Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Medlem nummer 10048388

SAMTALEN: Kristen kvinne fra Vestlandet - det utløser mye refleksmessig hån i hippe oslokretser. Men Valgerd Svarstad Haugland er en menneskelig politiker. Framtiden i våre hender-medlem er hun også. Hun vil likevel ikke kritisere den ærlige mann Røkkes livsstil. Og norsk forbruksvekst kan ikke stoppes.. ennå.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

SAMTALEN: Kristen kvinne fra Vestlandet - det utløser mye refleksmessig hån i hippe oslokretser. Men Valgerd Svarstad Haugland er en menneskelig politiker. Framtiden i våre hender-medlem er hun også. Hun vil likevel ikke kritisere den ærlige mann Røkkes livsstil. Og norsk forbruksvekst kan ikke stoppes.. ennå.

- Alle venter at Høyre, Sp og Ap skal føre interessepolitikk, mens KrF måles mot kristen etikk. Er det tungt?

- Det er en kjempeutfordring. KrF er et parti som bygger på nestekjærlighet, forvalteransvar, og ser de ti bud som gode leveregler.

- Kan nestekjærlighet og politikk forenes? Skal Norge gi en av to kjortler til verdens fattige?

- Ingen av oss klarer å leve opp til Bergprekenen. Ikke en gang du.

- Joooo.

- I KrF kjemper vi for den lille bistandsprosenten vår. Men den er symbolsk. Pengene er viktigere enn prosenten - skjønt bistanden skal iallfall ikke ned. Og mange lever etter Bibelens ord om å gi tiende.

- Kan ikke KrF være mer moderat enn Jesus, men heve seg opp på nivå med mange kristne og kreve at Norge gir tiende - til fattigdomsbekjempelse og vern av skaperverket?

- Vi er et parti, og kjemper ikke som en kristen organisasjon.           

- Jeg ser det.

- Hvis du slår sammen det som blir brukt på ulike gode tiltak nasjonalt og internasjonalt, kan du snakke om tiende - og mer enn det. Men på fattige utenfor landet bruker vi langt mindre.

- Norge satte under trepartiregjeringen hver dag ny rekord i forbruk, materialisme og CO2-utslipp - med hensikt.


- Med hensikt?

- Veksten i kjøpekraft var lovet og kalkulert. Mer til alle, sa Bondevik en gang. CO2-utslippene steg som en forutsett bivirkning.

- Men vi kjempet mot forurensende gasskraftverk - og ble felt på det.

- Dere var ikke imot CO2-vekst - veksten tilsvarte kanskje tre gasskraftverk på drøyt to år.


- Skal vi klare å oppfylle Kyotoavtalen, må vi iallfall begynne å bremse veksten. Og om vi ikke klarte å oppfylle ideelle krav, viste vi en retning - også i klimapolitikken.

- Gal retning, oppover.

- Forbruket til folk er ikke blant de ting som lett kan styres politisk.

- Jo. I år styrer regjeringen det oppover - med enorme skattelettelser.

- En stor del av skattelettelsene går til næringslivet. Det trygger arbeidsplasser. Dessuten sitter vi i en samarbeidsregjering - der vi må gi og ta. Vi har vunnet mye: På bistand. Og i miljøpolitikken har vi blant annet lagt til rette for CO2-frie gasskraftverk.

- Økonomene forutser rekordhøy, privat forbruksvekst.

- Slik må det ikke gå. Kanskje prioriterer noen heller mer tid til hverandre? Og Ap hadde iallfall ikke gitt mindre vekst.

- Når vi får mer - også mer reklamepress - kan vel ikke KrF kjefte på folk fordi vi kjøper mer?

- Det er ikke lett å gjøre noe med denne utviklingen. Det beste er kanskje å oppfordre folk til å bruke penger forsvarlig. Ikke alt du kjøper er til forbannelse, slik det kan virke på deg. Det er grenser for hvor mye jeg vil tvinge på folk en livsstil. Folk må ta egne valg.

- Problemet er vel at mye vil ha mer?

- All materialisme er ikke negativ. Jeg skulle ønske at flere var opptatt av å bruke penger på miljøvennlige tjenester, ikke flotte forbruksvarer. Men det bør være en kombinasjon. Noen har bilen i ti år, andre bytter ut etter to.

- Det er mulig jeg hakker på deg når det gjelder forbruk.

- Du gjør jo det.

- Men ikke uten grunn. Jeg hadde håpet på kraftfull antimaterialisme fra en KrF-leder, litt selvkritikk. I 2030 skal vi nesten ha doblet forbruket, i 2050 nesten ha tredoblet det. Har vi godt av det?


- Nei. Og hva med de fattige, som allerede har for lite? Når jeg begynte i politikken, var en grunn skjevfordelingen. Og den er blitt verre. Her kommer selvkritikken: Jeg føler meg maktesløs. Det er vanskelig å finne grepene.

- Er det? 45 milliarder kroner er nok til å gi alle fattige barn grunnskoleutdannelse, det fins mange..

- Det fins mange tall. Men Norge er et lite land. Skjønt da vi satt i regjering sist gikk vi inn for gjeldssanering. Flere land har fulgt opp. Og jeg vil ikke rette en moraliserende pekefinger mot alle som kjøper - kanskje dyre gaver. Det ligger mye glede i å kunne gi. Ikke alle bruker pengene ufornuftig.

