Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

SVs nye miljøpolitiker

Ingvild Vaggen Malvik: Den ene AUFeren som meldte seg offentlig ut av Ap i protest mot partiets uutryddelige behov for gasskraft. Styrelederen i Framtiden i våre hender som gikk av for å bli stortingsrepresentant for SV – og saksordfører for klimameldingen. Men er ikke SVs hjertesak størst mulig offentlig velferdsvekst for nordmenn?
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ingvild Vaggen Malvik: Den ene AUFeren som meldte seg offentlig ut av Ap i protest mot partiets uutryddelige behov for gasskraft. Styrelederen i Framtiden i våre hender som gikk av for å bli stortingsrepresentant for SV – og saksordfører for klimameldingen. Men er ikke SVs hjertesak størst mulig offentlig velferdsvekst for nordmenn?


Heidi Sørensen var nok ikke den eneste som sist høst tok det for gitt at hun skulle få en stol i Stortingets Miljø- og energikomite. Men der plasserte SV Ingvild Vaggen Malvik. Med god grunn: Ingvild er et stort politisk talent, med bred miljøhorisont. Dessuten er hun så inderlig sympatisk.

– Jeg ble tidlig opptatt av uretten i verden. Min Ap-far dyttet barnevogna og meg med i 1.mai-tog. Derfor meldte jeg meg også inn i AUF som 14-åring, og deltok ivrig i Operasjon Dagsverk.

– Havnet du i AUF fordi faren din forventet det?

– Kanskje. Men Hommelvik AUF var kjent for sine ville fester…

… – enda en grunn…

… – så han var ikke begeistret. Tidlig på 90-tallet var AUF rene miljøorganisasjonen – og kløften til moderpartiet stor. Etter gasskraftdebatten på Stortinget i 2000 skrev jeg utmeldingsbrevet. Trond Giske bad meg tenke meg om. Jeg tenkte – og ble sikrere. Alle i AUF-miljøet trodde jeg var gal. Ap lå på 40 prosent. Mange ventet på telefon for å bli politiske rådgivere og statssekretærer. Noen ble det også. Gamle AUFere stemmer for gasskraft og vekst. Hva du mener teller ikke når det voteres. Jeg mistet troen på at endring innenfra er mulig. Å komme til SV var som å komme hjem.

– Aps miljøopposisjon har ikke satte særlige spor etter ti år…

– Nei, Ap er OK i ting som vern av strandsonen…

– Men kommer du mer enn 100 meter inn i landet vasser du i hogstfelt og sterile, artsfattige granplantasjer.

– Ap lider under sin uhellige allianse med LO-industri. I arbeidet med klimameldingen løp Ap den kraftkrevende industriens ærend. Målet var å unngå kostnadsøkninger, ikke å redusere klimautslippene.

– Du har rost Børge Brende. Du lider ikke av blå nevroser?

– Man skal si fra når noen gjør noe bra. Jeg kjefter på ham også – men det får ikke medieomtale, det er så forventet.

– Hvordan var overgangen fra uhemmet idealisme i FIVH til hemmet realisme?

– Jeg mener det samme som før. Dokumenthauger har aldri kjedet meg.

– Utrolig! Men er ikke makten flyttet fra Stortinget – til kapitalen, og til mediene med kjendisskvalder og underholdning så folk skal roe seg når de ikke jobber eller kjøper?

– Stortingsflertallet har gitt fra seg mye styring til markedet. Og når vi tror at markedet og verdenshandelen må bli friere, da skjer nettopp det – fordi vi legger til rette for det.

– Og fordi velgerne vil det?

– Når kommunene sultefores, og ungen din ikke får barnehageplass og bestemor ikke sykehjemsplass, da vil jo mange ønske seg lavere skatt for å kjøpe disse tjenestene privat. Dermed blir det vanskeligere å få støtte til u-hjelp og en bra miljøpolitikk.

– Jeg håper VG feilsiterte deg: Først ordne opp hjemme, så vende seg ut mot verden! Vi får aldri løst alle våre egne problemer.

– Nei, nei. Jeg sa at vi parallelt måtte gå løs på global ulikhet og løse hverdagsproblemer. Mange Frpere er skuffete Ap-velgere, som ikke har fått offentlig hjelp når de trengte det.

– Kan et demokrati gjøre noe upopulært? Lavere ressursforbruk?

– Vi må prøve. Folk kommer av ulike grunner til partiene. Derfor må vi gi noe til mange av velgerne. Men betyr likhet noe i Norge, gjør det også det globalt. En unge i India er like mye verdt som en unge i Norge.

– Kan du snakke fritt i denne samtalen? Eller sammenfaller ditt sinn helt med Sentralkomiteens vedtak?

– Jeg skrev selv mye av det som står i partiprogrammet om miljø- og næringspolitikk, så jeg kan vel stå for det.

