vår fugl en stor nok flekk? Ennå har ingen hunn dukket opp.
Huggormen derimot har funnet en partner. I dag så jeg to ormer ligge oppå hverandre på min vandring over Bjønnåsen. Erotisk. På myra blomstrer multene.

Overhørt på dagens skogstur: To gutter, kanskje 5-6 år, travet noen meter bak to voksne. Den ene gutten sier: – Jeg er så glad i å gå på tur, for da kan jeg være sammen med mamma og pappa. 

Søndag 17. mai

Jeg forlater sengen klokken 7. Henger opp flagget på terrassen. Hører i det fjerne et janitsjarkorps spille ”Norge i rødt, hvitt og blått”. Fuglen i svart og hvitt synger nært. Hannen er fortsatt alene. Nei, det er den ikke! En dame var plutselig der – på nasjonaldagen.

Tirsdag 19. mai

Regnlyder gjennom vinduet om morgenen. Jeg ser fluesnapperhunnen i epletreet. I borettslaget er det motorsagdag. En energisk sag rydder bekkefaret for busker og småtrær. Farvel hekkende sangfugler – hagesanger og munk? En vemodig dag for en tilhenger av kratt og buskas.

Sår hals, tett nese, tette ører. Prøver med hvitløk og konjakk. 

Lørdag 30.mai

Satte meg ut i husveggen fra klokken sju i morges, med aviser, kaffe og sjokolade. Tur over Bjønnåsen i sandaler. Nå blomstrer skogstjernen. Den vakreste skapning i skogen?
I dag oppdaget vi at både hannen og hunnen flyr til og fra den grå fuglekassen – hektisk. Larver puttes i gapende ungenebb. Våren er forbi.