- Trenger vi flere røkker?

- Ikke når det gjelder privatforbruket hans. Men vi trenger enere i næringslivet. Jeg har ikke truffet ham og blitt personlig påvirket.

- Nei, men det har visst din Einar Steensnæs - og Lars Sponheim. De vil ha flere. Og næringslivseneren og forbrukseneren kan ikke skilles. Den første har skaffet den siste milliardene.

- Røkke har gjort mye for industrien. Selv om jeg ikke har sans for å prale med fly og båter, er jeg redd for å bli en sånn fyr. nei, nå kaller jeg meg fyr. en som er misunnlig på hans privatliv.

- Jeg vil ikke ha båten hans til 450 millioner. Men jeg er kvalm over at sånt er mulig - i et hav av underernærte barn.

- Jeg blir ikke kvalm. Livet er for viktig til å bruke tid på slike reaksjoner...

- Kvalme blir heller ikke den tredelen av tenåringsguttene som har ham som fremste forbilde. Hans virkelige verdiskapning ligger kanskje her.

- Kanskje er det fordi han uten særlig skole har jobbet seg ærlig opp - motsatt mange rike fotballspillere. Jeg vil ikke angripe hans privatforbruk.

- La oss gå over på ting som det er lett å gjøre noe med. 5 små prosents barskogvern vil sikre over 1000 arter som nå risikerer utryddelse i Norge. Utryddelse må da være blasfemisk?

- Jeg er en varm tilhenger av å verne mer enn vi gjør i dag. Men barskogvern vekker diskusjon i KrF. Jeg kan ikke love deg fem prosent.

- Ønsker du at KrF skulle kreve det?

- Jeg synes vi skal ta vare på mangfoldet.

- Dine drømmer for et framtidsnorge?

- Mindre materialistisk, med mindre forskjeller mellom de som har minst og oss med normale inntekter. Mer tid til samvær. Arbeid for alle. Et samfunn uten gatevold, uten krisesentre. En skole uten mobbing. Færre skilsmisser - selv om vi ikke skal tilbake til den gang da kvinner ikke våget å bryte ut. Men vi får ikke himmelriket på jord.

- Nei, mange revolusjonære har prøvd - og gitt oss helvete.

- Jeg er absolutt ikke revolusjonær.

- Godt. Jeg engstet meg litt for det... Hva skal vi forresten med med kultur?

- En nasjon uten kultur vil være svært fattig. Kulturen er vesentlig for at livet skal være verdt å leve. Og den kan være ubehagelig, kultur er ikke bare solskinnsopplevelser.

- Da er du kanskje inne på kunsten? Som i Norge møter en del forakt - fordi den krever noe av deg. Mens alle hygger seg med fotball, skolemusikken og kurs i hardangersøm.

- Vi skal ha plass til både opera, fotball og for den saks skyld hardangersøm.

- Hvis vi sier at kultur gir trivsel og kunst gir erkjennelse - er ikke kunsten underprioritert? Symfoniorkestrene mangler strykere.

- Nei, disse tingene må ses under ett. For få stykere? Det sier de ikke til meg.

- Ateisten Thomas Chr. Wyller spør seg om et samfunn som ikke tror på noe over mennesket forfaller til hedonisme og selvdyrking. Har han rett?

- Langt på vei. Skjønt verken kristne eller muslimer bør skyve Gud foran seg for å rettferdiggjøre for eksempel krigshandlinger. Men troen gir livet en dypere mening.

- Hvorfor er religionen svekket i land som Norge?

- Kanskje delvis fordi vi har det så godt. Vi tror vi ikke trenger Gud - det gjør vi lettere i kriser.

- Kristendommen har mer enn andre religioner vist evne til nytenkning: Synet på kvinner, skilsmisse, homofili. Gjenstår ikke et oppgjør med troen på fortapelsen for annerledes tenkende?

- Dette er ikke et politisk spørsmål... Jeg ser fortapelse som et liv borte fra Gud. De som ikke vil ha med Gud å gjøre, må få slippe å møte ham i det evige. Heldigvis er det ikke jeg som skal dømme eller svare på hva fortapelse er.

- Men hvordan kan en kristen trives i himmelen - hvis mor og bror og Wergeland er sammen med en milliard indere i helvete?

- Bibelen sier at i himmelen er alt godt.

- Gud kan da ikke dope forsamlingen med glemsel!

- Gud har gitt oss fri vilje.

- Thomas Aquinas var konsekvent: En av gledene i himmelen er å beskue de fortaptes pinsler.

- Nei, det tror jeg ikke på.

- Hvorfor bør Folkevetts lesere stemme KrF?

- Da ville jeg framheve miljøpolitikken vår. Og det norske forbruket kan og skal ikke fordobles på 30 år. Samt fordelingen - også internasjonalt - og vårt engasjement for de kristne verdiene.

- Hvis vi ser bort fra det hinsidige - hva er forskjellen på kristne og humanistiske verdier?

- Vi har mye felles. Derfor stemmer mange ikke-kristne på oss. Det er troen på Gud som skiller.