– Men i SVs programmer er det ikke grenser for hva folk ?est skal ha: Mer og bedre og billigere og større. Vekst! Evig offentlig vekst!

– Nå ønsker vi ikke skattelettelser for de rikeste...

– Nei, men minstepris på barnehager… Hvis 60 prosent av foreldrene lever i overflod, betyr det en kolossal overføring til fornemme bankkonti – og så til flere flyturer og større boblebad på hytta…

– Det er som barnetrygden. Noen goder må være universelle, for ikke å stigmatisere svake grupper.

– For å spare dem som trenger støtte for en mulig følelse av ubehag når penger kommer anonymt på konto, skal SV kanalisere milliarder til de rike? Umulig!

– Likhet er viktig. Alle unger skal ha samme tilbudet.

– Rike unger har bedre tilbud allerede.

– Vi vil utjevne gjennom skatten.

– Det får dere ikke til. Men sammen med Frp får dere billig barnehage for alle.

– Det er et dilemma. Men hvis flere stemmer SV på grunn av barnehagepolitikken, får vi også støtte til å miljøpolitikken vår fordi vi blir flere.

– Derfor publikumsfrieriet? Da får dere støtte til en dårligere miljøpolitikk.

– Vi mener det. Flere barnehager i nærmiljøet betyr dessuten mindre bilkjøring.

Ingvild snakker energisk om fordelene ved billige barnehager, særlig for studenter med dårlig råd. Indias barn kommer litt i bakgrunnen.

– SVere ser gjerne mennesket som utenfrastyrt. Kropps?ksering hos kvinner skyldes bare storkapitalen og samfunnet – det kan ikke ha noe med kvinnekulturen å gjøre. Innvandrere, folk i distriktene, ungdom blir så fort uskyldige ofre med et umettelig behov for sympati og statlige tiltak…

Ingvild ler og påstår hun tilhører den mer forfengelige delen av SV-gruppa: Nei, mennesket har muligheter til å velge godt og ondt selv. Kvinner kan være verre enn menn til å kommentere kvinners utseende. Normer videreføres i småbarnsalderen, ofte av mødre med et etterslep fra den gang kvinnene skulle være dekor. Vi har terningkast i avisene for ballkjoler – ikke dresser. Kvinner føler lett skyld. Sier hun.

– Ja, mer enn menn, de har lavere selvfølelse. Hvorfor? Nå er dere mange i politikken, har den beste partilederen…

– Kanskje bedre selvinnsikt? Latter.

– Og mennesker flest: Hvorfor velger vi billigere bensin?

– Ville ikke du tatt imot høyere lønn?

– Gjerne. Jeg er en av Norges mest underbetalte. Det betyr atskillig dårligere livskvalitet. FIVH insisterer på at jeg ikke fortjener bedre. Likevel vil jeg selvsagt ha dyrere energi.

– Det er noen SV-velgere som mener at bensinen er for billig.

– Jeg gir deg nå ett år fri med full lønn og forbud mot politisk arbeid. Hva skjer da?

– Jeg tar ikke imot. Ett år uten å gjøre noe, herregud, jeg blir rastløs hvis jeg ikke gjør noe.

– Da gjør jeg deg til statsminister i ett år.

– Oj! Får jeg stortingsflertall også? Energipolitikken skal legges om. Med mer fornybar energi og vannbåren varme kunne Norge eksportere masse energi.

– Ellers? Du har ansvar for alle departementer nå.

– Miljøgifter! Vi gjør framskritt i avfallsbehandlingen, men har lite oppmerksomhet på produksjon og forbruk. PCene og mobiltelefonene skulle ikke inneholde giftstoffer... Og barnehageplasser til alle.

– Ja, alle norske barn…

– I et solidarisk samfunn skal ungene tas godt vare på.

– Dere vil ikke bygge ut Snøhvit – dere vil bare ha pengene!

– Nei, vi skal ha en kraftig omfordeling…

– Kraftkrevende industri? Noen glade nyheter til Årdal?

– Vi må tenke langsiktig, og den kraftkrevende industrien unngår ikke store omstillinger. I framtiden vil bare virksomhet som får ned utslippene overleve. Vi skal ha industri, men bærekraftig. Vi skal ikke tilbake til steinalderhuler.

– Men kanskje 1700-tallet: Selvberging, brenneslepudding og utedo?

– Utedo er ikke så dumt… Eller rettere sagt tørrklosettprinsippet. Næringsstoffer som nå gir problemer kan inngå i et naturlig kretsløp… I dag må noen unger tegne maten på skolekjøkkenet! Framtidens forbrukere – og velgere – bør heller lære å koke graut og skrelle poteter. Og de offentlige skolene skal ikke være nedslitte, mens rikfolks barn har flotte privatskoler.