Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Koffør må du klage i rægn?

Skyene henger over trærne og regner. Vann siger nedover nakken, trenger inn til tærne, renner nedover brillene. Barnåler seiler i bekker på stien jeg går på, små fosser fødes overalt. Jeg søker ly under skjørtet på en gran. Her drypper det bare.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Skyene henger over trærne og regner. Vann siger nedover nakken, trenger inn til tærne, renner nedover brillene. Barnåler seiler i bekker på stien jeg går på, små fosser fødes overalt. Jeg søker ly under skjørtet på en gran. Her drypper det bare.

I Norge er det bare kornbønder i mai, kjøpesentre og kortspillere som trives med regnvær – kanskje også mennesker som kommer hit fra ørkenaktige strøk? Jeg leste om en forfatter fra Irak, en flyktning, hun kom til Oslo, kastet skautet og ble en elsker av regn – regn i håret. Jeg forstår henne. Jeg tar opp nistepakken min fra sekken, brødskiver med leverpostei og rødbete. Over meg rister en rødstrupe av seg vann – og er like tørr. Fuglens pepperkornøyne kikker ned på et annet virveldyr. Et virveldyr med våt notatblokk og våt leverpostei, et virveldyr som regnet ikke preller av på, et virveldyr som i dag tilhører svampefamilien.

Jeg svekker livsgleden min ved å sammenligne, ved å hevde at sol er bedre enn regn. Hva slags rolle spiller det for regnet? Regn, dis og gråvær lukker skogen inne med tak og vegger, gjør den mer intim. Skogen blir nær, fortrolig og rik på nyanser. Regn kan gjøre meg trist, men det er en forunderlig godartet tristhet, en blid tristhet. Regnværets musikk bidrar til hyggen:

«Eg dreg innover fjella
Legg mitt toneteppe
over alt i lyngen
Reinskar lufta
mellom dvergbjørkene
med mine høgaste tonar
Eg omfamnar tyttebæra
med vassklangar»,
skriver Helge Torvund fra Jæren i diktet «Eg er regnet».

Leverposteiens sjarm avtar. Også ned i kaffen min slipper granbaret dråper. Tankene mine går til regnvannet som akkurat nå fosser nedover trikkeskinnene i Theresesgate i Oslo og treffer hjulene på 17-trikken på vei oppover fra Bislett stadion. I nr. 35B sitter Kaffebrenneriets gjester under den grønne markisen og nyter kaffe og gulrotkake. Gjennom cappuccinodampen ser de styrtregnets dråper treffe asfalten, sprette opp igjen, for så å regne ned igjen for annen gang. – Jøss, så det regner, sier de til hverandre. En gråspurv spiser kakesmuler. Det regner mest på lørdager i byer – særlig i kystbyer med tung biltrafikk. Trafikken bygger opp forurensning gjennom ukens fem arbeidsdager. Forurensningen danner kondensasjonskjerner som kan føre til skydannelse og regn. I store byer på østkysten av USA er det 22 prosent større sjanse for regn på lørdager enn på mandager.

Sola har løftet havet opp. Nå faller det ned på skogen. Jeg merker at jeg lever på en vannstjerne, en blå planet, en gigantdråpe som spruter gjennom verdensrommet. Norge må fordøye dobbelt så mye nedbør som gjennomsnittet av verdens land. Norge er Europas vannland. Og mer nedbør skal det bli sier klimaforskerne. Over Norge har den økt med 18 prosent siste hundre år. Regnet er viktigere for Norge enn oljen – og er dessuten evigvarende. Her er noen regnfordeler: 1. Vi har lite behov for kunstig vanning. Vanningsjordbrukets problemer med forsaltning og forsumpning eksisterer ikke i Norge. 2. Vi har mer vann enn vi trenger til å «tynne ut» forurensning. 3. Vi må sjelden ty til sterkt urene kilder for å skaffe drikkevann. 4. En jevn nedbør bidrar til betydelig redusert erosjonsrisiko. 5. Vi har nok vann å ta av uten fare for å tømme sjøer eller grunnvannsbasseng.

– Hva er fint vær? «Vet nordboere hvilken skatt de eier i sin grå, evig overskyete stålullshimmel, som tross alt har ett stort, uforlignelig fortrinn – den er fullstendig solløs«, skriver den polske journalisten Ryszard Kapuscinski fra et sted i Afrika der et uforsiktig skritt ut av skyggen er nok til at du brenner opp på stedet. Selv er jeg medlem nr. 7628 i foreningen for skyenes venner, The Cloud Appreciation Society.

Regndråper ligner ikke tårer. Bare dråper som drypper fra et legeme er tåreformet i det de blir dannet. Små regndråper er nesten runde. Større regndråper har form som en hamburger. Svært store regndråper likner en fallskjerm, og kan komme opp i en fart på 5-9 meter per sekund. Jeg tenker på fallskjermene som traff hyttetaket vårt i barndommen. Tordenvær på Finnskogen i mørke augustnetter fikk meg til å skjelve. Hyttelyset forsvant og familien på fem krøp sammen i én seng. Jeg kunne puste lettet ut når en mann med svart regnfrakk kom syklende. Han kom for å reparere en transformator vi kunne se fra hytta. Tordenværet var over for denne gang. Det er på Finnskogen det tordner. Nå, ja. Værboken min forteller at førti tusen tordenvær rumler i verden daglig. Hvor mange skremte mennesker og hunder og katter blir det? Bekkene blir mer og mer besluttsomme rundt meg. Det drypper fra granbaret, det drypper fra skyggen på luen min, sannelig drypper det også fra min egen nese – leverposteien mister ytterligere sjarm. Himmelen er et hav med sprekk i bunnen.

«Koffør må du klage i rægn?
Du e rægndråppe sjøll,
Du sku blenke som søll
– i rægn.
Rægn e et sommartægn»
, skriver Arvid Hanssen fra Senja.

– Det regner, roper en mann til meg i det han plasker forbi grana jeg sitter under. Mannen har svart sydvest, grønn regndress og bøyd nakke. Kaffelars dingler bak på sekken hans. Det er nok av hverdagslige fraser å velge mellom. Mannen valgte «det regner». Hva annet skulle han ha sagt?

PS. Enkelte mennesker besynger det norske regnet, det må de få lov til å gjøre, men til kaffedrikking og spising av leverpostei med rødbete duger det ikke.